Volt budapesti amerikai nagykövet lehet az USA ENSZ-nagykövete

Publikálás dátuma
2018.10.12 11:09
Nancy Brinker
Fotó: AFP/ KAREN BLEIER
Nancy Brinker 2001 és 2003 között dolgozott a magyar fővárosban.
Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet, a mellrák ellen küzdő Susan G. Komen alapítvány alapítója lehet az Egyesült Államok amerikai ENSZ nagykövete, állítólag már szerdán felvette vele a kapcsolatot a lehetőség miatt a Fehér Ház – tudta meg egy, a Fehér Házhoz közeli republikánus forrástól a CNN. Nancy Brinker 2001 és 2003 között volt a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet. Nikki Haley, aki két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben, kedden mondott le posztjáról. Donald Trump akkor azt mondta, két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet.
2018.10.12 11:09
Frissítve: 2018.10.12 11:09

Bombát küldtek Soros Györgynek

Publikálás dátuma
2018.10.23 08:34
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
A milliárdos üzletember bedfordi otthonába szállították ki a csomagot. Senki sem sérült meg, az ügyben már az FBI is nyomoz.
Furcsa küldemény érkezett hétfőn Soros György New York állambeli, bedfordi otthonához: a dobozt az üzletember egyik munkatársa találta meg a postaládában, és még időben vette észre robbanószerkezetnek tűnő tartalmát – közölte honlapján a CNN.
A munkatárs azonnal egy erdős területre vitte a pakkot, majd értesítette a bedfordi rendőrséget: a csomag később sem robbant fel magától, így aztán a kirendelt tűzszerészek semmisítették meg. Bár elképzelhető, hogy a bomba tervezési hiba miatt nem robbant fel, valószínűbb, hogy a merénylő inkább megfenyegetni akarta az üzletembert. A csomagbombás eset miatt az FBI terrorellenes munkacsoportja indított nyomozást. A CNN próbálta megszólaltatni Soros szóvivőjét, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.  Lapunk megkereste Csontos Csabát, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) magyarországi szóvivőjét az ügyben – ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.10.23 08:34
Frissítve: 2018.10.23 08:43

Húsz éve halott, de olyan jól van, hogy akár haza is mehetne

Publikálás dátuma
2018.10.22 19:56
A kép illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Abszurd történetre derült fény Romániában: halottnak nyilvánítottak egy férfit, aki közben egy pszichiátrián él. Most viszont személyi igazolványra lenne szüksége, és itt kezdődnek a bajok.
Egy közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyi igazolványt készíttetni a romániai Iaşi pszichiátriai intézetének vezetői az Agerpres alapján a Transindex.ro. Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa szerint az 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd 1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére. Csakhogy közben a férfi az intézmény betege volt. Caraba azt mondta: jelenleg az intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. A személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbizosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4 000 (276 ezer forintot) lejt tesznek ki. Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője szerint csak 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata. A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet igazolvány nélküli betege. Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye. A páciens egyébként nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne. 
Témák
Románia
2018.10.22 19:56