Attenborough: Tenni kell a népességrobbanás ellen, míg nem késő

Publikálás dátuma
2018.10.09. 11:06
AFP
A világ legismertebb természetfilmese, Sir David Attenborough szerint alapvetően nincs baj a húsevéssel, de szabályozni kell, mert az állattartás súlyosan károsítja a környezetet.
David Attenborough 92 éves kora ellenére meglehetősen aktív, a BBC-n hamarosan indul a Dynasties című, ötrészes természetfilm-sorozata.
A napokban a BBC Newsnight című műsorban nemcsak az új sorozatáról, hanem az emberiséget fenyegető veszélyekről is beszélt: a műanyagszennyezés, a vegetarianizmus és a Párizsi Klímaegyezmény mellett szóba került a népességnövekedés is. David Attenborough szerint ez a legnagyobb probléma, kijelentette: annak ellenére meg kell állítani, hogy a folyamat előbb-utóbb szabályozza magát, de lehet, hogy akkor már az emberiség számára késő lesz - számolt be a természettudós gondolatairól a HVG.
A világhírű természettudós a műanyagok okozta szennyezésre már korábban is felhívta a figyelmet, most is hangsúlyozta, el kell kerülni az egyszer használatos darabok használatát, bár hozzátette, nem ez a legnagyobb fenyegetés a jövőnket illetően. A vegetarianizmusról szólva Attenborough azt mondta, bár alapvetően nincs baj a hús fogyasztásával, hiszen az ember mindenevő, de mivel súlyosan károsítja a környezetet, szabályozni kell.
A Párizsi Klímaegyezménnyel kapcsolatban  a természettudós megjegyezte, az, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, nem akadályozhatja meg, hogy az elfogadott cselekvési tervet a világ nemzetei végrehajtsák.
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének friss jelentése szerint is radikális tettekre van szükség, mert a folyamat gyorsabb, mint azt korábban gondolták, alig 10 évünk van a katasztrófáig, hogy visszafordíthatatlanná váljon a bolygó felmelegedése.
Szerző

Működhet a kémia Baltazár és új párja között

Publikálás dátuma
2018.10.08. 20:53
Illusztráció
Fotó: AFP/Koen van Weel /ANP MAG/ANP
Új vörös panda (Ailurus fulgens) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a Hollandiában született nőstény, Phoeby a régóta az állatkertben nevelt hím, Baltazár párja lett - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.
A két panda hamar megtalálta a közös hangot, ez jó jel, mert az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) utódokat vár tőlük. 
A pandák sokat pihennek napközben az ágakon, így akik kifejezetten miattuk keresik fel a vadasparkot, azoknak érdemes nyitásra érkezniük, mert az állatok akkor kapják meg a reggelijüket, - amely helyben nőtt bambuszhajtást is tartalmaz - és akkor a legaktívabbak.
A vörös panda a Himalájában a 2200-4800 méteres magasság között elterülő mérsékelt égövi lombhullató és örökzöld erdők lakója. Számuk igencsak megcsappant potenciális élőhelyük csökkenés miatt. A vörös pandákat prémjükért is vadásszák, de csapdával is befogják és díszállatként értékesítik. A nőstény 134 napig vemhes kicsinyeivel. Napokkal az ellés előtt ágakból, fából és fűből fészket rak egy sziklarepedésbe vagy egy fa odvába. A kicsinyeket az anya neveli, és először három hónapos korukban hagyják el a fészket.
Az 5-8 kilogrammos állatok testét vastag, vöröses szőr borítja, amely a hasukon sötétebb. Bár fogazatuk és rendszertani besorolásuk alapján a ragadozók - a medvefélék - közé tartoznak bogyókat, virágokat, s egyéb növényi részeket esznek. Az állatok mellső lábán az óriás pandához hasonlóan hat ujj van. A hatodik, megnagyobbodott csuklócsontból kialakult ujj szembefordítható a többivel, a vörös panda ennek segítségével képes kedvenc táplálékát megfogni és letépni.
Frissítve: 2018.10.08. 20:54

Élelmiszer-pazarlás elleni kampányt indítottak a multik

Publikálás dátuma
2018.10.08. 14:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nélkülözőknek készített élelmiszercsomagok összeállítására, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának támogatására indított kampányt a Tesco és a Nestlé.
Az Élelmiszerbank tevékenységét október 4. és 17. között félkész ételek, állateledelek, kávék és édességek megvásárlásával lehet támogatni. Az egyesület a befolyt összeget élelmiszercsomagok összeállítására és nehéz körülmények között élő családokhoz való eljuttatására fordítja - írta a Don't Waste It
Az élelmiszermentő programban országszerte több mint 150 áruház vesz részt, így egyrészt segítik az áruházak környékén élő rászorulókat, másrészt küzd az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentéséért. 2014 szeptemberétől idén augusztus végéig a Tesco Magyarországon összesen több mint 15 130 tonna élelmiszert – ami közel 38 millió adag ételt jelent – adományozott ebben a formában.
Szerző
Frissítve: 2018.10.09. 09:42