Bolgár újságíró-gyilkosság: gyanúsítottat vettek őrizetbe

Publikálás dátuma
2018.10.09. 14:15

Fotó: JODI HILTON / NurPhoto
Román és moldovai állampolgárságú férfit vettek őrizetbe a gyilkosság kapcsán. Viktoia Marinova megemlékezésén tömegek vettek részt, önkéntesek még a nyomozásban is részt kívánnak venni.
A bolgár rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat a gyilkosság kapcsán írja a Reuters. Viktoria Marinovát szombat éjjel fojthatták meg, miután megerőszakolták és megkínozták. Testére a Duna partján találtak rá vasárnap, egy hét éves kislány maradt árván utána.
Marinova televíziós újságíróként az uniós pénzek elosztása körüli korrupcióval foglalkozott, mielőtt kivégezték. Utolsó műsora szeptember 30-án került adásba, ahol olyan újságírókat szólaltatott meg, akik dokumentumokat megsemmisítő feltételezett elkövetőket követtek. Értesítették a hatóságokat, akik viszont közbelépés helyett őket verték bilincsbe. Marinova műsorában arról beszélt, hasonló nyomozásokat fog folytatni.
Míg a rendőrség nem gondolja, hogy az áldozat riporteri munkájának köze lenne a gyilkossághoz, a közvélemény más állásponton van. A korrupció miatt és a sajtószabadságért aggódók tömege vett részt a hétfő esti megemlékezésen és virrasztáson. Az Európai Bizottság hétfőn az ügy mielőbbi felderítést sürgette.
"Azt tudjuk mondani, hogy egy gyanúsított őrizetben van"

- fogalmazott a Reuters kormányközeli forrása. A belügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést. Az ügyészség pedig csak annyit mondott, három további ügyészt küldtek, hogy segítsék a nyomozást. A gyilkosság Duna-parti helyszínét nyomok után kutató civil önkéntesek is elárasztották.
Az őrizetbevétel hírét a bolgár állami rádió híradása is megerősítette - írja az Euronews. Úgy tudják, egy moldovai és román útlevéllel is rendelkező férfiról van szó.
Szerző

Meghívta a pápát Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2018.10.09. 10:49

Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto
Az észak-koreai meghívást a dél-koreai elnök fogja átadni októberi európai útján, minthogy a diktatúrának nincs formális diplomáciai kapcsolata a teokráciával.
Semjén Zsolt után az észak-koreai diktátor is bejelentette, meghívta hazájába a pápát - derül ki a Reuters cikkéből. Észak-Koreának nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata, így a meghívást a dél-koreai elnök, Mun Dzsein fogja átadni.
"Mun elnök október 17-én és 18-án látogat el Vatikánba, hogy áldását és támogatását kérje a Koreai-félsziget békére és stabilitásra való törekvésére"

- fogalmazott az elnöki szóvivő. Hozzátette, ekkor fogja közvetíteni a phenjani meghívást.
Az észak-koreai alkotmány formálisan biztosítja ugyan a vallásszabadságot, de ez csak egy maroknyi, államilag irányított imahelyre vonatkozik, nem pedig a nyílt vallásgyakorlásra.
Utoljára 2000-ben kapott meghívást pápa a diktatúrába, még Kim Dzsong Iltől. Ám a látogatás akkor nem valósult meg.
Szerző

Újabb hurrikán tart az amerikai partok felé - Veszélyben Florida, Alabama és Texas

Publikálás dátuma
2018.10.09. 09:38
A "Michael" hurrikán
Fotó: HO / NOAA/RAMMB / AFP
Nemcsak Floridát, hanem Alabamát és Texast is veszélyezteti az Egyesült Államok partjai felé közeledő Michael hurrikán. Kötelező evakuálás nincs, de rendkívüli állapotot hirdettek.
A trópusi vihar hétfő estére 1-es erősségű hurrikánná alakult át és szerdáig várhatóan 3-as erősségű lesz - írja az MTI. Hétfőn este még Kuba nyugati partjainál pusztított, és óránként 280 kilométeres sebességgel száguldott Florida Mexikói-öbölnél fekvő nyugati partvidéke felé. 
A hurrikán szerdán ér partot Floridában, a déli állam nyugati vidékein

- tájékoztatott a miami hurrikánközpont. Erős széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel és a tenger magasra korbácsol hullámaival pusztít majd. A hatóságok már megkezdték a felkészülést.
Rick Scott, Florida kormányzója arra bátorította a part menti településeken élőket, hogy - bár nincs kötelező evakuálás - ha tehetik, hagyják el otthonaikat és átmeneti időre menjenek a félsziget belseje felé. Figyelmeztetett arra is, hogy az erős szél várhatóan 3-5 méter magasra emeli a tenger hullámait, ez pedig - mint mondta -
"abszolút halálos, nem lehet túlélni".

Közölte továbbá, hogy a Nemzeti Gárda már vasárnap a bejelentett 500 helyett 1200 gárdistát mozgósított.
Alabamában Kay Ivey kormányzó - floridai kollégájához hasonlóan - szintén rendkívüli állapotot hirdetett a várható vihar miatt.
A hurrikán az előrejelzések szerint Floridából Texas keleti vidékein át Észak-, és Dél-Karolina, Virginia és az amerikai főváros, Washington felé halad majd.
Szerző