Sorosozós, zsidógyalázó röplapokat szórtak szét amerikai egyetemeken

Publikálás dátuma
2018.10.09. 21:51
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: Wiktor Dabrowski / AFP/Nurphoto
Fehérellenes zsidó összeesküvés áll a Brett Kannavaugh főbírót érő vádak mögött – üzentek a szórólapok terjesztői. Az akció mögött egy neonáci portál tábora állhat.
Négy amerikai egyetemen is olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért - idézi az MTI a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál értesülését.
A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként. „Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben” - olvasható a röplapokon, amelyek hétfőn tűntek fel az egyetemeken. 
A lapokon Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe,  aki Donald Trump elnök szerint anyagilag támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező egyes csoportokat. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján"a jó gój" felirat állt. 
A röplapok alján a szöveg arról tudósít, hogy "a helyi Stormer könyvklub" készítette azokat.   A JTA idézi a Rágalmazásellenes Ligát, amely szerint a Stormer Könyvklub (SBC) "Andrew Anglin és az általa működtetett neonáci The Daily Stormer című portál követőinek, illetve támogatóinak fiatal fehér férfiakból álló kis csoportja". 
A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: "a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket". Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.
Szerző

Tízezrek tüntettek Macron reformtervei miatt

Publikálás dátuma
2018.10.09. 21:06
Tüntetők vonulnak Párizsban a Macron-kormány politikája ellen tiltakozva, 2018. október 9-én
Fotó: Michel Stoupak / AFP/Nurphoto
Idősek és diákok együtt vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a tervezett, inflációnál alacsonyabb nyugdíjemelés és a Macron-kabinet szocálisan érzéketlen politikája miatt. Bár 100 francia városban is megmozdulások voltak, viszonylag kevesen vettek részt a tüntetéseken.
A közszféra dolgozói, nyugdíjasok és diákok együtt vonultak utcára Franciaországban kedden mintegy száz városban hat szakszervezet felhívására, hogy így tiltakozzanak a kormány szerintük túl liberális és szociálisan nem eléggé érzékeny politikája ellen – írja az MTI. Az őszi politikai szezonkezdés óta ez volt a szakszervezetek első megmozdulása. Amióta Emmanuel Macron államfő egy évvel ezelőtt elindította a reformjait, a CGT szakszervezet kezdeményezésére számos utcai tüntetés volt országszerte, elsősorban a vasúti reform ellen, de eddig egyszer sem nem sikerült akkora tömeget az utcára hívni, amely a kormányt a reformpolitikában meghátrálásra késztette volna, jóllehet a köztársasági elnök és kormánya tetszési mutatója szeptemberben mélypontra süllyedt.
A francia sajtó, lapok, televíziók, rádiók, hírügynökségek által közösen létrehozott független számlálóügynökség, az Occurrence számításai szerint Párizsban kedden 21 500 vonultak utcára, a szervezők szerint 50 ezren, a rendőrség szerint 11 500 voltak, ami franciaországi viszonylatban nem számít jelentős szakszervezeti megmozdulásnak.
A vidéki városok közül 5400-an tüntettek Nantes-ban, 5300-an Marseille-ben, 4300-an Lyonban, 3700-an Toulouse-ban, 3500-an Le Havre-ban, 3300-an Lille-ben, 2500-an Grenoble-ban, 1500-an Nizzában, 800-an Dunkerque-ben. A tömegben feltűnt mintegy tucatnyi fekete ruhát viselő, kapucnis, arcát eltakaró anarchista, akik antikapitalista szlogeneket skandálva szándékosan a rendőrökkel keresték az összetűzést, akik könnygázzal oszlatták őket. Négy embert előállítottak, egy tüntető és egy rendőr megsérült.
A dátumot a nyugdíjasok egyesületei választották, amelyek a jövőre az inflációnál alacsonyabb mértékűre tervezett nyugdíjemelés miatt szervezték a megmozdulást, ezért a tüntető menetekben nagy számban voltak a nyugdíjasok.  Philippe Martinez, a CGT vezetője elismerte, hogy "nem könnyű az embereket mobilizálni", de a szakszervezetek tervei szerint ez csak az első "bemelegítő" megmozdulás volt, amelyet az ősz folyamán továbbiak követnek a készülő szociális reformok, a nyugdíjrendszerek és a munkanélküliek segélyezési rendszerének átalakítása ellen. A pontos dátumokat azonban még nem jelentették be.
Szerző

Sok százezer osztrák írt alá a dohányzás ellen

Publikálás dátuma
2018.10.09. 20:44

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A parlamentnek így napirendre kell tűznie a korábban már elfogadott, de felfüggesztett tilalom újbóli bevezetését. A női egyenjogúság a vártnál kevesebb polgárt mozgatott meg.
Három témában tartottak október 1-8 között Ausztriában lakossági aláírásgyűjtést – mi úgy mondanánk: népi kezdeményezést –, az összegyűlt szignók száma mindhárom esetben meghaladta a százezret. Ez az a határ, amely felett a parlament előveheti és megtárgyalhatja a felvetett kérdéseket, anélkül, hogy kötelező lenne dönteni róluk. Az ellenzéki pártok frakcióvezetői az eredmények ismeretében jelezték, hogy napirendre tűzik mind a három kérdéskört. A legnagyobb sikere az osztrák orvosi kamara és a rákellenes szervezetek közös kezdeményezésének volt: az éttermekben, vendéglőkben szorgalmazták a dohányzás betiltását. A tavaly októberi választásokon megbukott, szociáldemokrata vezetésű nagykoalíció korábban már törvénybe iktatta a dohányzás tilalmát, de a mostani koalícióban lévő szabadságpárt nyomására újból engedélyezték a füstölést. Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali párt vezetője, maga is nagy dohányos, korábban azt ígérte, hogy 900 ezer szavazat esetén hajlandók újra tárgyalni a tilalomról. Most viszont közölték az illetékesek, hogy 2022 előtt semmiképpen sem fogják visszaállítani, az elsősorban a vendéglátósok által támadott tilalmat. Közel ötszázezren támogatták a nők egyenjogúságára, erőteljesebb politikai szerepvállalására, kevesebb munkavégzésre szólító javaslatot, amely tehát szintén a képviselőház napirendjére kerül. De az 1997-ben hasonló kérdésekben szervezett szavazás eredményesebb volt, akkor az íveket 650 ezren írták alá. Főleg Bécsben gyűlt össze a vártnál kevesebb szavazat, amit szakértők a túl radikális, például a 30 órás munkahétre vonatkozó követelésekkel magyaráznak. A kezdeményezők szerint viszont már az is örvendetes, hogy ennyi embert sikerült újra a politikai kérdések iránt mozgósítani. Az osztrák politikai életben alig ismert keresztény párt (CPÖ) nagyon nagy sikernek tartja, hogy az állami televízió által szedett, havi 24 eurós kötelező tévédíj megsemmisítésére vonatkozó javaslatát 320 239-en írták alá. Elemzők szerint a radikális javaslat a dohányzás ellenes kampány hátszelén jutott el sok szavazóhoz.