Volt budapesti amerikai nagykövet lehet az USA ENSZ-nagykövete

Publikálás dátuma
2018.10.12 11:09
Nancy Brinker
Fotó: AFP/ KAREN BLEIER
Nancy Brinker 2001 és 2003 között dolgozott a magyar fővárosban.
Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet, a mellrák ellen küzdő Susan G. Komen alapítvány alapítója lehet az Egyesült Államok amerikai ENSZ nagykövete, állítólag már szerdán felvette vele a kapcsolatot a lehetőség miatt a Fehér Ház – tudta meg egy, a Fehér Házhoz közeli republikánus forrástól a CNN. Nancy Brinker 2001 és 2003 között volt a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet. Nikki Haley, aki két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben, kedden mondott le posztjáról. Donald Trump akkor azt mondta, két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet.
2018.10.12 11:09
Frissítve: 2018.10.12 11:09

Németország nem ismeri el a gyermekházasságot, visszadobják a vízumkérelmeket

Publikálás dátuma
2018.10.22 13:17
A kép illusztráció, nem a cikkben említetteket ábrázolja
Fotó: AFP/ Delil Souleiman
Az egyes kultúrákban bevett gyermekházasság a német bíróság szerint nem teremt jogalapot a családegyesítésre.
A berlini közigazgatási bíróság szeptember végi döntése értelmében a gyermekházasságok nem teremtenek jogalapot a családegyesítésre. A bíróság ezzel helyben hagyta Németország isztambuli főkonzulátusának korábbi döntését, amelyben elutasították, hogy egy 18 éves, jelenleg Törökországban élő, szíriai nő családegyesítés jogcímén csatlakozhasson kilenc évvel idősebb, Németországban élő férjéhez. A nő panasszal élt a döntés ellen - számolt be a focus.de. A már nagykorú szíriai nő az apja beleegyezésével, 16 éves kora előtt ment hozzá férjéhez, aki a ceremónia után fél évvel Németországba távozott. A berlini bíróság döntése szerint bár a házasságkötés törvényes volt Szíriában, a német hatóságok nem kötelesek azt elismerni. Németországban 2017 nyarán lépett hatályba a gyermekházasságok ellen fellépő törvény, ennek értelmében nem ismerik el azokat a házasságokat, amelyeknek megkötésekor valamelyik fél nem töltötte be 16. életévét. A közigazgatási bíróság megerősítette, hogy a rendelkezés visszamenőleges hatályú. Az ítélet még nem jogerős, mivel a berlini közigazgatási bíróság az ügy jelentősége miatt fellebbezést nyújtott be Berlin-Brandenburg másodfokú közigazgatási bíróságához.
2018.10.22 13:17

Egy amerikai tábornok is megsebesült az afganisztáni harcokban

Publikálás dátuma
2018.10.22 13:01

Fotó: Handout / US Army /TAAC-South Public Affairs / AFP/
Manapság elég ritka, hogy egy ilyen magas rangú tiszt a tűzvonalba kerüljön.
Jeffrey Smiley dandártábornok is megsebesült abban a csütörtöki, Kandahár tartománybeli támadásban, amelyben a helyi rendőrfőnök, Abdul Razekh életét vesztette – erősítette meg egy NATO-szóvivő a Reuters hírügynökségnek.
A dandártábornok a dél-afganisztáni kormányerőket támogató csoport parancsnoka, épp egy megbeszélésen vet részt, amelyen a tartományi vezetők találkoztak Scott Miller tábornokkal, a NATO afganisztáni erőinek parancsnokával. A találkozóról távozó vezetőkre a tartomány kormányzójának egyik testőre nyitott tüzet – később a tálibok azt közölték, az ő parancsukra.  Miller sértetlen maradt, de a rendőrfőnök és az afgán titkosszolgálat tartományi főnöke meghalt. Smiley dandártábornok mellett egy amerikai civil és egy magáncég alkalmazásában álló zsoldos sebesült meg. 
2018.10.22 13:01