Nőkkel szembeni előítéletekre tanította HR-robotját az Amazon, nem örültek a cégnél

Publikálás dátuma
2018.10.10. 15:54
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az álláskeresőket felmérő mesterséges intelligencia ahhoz tartotta magát, amit a cégnél látott - és a cégnél többségében férfiak dolgoznak.
Mesterséges intelligenciát fejlesztett az Amazon, hogy így tegye egyszerűbbé az állásjelentkezések feldolgozását, ám számításaikba igen komoly hiba csúszott - írja a Reuters. Észrevették ugyanis: a gép hátrányosan megkülönbözteti a nőket.
A válogató program fejlesztése még 2014-ben kezdődött, nyilatkozták a hírügynökség névtelenséget kérő forrásai. A cél az lett volna, hogy az egy-egy állásra jelentkezők közül automatikusan kiválassza a legjobb jelentkezőket, így könnyítve meg az emberi erőforrásokkal, azaz HR-rel foglalkozók munkáját. Mint egyikük összefoglalta:
"kap 100 rezümét, kiköpi a legjobb ötöt, és mi azokat fogjuk felvenni".

Egy olyan mesterséges intelligencia dolga lett volna mindez, ami egy gépi tanulás nevű megoldással önmagát készíti fel a feladat elvégzésére. Ehhez a cégtől a már meglévő alkalmazottak adatait kapta meg a program: esetükben megfigyelte a visszatérő tulajdonságokat, a mintázatot, és pontosan a látottakhoz tartotta magát.
Egy év múlva vették észre, hogy a gép a szakmailag felkészületlenebb férfiakat is előnyben részesíti a nőkkel szemben.

Lepontozta például azokat a jelentkezőket, akiknek olyan kifejezések szerepeltek életrajzában, mint hogy "női", és kiszűrte azokat is, akik női oktatási intézményekben tanultak. És mindez nem programhiba volt; a gép éppen hogy túl jól végezte a dolgát. Az Amazonnál ugyanis túlnyomó többségben férfiak dolgoznak, így hát a mesterséges intelligencia arra tanította magát, hogy férfiakat keressen.
A konkrét eseteket javította a cég, ám mint semmi sem garantálta, hogy nem fog egyéb módon diszkriminálni a program a jövőben is, végül 2017-ben leállították.
Az Amazon nem kívánta kommentálni az esetet.
Szerző

Azonnal megfagyó ételfotókat posztol egy kutató az Antarktiszról

Publikálás dátuma
2018.10.10. 12:12
Cyprien Verseux
Fotó: Facebook/Cyprien Verseux
A klímaváltozás hatásainak kutatása közben a világ legfagyosabb táján a szabadban főz, majd a szinte azonnal megfagyó ételek fotóival szórakoztatja magát és a közösségi oldalainak követőit Cyprien Verseux kutató.
Azok után, hogy kiderült, sikerült zöldséget termelni az Antarktiszon, most arról ír a Sokszínű Vidék, hogy egy gleccserkutató és asztrobiológus a világ legelszigeteltebb és leghidegebb kutatóbázisán azzal szórakoztatja magát, hogy a szabadidejében a szabadban főz, és fotókkal dokumentálja, hogyan fagynak meg az ételek a dermesztő hidegben.
A Föld leghidegebb helyén van, hogy mínusz 80 Celsius fok alá is süllyed a hőmérséklet, napsütésre akár hónapokat is kell várni, a levegő rendkívül száraz és oxigénben szegény. Ezért és az élettelen táj miatt az ott dolgozó tizenhárom ember úgy érzi, mintha egy másik bolygón lenne. A Concordia Station nevű állomáson még a baktériumok sem képesek túlélni, az ott lévők kilenc hónapon keresztül az autóikat sem tudják használni, mert a járművek sem bírják a fagyos időjárást.
Szerző

Richard Branson úgy készül, heteken belül indul az űrutazásra

Publikálás dátuma
2018.10.09. 15:11
ADRIAN DENNIS / AFP
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Közel áll az első, turistáknak kínált űrutazás megkezdéséhez a Virgin Galactic - mondta a cég vezetője, aki egyben az első résztvevője is lesz a kirándulásnak.
"Nem hónapok, hanem hetek múlva kell az űrben lennünk!"

– jelentette ki a Virgin Galactic alapítója és vezérigazgatója, Richard Branson.

A 2004-ben alapított cég, ahogy a riválisai: az Elon Musk által alapított és vezetett SpaceX és az Amazon is, az első fizetős űrutazás megszervezéséért dolgozik. A Virgin Galactic először 2009-re ígért turisztikai célú űrrepülést, de ezt nem sikerült tartania és a 2014-ben történt halálos tesztrepülés is tovább késleltette Richard Branson terveit - írta a BBC
Áprilisban a SpaceShipTwo űrhajó Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) nevű modellje sikerrel teljesítette a tragikus baleset utáni első próbarepülését. Mivel a Virgin Galactic 67 éves multimilliomos tulajdonosa korábban bejelentette, a gyerekeivel ő szeretne először űrutazásra indulni, a BBC Rádióban elmondta, az űrhajós kiképzést már megkapta és edzi a testét.

Igény van rá

Tízből nyolc ember, ha megtehetné, szívesen venne részt űrrepülésen - mondta Richard Banson a CNBC-nek, hozzátéve, annyi űrhajót kell készíteni, amennyire igény van. 
A SpaceX nemrég bejelentette, 2023-ra tervezik az első privát utazást a Holdra, ahol 1972 óta nem járt ember. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos pedig azt mondta, hogy a Blue Origin nevű űrrepülője 2019-ben indul az űrbe, az azonban nem derült ki, hogy fizetős utasok lesznek-e a fedélzetén.
Szerző