gyilkosság;Bulgária;

Németországban fogták el a bolgár újságírónő feltételezett gyilkosát

A 21 éves férfitól vett DNS-minta egyezik azzal, amit a helyszínen találtak.

Őrizetbe vettek egy 21 éves férfit Viktorija Marinova bolgár újságíró megölésével kapcsolatban Németországban – írja az Independent.

A bolgár belügyminiszter, Mladen Marinov közölte: a gyanúsítottól vett DNS-minta megegyezik azzal, amit a helyszínen találtak. Szavai szerint a férfi, Szeverin Kraszimirov – az áldozathoz hasonlóan – szintén ruszei, és korábban fémlopás miatt volt dolga a rendőrséggel. Úgy vélik, vasárnap menekülhetett Németországba. A férfi ellen európai elfogatóparancsot adtak ki.

Hozzátette: egyelőre nem találtak kapcsolatot az újságíró munkája és a bűncselekmény között.

A 30 éves Viktoria Marinova bolgár tévés újságíró és rendező holttestét szombaton találták meg Rusze egyik parkjában, halála előtt nemi erőszak áldozata lett.

Az OCCRP nevű nemzetközi, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet szerint Marinova utolsó anyaga szeptember 30-án ment adásba, ebben Bíró Attilával, a román RISE-projekt vezetőjével, valamint a bolgár Bivol újságírójával Dimitar Sztojanovval beszélt a GP-gate néven emlegetett ügyről. Az ügyön dolgozó újságírók a sokmilliós nagyságrendű Európai Uniós forrásoknak próbálnak utánajárni, amik szabálytalanul tűntek el a bolgár építőiparban.

Kezdeményezik a férfi előzetes letartóztatásátAz alsó-szászországi tartományi bűnügyi hivatal (LKA) és a cellei tartományi főügyészség tájékoztatása szerint első lépésként kezdeményezik a Stade nevű, Hamburg térségében fekvő kisvárosban kedd este őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatását, majd megvizsgálják, hogy a gyanúsítottat át lehet-e adni a bolgár hatóságoknak. Az LKA és a tartományi főügyészség közös közleménye szerint a bűncselekmény ugyan „nyomasztó”, de európai elfogatóparanccsal körözött gyanúsítottjának elfogása „kiemelkedő példa a biztonsági szervek határokon átívelő európai együttműködésére”, mert a bolgár és a német partnerszervek kapcsolatfelvételétől számítva „alig néhány óra telt el az őrizetbe vételig”. (MTI)