Volt budapesti amerikai nagykövet lehet az USA ENSZ-nagykövete

Publikálás dátuma
2018.10.12 11:09
Nancy Brinker
Fotó: AFP/ KAREN BLEIER
Nancy Brinker 2001 és 2003 között dolgozott a magyar fővárosban.
Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet, a mellrák ellen küzdő Susan G. Komen alapítvány alapítója lehet az Egyesült Államok amerikai ENSZ nagykövete, állítólag már szerdán felvette vele a kapcsolatot a lehetőség miatt a Fehér Ház – tudta meg egy, a Fehér Házhoz közeli republikánus forrástól a CNN. Nancy Brinker 2001 és 2003 között volt a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet. Nikki Haley, aki két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben, kedden mondott le posztjáról. Donald Trump akkor azt mondta, két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet.
2018.10.12 11:09
Frissítve: 2018.10.12 11:09

Etnikai konfliktussal fenyegető gyilkosság

Publikálás dátuma
2018.10.19 09:22

Fotó: AFP/ DIMITAR DILKOFF
Németország kiadta Bulgáriának a Viktoria Marinova televíziós riporter meggyilkolásával vádolt férfit. A gyanúsított egy 21 éves ruszei lakos. A korrupciós ügyekkel foglalkozó 30 éves újságírót a román határ mellett fekvő Ruszéban gyilkolták meg október 7-én hajnalban. A Németországban őrizetbe vett, s most átadott Szeverin Kraszimirov részleges beismerő vallomást tett. Azt mondta, Románián keresztül jutott el németországi rokonaihoz, náluk próbált elrejtőzni. Állítja, hogy egy számára ismeretlen nővel szólakozott össze október 7-én hajnalban a Duna partján, nem volt tudomása Marinova foglalkozásáról. Csak annyit ismert be, hogy drog és alkohol hatása alatt megütötte, majd egy bokorba dobta. Marinovát viszont megkínozták és megerőszakolták mielőtt megölték volna. A gyanúsított vallomása a bolgár vádhatóság feltételezését látszik igazolni, miszerint szexuális indíték, nem pedig az áldozat újságírói munkája áll a gyilkosság mögött, mint ahogy azt a nemzetközi média és intézmények is feltételezték. Nyilván nem alaptalanul, hiszen Marinova egy éven belül a harmadik olyan oknyomozó újságíró, aki az Európai Unió tagországaiban gyilkosság áldozata lett. Az ő halála azonban etnikai konfliktus kirobbanásának veszélyét hordozza magában. A letartóztatott Szeverin Kraszimirov ugyanis Ruszéban egy zömében roma illetve török muszlim lakosságú városrészben élt nagynénjével. Meggyanúsítása után a rendőrség azonnal nagy erőkkel szállt ki a két negyedbe. A kedélyek megnyugtatására a hétvégén megszólalt Bojko Boriszov miniszterelnök is. Nyugalomra intett és arra kérte a lakosságot, ne tegyenek olyant, ami az etnikai feszültségek szításához vezethet. Boriszov azt mondta, nem tart konfliktustól, hiszen - mint fogalmazott - romák és bolgárok egyaránt követnek el bűncselekményeket. Kornelia Ninova, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt elnöke a médiát és a politikusokat kérte arra, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Ruszéban csillapodjon az etnikai feszültség. Az etnikai konfliktustól való félelem nem alaptalan, hiszen a politikai életbe 2005-ben berobbant Ataka szélsőjobboldali párt török- és romaellenességből él, jelenleg a szófiai parlament harmadik legnagyobb ereje, támogatottsága 10 százalékos.
Szerző
2018.10.19 09:22

Ijesztő javaslat Salvinitől

Publikálás dátuma
2018.10.19 09:17

Fotó: AFP/ ANDREAS SOLARO
Az olasz belügyminiszter azt közölte, elképzelhető, hogy listavezetőként indul a következő európai parlamenti választáson.
Ha többséget szerezne egy bevándorlásellenes szövetség Salvinivel az élén, az Európai Bizottság következő elnöke is lehetne. „Több európai barátom is erre kért” – jelentette ki a La Repubblicának adott interjúban. - "A május még messze van. Meglátjuk, gondolkodom rajta”. A következő EP-választást jövő májusban rendezik meg. A horrorszerű forgatókönyv megvalósulására csekély az esély. Salvini ugyanis pontosan tisztában van azzal, hogy bár a bevándorlásellenes, illetve euroszkeptikus erők jelentősen megerősödhetnek, kizárható, hogy többségre tegyenek szert a következő európai parlamentben. Ugyanakkor Salvini aligha akarja Brüsszelben és Strasbourgban folytatni politikai pályafutását, sokkal jobban manipulálhatja saját hazájából az olasz és az európai közvéleményt. Ám az általa vezetett Liga, illetve a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalom (M5S) agymosása eddig rendkívül sikeres. A kabinet két pártja együttesen mintegy hatvan százalékot szerezne egy előrehozott választáson. Az euroszkeptikus légkör a társadalomra is kihat: a lakosságnak már csak 44 százaléka támogatja az Európai Uniót, igaz, a nagy többség az euróövezetben maradna. A kormány a hét elején nyújtotta be Brüsszelnek költségvetési tervezetét, amely rendkívül veszélyes, hiszen a 2019-2021 közötti időszakra 2,4 százalékra emeli a hiányt. Így nem csökkenne a GDP 130 százalékára tehető adósságállomány, miközben az uniós előírás 60 százalék. Az Európai Bizottság várhatóan nemet mond a tervezetre, ezért még feszültebbé válhat Róma és Brüsszel viszonya. Salvini külpolitikai prioritásairól mindent elmond: Oroszországban járt és élesen bírálta az ország elleni uniós szankciókat.
2018.10.19 09:17