Előfizetés

Richard Branson úgy készül, heteken belül indul az űrutazásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 15:11
ADRIAN DENNIS / AFP
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Közel áll az első, turistáknak kínált űrutazás megkezdéséhez a Virgin Galactic - mondta a cég vezetője, aki egyben az első résztvevője is lesz a kirándulásnak.
"Nem hónapok, hanem hetek múlva kell az űrben lennünk!"

– jelentette ki a Virgin Galactic alapítója és vezérigazgatója, Richard Branson.

A 2004-ben alapított cég, ahogy a riválisai: az Elon Musk által alapított és vezetett SpaceX és az Amazon is, az első fizetős űrutazás megszervezéséért dolgozik. A Virgin Galactic először 2009-re ígért turisztikai célú űrrepülést, de ezt nem sikerült tartania és a 2014-ben történt halálos tesztrepülés is tovább késleltette Richard Branson terveit - írta a BBC
Áprilisban a SpaceShipTwo űrhajó Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) nevű modellje sikerrel teljesítette a tragikus baleset utáni első próbarepülését. Mivel a Virgin Galactic 67 éves multimilliomos tulajdonosa korábban bejelentette, a gyerekeivel ő szeretne először űrutazásra indulni, a BBC Rádióban elmondta, az űrhajós kiképzést már megkapta és edzi a testét.

Igény van rá

Tízből nyolc ember, ha megtehetné, szívesen venne részt űrrepülésen - mondta Richard Banson a CNBC-nek, hozzátéve, annyi űrhajót kell készíteni, amennyire igény van. 
A SpaceX nemrég bejelentette, 2023-ra tervezik az első privát utazást a Holdra, ahol 1972 óta nem járt ember. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos pedig azt mondta, hogy a Blue Origin nevű űrrepülője 2019-ben indul az űrbe, az azonban nem derült ki, hogy fizetős utasok lesznek-e a fedélzetén.

Mi segít az ekcémás bőrön?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP
Az ekcéma, bár gyógyíthatatlan, megfelelő kezeléssel jól kezelhető, tünetmentessé tehető. A Nemzeti Ekcéma Társaság októberben ismeretterjesztő kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre és eloszlatni a betegséggel kapcsolatos tévhiteket.

Mi okozza a tüneteket?

Az ekcémás bőr szerkezete más, mint a normál bőré: kiszárad, megváltozik a védekező képessége. Ez a bőrszerkezet amellett, hogy krónikus gyulladást eredményez, fokozza a bőrfertőzésekre való hajlamot is. Az atópiás dermatitis, vagy más néven atópiás ekcéma a gyermekek 20, a felnőttek 1-3 százalékát érinti világszerte – mondta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Ekcéma és allergia kéz a kézben jár?

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki például a háziporatkával, a penészgombával, az állati hámszövetekkel vagy a fa-, fűfélék, gyomok pollenjeivel szemben. Ilyen esetekben tavasszal-nyáron a pollen jelenléte súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületeken (arc, szemhéjak, nyak, alkar vagy lábszár). 

Nem gyógyítható

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el. Az ekcémás tünetek általában helyi szteroid készítményekkel kezelhetők, amelyeket a panaszok jelentkezésekor kúraszerűen kell használni. A tünetek enyhülésekor úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket is használhatók, amelyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik. A terápia fontos része még a bőrszárazság megszüntetése.  

Hidratálás

Az egyik fő tünet a száraz bőr, ezért a megfelelő hidratálás a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak, lehetőleg rövid, ötperces tusolást válasszunk és nem irritáló mosakodó krémeket vagy syndet oldatokat alkalmazzunk. Javasolt a zsírozó testápolók, kenőcsök használata is. Lehetőleg illat-, konzerválószer-, és színezékmentes kozmetikumokat használjunk. 
Illusztráció
Fotó: AFP

Nem fertőz

A gyermekkori ekcéma veleszületett allergiás hajlam miatt kifejlődő visszatérő, idült lefolyású, de nem fertőző betegség. Gyakran a későbbi allergia előfutáraként jelentkezik. Ilyenkor, allergiára hajlamos csecsemőknél kétéves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, amelyek táplálék allergiával is társulhatnak. Ezt követően, két és három éves kor között gyakori a savós középfül-gyulladás és végül óvodás-kisiskolás korban megjelennek a jellegzetes allergiás tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás - mondta dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa.

Felnőttek is lehetnek ekcémásak

Csecsemő- és kisgyermekkorban ugyan gyakoribb a betegség megjelenése, de felnőttkorban is kialakulhat. Ekkor, a beteg részletes kikérdezése során rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tünetek, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr vagy allergiás tünet, szénanátha a családban. Ennél azonban gyakoribb, hogy felnőtteknél a tüneteket kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés okozza.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták?

Atópiás ekcémában csak olyankor javasolt a specifikus diéta, ha az ételallergia megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, ezért kivizsgálás nélkül nem javasolt az ilyen étrend.
Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél az alma fogyasztása, vagy parlagfűallergiás betegnél a dinnye vagy a paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.
Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal (omega 3 zsírsavak) történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban hal-, olíva- vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták ugyan le, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között – hangsúlyozta a Budai Allergiaközpont orvosa.
A homeopátia vagy a fitoterápia (gyógynövények alkalmazása) esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná az alkalmazásukat. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek. A növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.

Október az ekcéma tudatosság hónapja

A Nemzeti Ekcéma Társaság októberben ismeretterjesztő kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre és eloszlatni az ekcémával kapcsolatos tévhiteket.

A cukorbetegség már 20 évvel előbb jelez

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.09. 12:42
Illusztráció
Fotó: Pexels
Akár húsz évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt megfigyelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek - állapították meg japán kutatók.
A BBC News által ismertetett tanulmány szerint évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt már megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát tapasztaltak a kutatók. Megállapításuk szerint sokkal korábbi életkorban van szükség a betegség kialakulása elleni beavatkozásra - írta az MTI.
A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, az inzulinrezisztencia okoz. A japán tudósok 2005 és 2016 között végezték kutatásukat, amelyben 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti - főleg férfi - résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomori vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas BMI a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert kockázati tényezője.  A kutatók legkésőbb 2016-ig követtél a résztvevőket, vagy addig, amíg ki nem alakult náluk a 2-es típusú diabétesz. A vizsgált időszakban 1067 résztvevőnél lépett fel a betegség.
 A kutatók szerint ezeknél a pácienseknél már akár tíz évvel a diagnózis előtt megfigyelhető volt a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, továbbá a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél.
Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket figyeltek meg több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön. Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók úgy összegezték, hogy az állapot figyelmeztető jelei már akár a 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt akár 20 évvel is érzékelhetők.
Szageszaka Hirojuki, a macumotói Aizava Kórház orvosa, a kutatás vezetője elmondta: 
"mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltozással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt."

A japán kutatók a Journal of Endocrine Society című szaklap friss számában publikálták tanulmányukat.