Késely Ajna másodszor is aranyérmes Argentínában

Publikálás dátuma
2018.10.11. 21:05

Fotó: Szalmás Péter
Az egyéni győzelme után a vívók vegyescsapat-versenyében is nyert az európai 1-es válogatott tagjaként Pusztai Liza és Rabb Krisztián a harmadik nyári ifjúsági olimpián Buenos Airesben.
Tovább halmozzák az érmeket a magyar fiatalok a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián! A 17 éves Késely Ajna a legjobb idővel jutott a 200 méter gyorsúszás fináléjába a viadal negyedik napján. A Kőbánya SC versenyzője a döntőben ötven méter után még csak a negyedik helyen állt (27,98), száz méter után viszont elsőként fordult (58,03), százötvennél pedig két tizeddel is vezetett a második helyen tempózó kínai Junxuan Yang előtt. Végül tizenhét százados előnnyel, elsőként csapott célba. Késely korábban 800 méter gyorson sem talált legyőzőre, így már a második aranyát ünnepelhette az argentin fővárosban.
Az ifjúsági olimpián eddig két arany- és egy ezüstérmet nyert Milák Kristóf szinte végig vezetve 23.84-es idővel nyerte meg az első középdöntőt 50 méter pillangón. Az érdi tehetség végül a negyedik idővel jutott a szám döntőjébe, mert a második futamban az olasz, Thomas Ceccon és két orosz is jobb időt úszott nála. A 4×100 m vegyes váltó döntőjében az oroszok megállíthatatlanok voltak, amelyet 3:35.17-es új junior világcsúccsal nyertek meg. Második helyre a kínaiak, a harmadikra a lengyelek jöttek be. Zombori Gábor, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf és Kalmár Ákos négyese negyedikként ért célba, hátrányuk több mint nyolc másodperc volt az oroszok mögött.
Az egyéni győzelem után a vívók vegyescsapat-versenyében is aranyérmet nyert az európai 1-es válogatott tagjaként Pusztai Liza és Rabb Krisztián. Az Európa 1-es csapat a negyeddöntőben 30-18-ra verte Afrikát, az elődöntőben 30-22-re az Európa 3-as együttest, a döntőben pedig 28-25-re Ázsia-Óceánia 1-es hatosát. A fináléban a két magyar alapozta meg a sikert, mivel Rabb 5-3-ra, Pusztai pedig 5-1-re győzte le dél-koreai ellenfelét, így az első két asszó után 10-4 volt az állás.
A két magyar kardozónak két olasz, valamint egy-egy francia és ukrán csapattársa volt, az összecsapásokon mindegyik szakág képviselője egyszer lépett pástra. Európát három, Amerikát, valamint az ázsiai-óceániai zónát két-két, Afrikát pedig egy válogatott képviselte.
A tornász Balázs Krisztián is aranyérmet szerezett egy speciális csapatversenyben, amelyben összesorsolták az összes ifjúsági olimpián szereplő szakágban, tehát a férfi és női szertornában, a ritmikus sportgimnasztikában, sportakrobatikában és trambulinon induló versenyzőket az egyéni összetettben elért addigi eredményeik alapján. A FTC-ben pallérozódó 16 éves versenyző csapata pedig nem talált legyőzőre.
A magyar küldöttség eddig nyolc arany-, valamint egy-egy ezüst és bronzérmet szerzett, a vegyescsapat-versenyben elért helyezés a hivatalos éremtáblába nem számít bele.

Az éremtáblázat élmezőnye négy versenynap után

1. Oroszország 16 arany, 3 ezüst, 2 bronz; 2. Magyarország 8, 1, 1; 3. Japán 4, 3, 3; 4. Kína 4, 3, 2; 5. Olaszország 3, 5, 7; 6. India 3, 3, 0; 7. Románia 2, 2, 3; 8. Kolumbia 2, 2, 2; 9-10. Azerbajdzsán és Ukrajna 2, 0, 1.

Szerző

Üres stadion várja Angliát

Publikálás dátuma
2018.10.11. 20:34

A magyar érdekeltségű csoport két mérkőzése mellett további ötöt rendeznek pénteken a Nemzetek Ligájában, mind közül kiemelkedik az A divízió 2. csoportjában a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgó-válogatott és Anglia között egy korábbi büntetés miatt zárt kapuk mögött sorra kerülő összecsapás (20.45, tv: Sport1). Ez a párosítás akár a nyári, oroszországi – amúgy a horvátok hosszabbítás utáni 2-1-es sikerével végződő – elődöntőjének a "visszavágója" is lehetne, ám a sorozatban egy Spanyolország elleni 2-1-es hazai vereséggel kezdő angolok hangsúlyozták, nem így készülnek a kezdésként a spanyolok vendégeként 6-0-ra kikapó Horvátország ellen.
“Horvátország jobb volt a vb elődöntőjében, de ez egy másik meccs lesz” – jelentette ki az angolok védője, Kieran Trippier.
Szintén az A divízióban, a 2. csoportban Belgium–Svájc, a B/3-ban Ausztria–Észak-Írország, a D/2-ben pedig Fehéroroszország–Luxemburg és Moldova–San Marino párharcokat rendeznek (valamennyit 20.45-ös kezdéssel). Hét csütörtöki mérkőzést lapzártánk után fejeztek be.
Az Európai-labdarúgó szövetség egyébként mindent megtesz, hogy emelje az NL rangját, a tavasszal bejelentetthez képest ugyanis jelentősen növelte a válogatottak díjazását. A legjobb csapat összesen 10,5 millió eurót nyerhet majd, a végrehajtó bizottság határozata szerint az 55 résztvevő ország 50 százalékkal kap magasabb összeget annál, mint amit márciusban hozott nyilvánosságra a szervezet.
Szerző

Auschwitzi útra küldené antiszemita szurkolóit a Chelsea

Publikálás dátuma
2018.10.11. 18:09

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A klub elnöke szerint ha csak eltiltják őket, nem fog megváltozni a viselkedésük.
Az auschwitzi koncentrációs táborba küldné rasszista vagy antiszemita szurkolóit a Chelsea, hogy testközelből tapasztalják meg, hova vezet a gyűlölet, írja a Sun. A klub tulajdonosa, a zsidó származású Roman Abramovich szerint ez sokkal hasznosabb megoldás, mint simán eltiltani őket a mérkőzésektől.
„Ha csak tiltod az embereket, soha nem fognak változtatni a viselkedésükön”

– mondta a Sun nevű brit bulvárlapnak Bruce Buck, a Chelsea elnöke.

Kitért arra is: korábban három éves eltiltással szankcionáltak, de most szeretnének lehetőséget adni az érintett szurkolóknak arra, hogy megértsék, miért rossz, amit tettek. Hozzátette, hogy 50-100 főből álló csoportok esetében nehéz cselekedni, de ha azonosítani tudják az érintetteket, intézkedni fognak.
Szerző
Frissítve: 2018.10.11. 18:13