Késely Ajna másodszor is aranyérmes Argentínában

Publikálás dátuma
2018.10.11 21:05

Fotó: / Szalmás Péter
Az egyéni győzelme után a vívók vegyescsapat-versenyében is nyert az európai 1-es válogatott tagjaként Pusztai Liza és Rabb Krisztián a harmadik nyári ifjúsági olimpián Buenos Airesben.
Tovább halmozzák az érmeket a magyar fiatalok a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián! A 17 éves Késely Ajna a legjobb idővel jutott a 200 méter gyorsúszás fináléjába a viadal negyedik napján. A Kőbánya SC versenyzője a döntőben ötven méter után még csak a negyedik helyen állt (27,98), száz méter után viszont elsőként fordult (58,03), százötvennél pedig két tizeddel is vezetett a második helyen tempózó kínai Junxuan Yang előtt. Végül tizenhét százados előnnyel, elsőként csapott célba. Késely korábban 800 méter gyorson sem talált legyőzőre, így már a második aranyát ünnepelhette az argentin fővárosban.
Az ifjúsági olimpián eddig két arany- és egy ezüstérmet nyert Milák Kristóf szinte végig vezetve 23.84-es idővel nyerte meg az első középdöntőt 50 méter pillangón. Az érdi tehetség végül a negyedik idővel jutott a szám döntőjébe, mert a második futamban az olasz, Thomas Ceccon és két orosz is jobb időt úszott nála. A 4×100 m vegyes váltó döntőjében az oroszok megállíthatatlanok voltak, amelyet 3:35.17-es új junior világcsúccsal nyertek meg. Második helyre a kínaiak, a harmadikra a lengyelek jöttek be. Zombori Gábor, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf és Kalmár Ákos négyese negyedikként ért célba, hátrányuk több mint nyolc másodperc volt az oroszok mögött.
Az egyéni győzelem után a vívók vegyescsapat-versenyében is aranyérmet nyert az európai 1-es válogatott tagjaként Pusztai Liza és Rabb Krisztián. Az Európa 1-es csapat a negyeddöntőben 30-18-ra verte Afrikát, az elődöntőben 30-22-re az Európa 3-as együttest, a döntőben pedig 28-25-re Ázsia-Óceánia 1-es hatosát. A fináléban a két magyar alapozta meg a sikert, mivel Rabb 5-3-ra, Pusztai pedig 5-1-re győzte le dél-koreai ellenfelét, így az első két asszó után 10-4 volt az állás.
A két magyar kardozónak két olasz, valamint egy-egy francia és ukrán csapattársa volt, az összecsapásokon mindegyik szakág képviselője egyszer lépett pástra. Európát három, Amerikát, valamint az ázsiai-óceániai zónát két-két, Afrikát pedig egy válogatott képviselte.
A tornász Balázs Krisztián is aranyérmet szerezett egy speciális csapatversenyben, amelyben összesorsolták az összes ifjúsági olimpián szereplő szakágban, tehát a férfi és női szertornában, a ritmikus sportgimnasztikában, sportakrobatikában és trambulinon induló versenyzőket az egyéni összetettben elért addigi eredményeik alapján. A FTC-ben pallérozódó 16 éves versenyző csapata pedig nem talált legyőzőre.
A magyar küldöttség eddig nyolc arany-, valamint egy-egy ezüst és bronzérmet szerzett, a vegyescsapat-versenyben elért helyezés a hivatalos éremtáblába nem számít bele.

Az éremtáblázat élmezőnye négy versenynap után

1. Oroszország 16 arany, 3 ezüst, 2 bronz; 2. Magyarország 8, 1, 1; 3. Japán 4, 3, 3; 4. Kína 4, 3, 2; 5. Olaszország 3, 5, 7; 6. India 3, 3, 0; 7. Románia 2, 2, 3; 8. Kolumbia 2, 2, 2; 9-10. Azerbajdzsán és Ukrajna 2, 0, 1.

2018.10.11 21:05

Két mérkőzésre Csoknyai István a kapitány

Publikálás dátuma
2018.10.18 21:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csoknyai már nem először szövetségi kapitány a kézi válogatottnál, és később is feladatot kap majd a csapat stábjában.
A Magyar Kézilabda Szövetség ideiglenesen Csoknyai Istvánt bízta meg a magyar férfi válogatott élén a szövetségi kapitányi feladatok ellátásával. A szakember a jövő heti Európa-bajnoki selejtezőkön Szlovákia és Olaszország ellen irányítja a nemzeti együttest. Csoknyai 2009-ben és 2010-ben már volt szövetségi kapitány a válogatottnál. A szövetségi közleményből kiderült, később is lesz feladata a Balatonfüred vezetőedzőjének a válogatott szakmai stábjában, de azt még nem tudni, pontosan mit fog csinálni. A válogatott hétfőtől Érden és Budaörsön készül majd a kvalifikációs meccsekre.
Szerző
Témák
kézilabda
2018.10.18 21:53

Az agyára megy az MLSZ az amatőr focistáknak

Publikálás dátuma
2018.10.18 16:20

Fotó: MLSZ/
Rendkívüli tortúra vár arra, aki úgy gondolja, amatőr labdarúgócsapatot szeretne alapítani és elindítani a területi bajnokságban.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) állítása szerint, minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni az amatőr futballt. Nos, az igyekezetből a csapatok nem sokat látnak, aki pedig klubot szeretne alapítani, és elindítani a legalacsonyabb osztályban, egyenesen azt gondolja, mindenki, mindent megtesz azért, hogy elvegye a kedvét az egésztől.
Mielőtt valaki elkezd játékosokat keresni a csapatához, egyesületet kell alapítani. Csak cégbíróságon bejegyzett, adószámmal rendelkező egyesület szerepelhet az amatőr bajnokságban. A bejegyzéshez készíteni kell egy alapító okiratot (ügyvédek örömmel vállalják minimum 15-20 ezer forintos óradíjért) és természetesen kell aláírási címpéldány, adószám, saját, az egyesület nevére nyitott bankszámla is. De ez nem elég  a szövetségi nyilvántartásba vételhez: a bejegyzett egyesületnek igazolnia kell, hogy nincs adótartozása, és egy pályabérleti szerződést is be kell mutatnia. Muszáj igazolni, hogy meg tudja rendezni a hazai mérkőzéseit, mindezt akkor, amikor még játékosa sincs. Amíg az előbb említett feltételek nem teljesülnek, addig az egyesület nem kerül be az MLSZ Integrált Futball Alkalmazás nevű online nyilvántartási rendszerébe, amit mindenki IFA-nak hív. Csak ezután lehet elkezdeni játékosokat szerződtetni. A borzasztó név nem is fejezi ki kellően hűen, mennyi szenvedést és bosszúságot okoz ez a felület egy kis csapatnak. 
Az egyesület sikeres alapítása után – ami körülbelül egy hónap, ha minden rendben megy, és sikerül minden adminisztratív akadályt elsőre átvinni – jön csak az igazi feketeleves. A szerződtetni kívánt játékosok adatainak feltöltése az IFA-ba. 
Van a szabadon igazolható játékos, aki még sosem szerepelt nagy pályán bajnokságban. Az ő részére igazoló lapot kell kitölteni és beszkennelve feltölteni az IFA-ba. Ezen kívül szükség van a játékos fotójára, a születési anyakönyvi kivonatára és nyilatkoznia kell arról, hogy futsalban nem játszik külföldi bajnokságban. Hogy miért pont a futsalnál fontos ez ennyire, az rejtély, viszont jó hír, hogy nem kell hasonló nyilatkozatot leadni az összes olimpiai sportágról. Föl kell tölteni viszont a személyi igazolvány elő- és hátlapjának fényképét. Ha ezekből bármi hiányzik, a játékos nem lesz az egyesület igazolt futballistája. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy pecsét! Bármilyen céget be lehet jegyezni a bíróságon saját bélyegző nélkül is, a legalacsonyabb bajnoki osztályban működő amatőr csapat azonban saját pecsét nélkül nem igazolhat játékost. 
Ha olyan labdarúgó kíván az új egyesületben szerepelni, aki az előző szezonban más klubban lépett pályára, akkor neki az előző csapatától kell hoznia egy átigazoló lapot, melyen korábbi együttese kijelenti, hogy a futballistát átadja. Ezután az átvevő csapatnak nyilatkoznia kell arról, hogy átveszi a játékost. Ha bármelyik klub neve a papíron nem egyezik a bírósági bejegyzésben szereplő névvel, az IFA nem fogadja el a dokumentumot. Hiába futballozott valaki az előző bajnokságban, és az MLSZ számítógépes rendszere féltve őrzi a születési anyakönyvi kivonatát és a személyi igazolványainak fotóit, ismét föl kell a nevéhez ezeket tölteni. Annyi könnyítéssel, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem kéri ismét az IFA. Ha elmarad a személyi fotóinak ismételt feltöltése, az IFA elutasítja az átigazolási kérelmet és hiánypótlásra szólítja fel a klubot. Ilyenkor az a legegyszerűbb megoldás, hogy az ember az IFA-ba már feltöltött igazolványképeket lementi, és ismét betölti. Húsz játékosnál viszont ez már komoly időveszteség.
Ezek a folyamatok olyan felületen zajlanak, amit a profi klubok is használnak. Ezért vannak az IFA-ban a kis klubok számára értelmezhetetlen sorok. Az amatőr futballban nincs a csapatok között pénzügyi megállapodás, ezért sem ezt, sem számlamásolatot, sem átutalási bizonylatot nem tudnak az egyesületek feltölteni. Ezek nélkül viszont az IFA nem rögzíti az igazolásra váró amatőr játékosok adatait. Ezért ezekbe a menüpontokba mindenki azt tölt fel, amit akar – lehet ez fotó a családi nyaralásról, egy hangulatos grillpartiról, a kifogott legnagyobb halról, bármi -, a lényeg, hogy az IFA érzékelje, nem maradt üres egyetlen sor sem.
Bankok, biztosítók online rendszere évente kér új jelszót az ügyfelektől, az IFA két havonta, ráadásul az utolsó 24 jelszót nem lehet ismét megadni. Nyilván nagyobb külső veszélynek vannak kitéve a mérkőzések online jegyzőkönyvei, mint a bankok internetes felületei.
Így néz ki, amikor az MLSZ ösztönzi a kis csapatok alakulását, segíti az amatőr futballt. Belegondolni is rossz, mi történne, ha akadályokat gördítene az együttesek útjába...
2018.10.18 16:20