Richard Branson úgy készül, heteken belül indul az űrutazásra

Publikálás dátuma
2018.10.09. 15:11
ADRIAN DENNIS / AFP
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Közel áll az első, turistáknak kínált űrutazás megkezdéséhez a Virgin Galactic - mondta a cég vezetője, aki egyben az első résztvevője is lesz a kirándulásnak.
"Nem hónapok, hanem hetek múlva kell az űrben lennünk!"

– jelentette ki a Virgin Galactic alapítója és vezérigazgatója, Richard Branson.

A 2004-ben alapított cég, ahogy a riválisai: az Elon Musk által alapított és vezetett SpaceX és az Amazon is, az első fizetős űrutazás megszervezéséért dolgozik. A Virgin Galactic először 2009-re ígért turisztikai célú űrrepülést, de ezt nem sikerült tartania és a 2014-ben történt halálos tesztrepülés is tovább késleltette Richard Branson terveit - írta a BBC
Áprilisban a SpaceShipTwo űrhajó Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) nevű modellje sikerrel teljesítette a tragikus baleset utáni első próbarepülését. Mivel a Virgin Galactic 67 éves multimilliomos tulajdonosa korábban bejelentette, a gyerekeivel ő szeretne először űrutazásra indulni, a BBC Rádióban elmondta, az űrhajós kiképzést már megkapta és edzi a testét.

Igény van rá

Tízből nyolc ember, ha megtehetné, szívesen venne részt űrrepülésen - mondta Richard Banson a CNBC-nek, hozzátéve, annyi űrhajót kell készíteni, amennyire igény van. 
A SpaceX nemrég bejelentette, 2023-ra tervezik az első privát utazást a Holdra, ahol 1972 óta nem járt ember. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos pedig azt mondta, hogy a Blue Origin nevű űrrepülője 2019-ben indul az űrbe, az azonban nem derült ki, hogy fizetős utasok lesznek-e a fedélzetén.
Szerző

A cukorbetegség már 20 évvel előbb jelez

Publikálás dátuma
2018.10.09. 12:42
Illusztráció
Fotó: Pexels
Akár húsz évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt megfigyelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek - állapították meg japán kutatók.
A BBC News által ismertetett tanulmány szerint évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt már megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát tapasztaltak a kutatók. Megállapításuk szerint sokkal korábbi életkorban van szükség a betegség kialakulása elleni beavatkozásra - írta az MTI.
A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, az inzulinrezisztencia okoz. A japán tudósok 2005 és 2016 között végezték kutatásukat, amelyben 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti - főleg férfi - résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomori vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas BMI a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert kockázati tényezője.  A kutatók legkésőbb 2016-ig követtél a résztvevőket, vagy addig, amíg ki nem alakult náluk a 2-es típusú diabétesz. A vizsgált időszakban 1067 résztvevőnél lépett fel a betegség.
 A kutatók szerint ezeknél a pácienseknél már akár tíz évvel a diagnózis előtt megfigyelhető volt a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, továbbá a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél.
Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket figyeltek meg több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön. Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók úgy összegezték, hogy az állapot figyelmeztető jelei már akár a 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt akár 20 évvel is érzékelhetők.
Szageszaka Hirojuki, a macumotói Aizava Kórház orvosa, a kutatás vezetője elmondta: 
"mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltozással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt."

A japán kutatók a Journal of Endocrine Society című szaklap friss számában publikálták tanulmányukat.
Témák
cukorbetegség

Stresszes hétvégét okozott a Hubble a tudósoknak, javítani kell

Publikálás dátuma
2018.10.09. 10:10

Fotó: NASA
Újabb giroszkópja romlott el a Hubble űrtávcsőnek, ezért amíg a tudósok megoldást találnak a hiba elhárítására, az űreszköz tartalékos üzemmódban működik.
Az űrtávcső egyik legfontosabb eszközei a giroszkópok, amelyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel teszik lehetővé tudományos munkájának elvégzését. Az 1990-ben útjára bocsátott Hubble-űrtávcsövet hat giroszkóppal szerelték fel, de egy ideje ebből már csak három működött, és pénteken ezek közül romlott el egy újabb - számolt be az MTI a BBC News alapján.
 A Hubble működését irányító tudóscsoport a hétvégén úgy határozott: biztonsági üzemmódba kapcsolják, amíg megoldást keresnek a problémára. A Hubble-misszió helyettes vezetője, Rachel Osten Twitter-üzenetében azt írta, hogy a hiba miatt elég stresszes hétvégén vannak túl, azon dolgoznak, hogy életre keltsék az utoljára elromlott giroszkópot, de nem egyszerű.
Ahhoz, hogy a Hubble optimális hatékonysággal tudjon dolgozni, három giroszkópra van szüksége. Osten emlékeztetett rá: mindig is azt tervezték, hogy amennyiben két működő giroszkóp marad, csak az egyikkel dolgozzon a Hubble. Mint hozzátette: nincs nagy különbség a két és egy giroszkópos működés között, de ezen a módon nagyon sok további megfigyelési időt biztosíthatnak, amire a csillagászközösségnek óriási szüksége van. Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.
 A Hubble-nak kétféle giroszkópja van, három régebbi és három újabb, az utóbbiak működési ideje az előbbiek ötszöröse. A régebbi giroszkópokkal évekig számos probléma lépett fel, a pénteken elromlott giroszkóp az újabbak közül való volt. Azonban amikor az elromlott helyett az újabbak közül egy másikat akartak beindítani, az nem működött megfelelően. A tudóscsoport reméli, hogy sikerül újra működésbe hozni, de erre nincs garancia.
Az irányítóknak most az kell eldöntenie, hogy működtessék-e a Hubble-t két giroszkóppal, és ha azok közül is elromlik egy, működjön-e eggyel vagy csak eggyel működtessék és amikor elromlik, akkor kapcsolják be az utolsót. Osten Twitter-üzenetében kifejtette: nem volt váratlan a hiba, tudták, hogy be fog következni, a giroszkóp ugyanis a korábban véltnél hat hónappal tovább működött már.
A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.