Alattomos kór: tünetmenetesen is lehet életveszélyes

Publikálás dátuma
2018.10.11 17:43
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock/
A szívritmuszavar „alattomos” formái gyakran tünetmentesek, a szokatlan szívdobogásérzésre viszont fel kell figyelni.

Van, amire felfigyelhetünk

Ha úgy érezzük, a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat – mondta dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
„Az esetek többségében a stressz, a túlzott kávé- és energiaital-fogyasztás, a túlterheltség is okozhat ilyen jellegű tüneteket, de ezek hátterét mindenképpen tisztázni kell, hiszen bizonyos esetekben szervi okok okozzák a problémát.”

Van, amikor mentőt kell hívni

A szívritmuszavarok bizonyos formái extrém gyors, kaotikus szívritmust eredményeznek. Az úgynevezett tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telítődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is válhat veszélyessé, mert kamraremegéssé (kamrafibrillációvá), a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. Ezt rendkívüli vészhelyzetként kell kezelni, azonnal mentőt kell hívni, de addig is el kell kezdeni az újraélesztést.

A kamraremegés tünetei:

  • ájulás
  • alig tapintható pulzus
  • nehezen mérhető vérnyomás
  • görcsroham

Pitvarfibrilláció: „alattomosabb” forma

A szív felső üregeiben, a pitvarokban is kialakulhat fibrilláció, amelyek hatására akár vérrögök is keletkezhetnek. Ha ugyanis a szív nem tudja a vért teljes mértékben kipumpálni a pitvarból, akkor ottmaradva rögösödhet. Ha pedig ez a vérrög elszabadul, bekerülhet a véráramba, és megakadhat a szűkebb artériákban, például az agyban. A folyamat eredménye stroke, de akár más szerveket is károsíthatnak a rögök.  

A pitvarfibrilláció tünetei:

  • szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
  • fáradtság
  • légszomj
  • szédülés
  • mellkasi fájdalom
Előfordul, hogy a pitvarfibrilláció teljesen tünetmentes és csak kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Mivel embóliaveszély ilyenkor is fennáll, fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívműködés, és már az enyhébb figyelmeztető jeleknél is forduljunk kardiológushoz.
„Ha valóban szívritmuszavarról van szó, és kiderül az oka is, célzott kezelésre van szükség. Ez a személyre szabott életmód mellett történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, a szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval"
- mondta dr. Sztancsik Ilona.
2018.10.11 17:43
Frissítve: 2018.10.11 17:43

Nem kényeskedés a sajtutálat

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:24
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Hiába menő, drága és trendi, van, aki rá sem bír nézni a sajtra. Kutatások szerint ez még véletlenül sem finnyásság, főleg genetikai oka van, de evolúciós, sőt pszichés magyarázata is áll a hátterében.
Ha valaki utálja a sajtot, általában minden fajtájától kirázza a hideg. Ennek az étkezési szokások genetikai hátterét vizsgáló 23andMe cég szerint genetikai okai vannak. A sajtban és az izzadságban egyaránt megtalálható vajsav összezavarja az illető receptorait, ezért undorodik egy markáns szagú sajttól – írta a Dining Guide.
A legtöbb sajtfajtával és legnagyobb sajtfogyasztással büszkélkedő Franciaországban is kutatták, milyen idegrendszeri okokra vezethető vissza a sajttól való viszolygás. Ennek alapján szintén genetikai okokra következtettek a kutatók.
Létezik egy evolúciós magyarázat is. A sajtkészítés során a lebomló tejfehérjék egyre erősödő szagot okoznak. Az ember a túlélése érdekében megtanulta, hogy elkerülje azokat az ételeket, amin a rothadás, bomlás szagát érzik. Vannak olyan emberek is, akik a penészt és a markáns szagot öntudattalanul betegséghez társítják, tehát zsigerileg irtóznak a sajttól.
2018.12.11 21:24

Buli előtt segítség - Kocsmavéradást szervez a Magyar Vöröskereszt

Publikálás dátuma
2018.12.11 19:13
Illusztráció
Fotó: AFP/ GUILLAUME SOUVANT
Kocsmavéradást szerveznek egy budapesti szórakozóhelyen szombaton délután. A Magyar Vöröskereszt azt reméli, hogy egyre több fiatal segíti a munkájukat.
Szórakozóhelyeken szervez véradást egy önkéntes csapat, hogy segítse a Magyar Vöröskereszt munkáját. Mint a közleményükben írták, a téli hónapokban általában csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, de decemberben-januárban a hideg, a gyakori megbetegedések és akár szabadság miatt is kevesebben mennek el. Vérre viszont - a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez - ekkor is szükség van. Ezért várják olyan szórakozóhelyek jelentkezését is, amelyek további véradó-helyszínek lehetnek.  
Az első kocsmavéradást december 15-én délután tartják az Erzsébet körúton, a FreindsOFF Bárban.
„Az eseménnyel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára, és ösztönözzük a szórakozóhelyeket, mozgósítsuk a közösségeket hasonló társadalmi szerepvállalásra”
– mondta el egyik ötletgazda, Sallai György.
2018.12.11 19:13