Mindenkire számíthat a kapitány a görögök ellen

Publikálás dátuma
2018.10.11 09:45

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Marco Rossi rendelkezésére áll a pénteki, görögök ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott teljes kerete, amelynek meghatározó tagjai rendre játéklehetőséghez jutnak klubcsapataikban.
Ha nem vagy játékban, nem kerülhetsz be a válogatottba – üzente világosan egy nyári lapinterjúban a nemzeti csapat júniusban kinevezett szövetségi kapitánya. A Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a finnek elleni 1-0-s vereséggel majd Görögország 2-1-s legyőzésével kezdő olasz szakember állta a szavát, így nem kerettag továbbra sem az időközben az Emirátusokon belül klubot váltó, 96-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs. „A korábbi összetartáshoz képest annyival könnyebb a dolgom, hogy megszereztük az első győzelmünket, ez természetesen jót tett a csapatszellemnek – mondta már hétfőn, Telkiben Rossi. – Fontos továbbá, hogy a bajnokságokból azóta eltelt jó néhány forduló, azaz javult a játékosok kondíciója is.”
Nos, az olasz szakember alapemberei valóban nem a kispadot koptatják. A „végy egy jó kapust” alapelv abszolút érvényesül, hiszen Gulácsi Péter sztenderd kezdő a német élvonalban – tavaly a Bajnokok Ligájában, idén az Európa-ligában is – szereplő RB Leipzigben. A válogatottsági rekordot 108 fellépéssel tartó Király Gábor visszavonulása óta Gulácsi helye megkérdőjelezhetetlen a kapuban.
Érdekes kérdés, hogy hogy pénteken Athénban debütálhat-e Gulácsi klubtársa, az újoncként meghívott, lengyel édesanyától és magyar édesapától származó lipcsei csapatkapitány, Willi Orban, aki lapunk kérdésére válaszolva kijelentette: készen áll a feladatra. Bárhogy is lesz, a védelemben várhatóan szerephez jutó játékosok mindegyike játékban van, Lang Ádám a kolozsvári CFR-ben, Kádár Tamás az ukrán liga mellett az El-ben, Fiola Attila pedig a MOL Vidi FC játékosaként az Európa-ligában is játszik hétről hétre. 
A középpályások közül Nagy Ádám helyzete pozitív irányba mozdult el a közelmúltban. Az edzésmunkájának köszönhetően szemlátomást is erősödő futballista 2016 nyarán szerződött az olasz első osztályban induló Bolognához, ahol első évében kihagyhatatlan volt, a 2017/2018-as idényben viszont mellőzötté vált. Az utóbbi hetekben Nagy négyszer is 90 percet töltött a pályán a bajnokságban, e tekintetben máris túlszárnyalva a legutóbbi évadot, ám fontosabb, hogy olyan bajnokikon játszhatott, mint például az AS Roma és a Juventus elleni találkozók. Nagy mellett megbízható pont lehet a görögök ellen Budapesten bombagólt szerző Kleinheisler László és a Vidiben remek őszt teljesítő Kovács István is – az előző címeres mezben teljesített meccsek óta mindketten játszottak az El csoportkörében is.
A Finnország és Görögország ellen csapatkapitányként játszó Szalai Ádám az utóbbi hetekben is megkapta a lehetőséget a Hoffenheimben. Noha nem termeli olyan ütemben a gólokat, mint néhány hete, a nemzeti tizenegy kezdőcsapatában szinte biztos a helye. Biztató, hogy az egyik szélről az a Sallai Roland segíthet, aki úgy fest, bejátszotta magát az őt augusztus utolsó napján szerződtető Freiburgba, mióta ugyanis góllal mutatkozott be a Wolfsburg ellen, edzője folyamatosan számít rá. 
A hazai szövetség közlése szerint mindenki egészséges, a csütörtökön útra kelő kerettagok mindegyike teljes értékű munkát tudott végezni a héten. 
Az NL-ben két forduló után hárompontos magyar válogatott pénteken az athéni Olimpiai Stadionban kísérelheti meg ismét legyőzni Görögországot, hétfőn pedig Tallinnban, Észtország vendégeként lép pályára.

Két mérkőzés a tévében

Csütörtöktől keddig összesen 46 mérkőzést rendeznek a Nemzetek Ligájában. A harmadik forduló első játéknapján Lengyelországba utazik a Cristiano Ronaldót nélkülöző, az A divízió 3. csoportjában egy győzelemmel csoportja élén álló Portugália (tv: Sport1, 20.45), a B divízióban szereplő svéd válogatott pedig Oroszország vendége lesz (tv: Sport2, 20.45). Érdekesnek ígérkezik a harmadik vonal egyes csoportjában sorra kerülő Montenegró–Szerbia találkozó is.

2018.10.11 09:45
Frissítve: 2018.10.11 09:45

Bővül a Veszprém Aréna, sportcsarnok épül Szegeden és felújítják a Főnix Arénát

Publikálás dátuma
2018.12.10 21:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A kormánybiztos azt mondta, így készülnek a 2022-es kézilabda Eb-re.
Bardóczy Gábor, a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa az MTI összefoglalója szerint a Sport TV Mai helyzet című műsorában arról beszélt: a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülve
  • a Veszprém Aréna 8500 férőhelyesre bővül,
  • Szegeden 2021 szeptemberére elkészül az új sportcsarnok,
  • és felújítják a Főnix Arénát.
Bardóczy egyebek mellett azt mondta, a Főnix Arénát azért kell felújítani, hogy a 21. századnak megfelelő infrastruktúrát tudjanak biztosítani a sportolóknak. Hozzátette: statikailag, illetve az elektromosságot és a gépészetet is meg kell vizsgálniuk a debreceni létesítményben, de arra is figyelniük kell, hogy 2021-től olyan Európai Uniós direktívák kerülnek bevezetésre, mint például, hogy a felhasznált energia 25 százalékának újrahasznosított energiából kell állnia.   A kormánybiztos a Veszprém Arénáról azt mondta, a legfelső karéjt és a tetőszerkezetet elbontják, és egy következő szint kerül ráépítésre. Bent a lelátórészeket teljes mértékben elbontják, kicsit szélesítik a pályát, és meredekebbek lesznek a lelátók, illetve lesz egy oldalirányú bővítés, ahol most a VIP-szektor található, annak a résznek az eltolása történik meg, hogy beférjen 8 és fél ezer ember. A klubvezetőknek meg kell vizsgálniuk, hogy hová tudják átköltöztetni a csapatot, ha elkezdődik az építkezés. A MOL-Pick Szeged is új létesítményt kap a felső Tisza-parton, a kormánybiztos szerint az együttes ezzel európai színvonalú körülmények közé kerül. „Remélhetőleg 2021 szeptemberére birtokba vehetik, és a 2021/22-es Bajnokok Ligája-szezont már ebben az új, több mint nyolcezer fő befogadására alkalmas csarnokban tudják elkezdeni” – mondta Bardóczy. A veszprémi és szegedi építkezés esetében is úgy készültek a tervek, hogy az aréna mellé munkacsarnok is épül, ahol a felnőtt csapatok és az utánpótlás is edzhet. Ezeket bármilyen más teremsportra is lehet használni majd. A kormánybiztos bejelentése szerint infrastrukturális fejlesztések is kísérik az építkezéseket, melyek közül a szegedi létesítmény esetében már kormánydöntés született arról, hogy az aréna tervezéséhez és a munkálatok elkezdéséhez biztosít a kormány 5 milliárd forintot, illetve van egy kormányhatározat, melyben további 16,2 milliárdot biztosít arra, hogy a szegedi aréna építése megkezdődjön.
2018.12.10 21:34
Frissítve: 2018.12.10 21:44

Vízilabda világliga – Továbbra is százszázalékosak a magyarok

Publikálás dátuma
2018.12.10 19:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata hétfőn 24-8-ra győzte le Máltát Szombathelyen.
A magyarok a németek könnyed, 17-9-es legyőzésével kezdték a sorozatot, majd Oroszországban diadalmaskodtak 15-8-ra. A hétfői mérkőzésen a várakozásoknak megfelelően már a találkozó elején érvényesítette erőfölényét a válogatott, három perc alatt 4-1-es vezetésre tett szert, az első nyolc percet követően pedig 9-2 állt az eredményjelzőn a szombathelyi uszodában. A folytatásban is magabiztosan növelték előnyüket a hazaiak, a mezőnyjátékosok közül Erdélyi Balázst leszámítva mindenki betalált. A magyar válogatott legeredményesebbje Nagy Ádám volt négy góllal, máltai részről Steven Camilleri ötször volt eredményes. Ez volt a nemzeti együttes utolsó idei találkozója, a világliga következő fordulójában január végén Németországba utazik a válogatott.

Eredmény:

Férfi világliga, 3. forduló: Magyarország–Málta 24-8 (9-2, 5-0, 5-3, 5-3) a magyar gólszerzők: Nagy 4, Manhercz, Pásztor, Jansik 3-3, Pohl, Mezei, Bátori, Német, Kovács 2-2, Vadovics

A magyarok további programja:

január 29.: Németország-Magyarország február 19.: Magyarország-Oroszország március 12.: Málta-Magyarország

Szerző
2018.12.10 19:23
Frissítve: 2018.12.10 19:23