Hétvégéig marad a rossz levegő az országban

Publikálás dátuma
2018.10.15. 10:01

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mutatjuk, melyik településeken kifogásolt a levegőminőség.
Vasárnap továbbra is kifogásolt volt a levegőminőség több településen  (Budapest, Dunaújváros, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Várpalota), és a meteorológiai előrejelzést figyelembe véve jelentős javulás a hétvégéig nem várható – közölte a Facebook-oldalán az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). Mint írják, a gyermekeknél, az időseknél és a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél légzőszervi tünetek (például köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek, illetve jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak, így számukra nem javasolják az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet.
Szerző

Schwarzeneggerrel szelfizett Orbán és Vajna

Publikálás dátuma
2018.10.15. 09:32

Fotó: PARAMOUNT PICTURES / AFP
Erről Vajna Tímea tett közzé egy fotót az Instagram-oldalán.
A filmügyi kormánybiztos felesége, Vajna Tímea Instagram-sztorijai közé posztolt fotót Arnold Schwarzeneggerről, ahogy együtt szelfizik Andy Vajnával és Orbán Viktorral – vette észre a 24.hu.   Andy Vajna korábban is vendégül látta a miniszterelnököt és Arnold Schwarzeneggert, erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Nem árulják el, Orbánon kívül ki használja a „nem kormánygépet”

Publikálás dátuma
2018.10.15. 08:11

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Csak annyit közöltek, hogy az adatok nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.
Első próbálkozásra mellébeszélt, másodikra pedig megtagadta a válaszadást a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hvg.hu adatigénylésére, amelyben azt próbálták megtudni, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a magyar honvédség azt a két Airbus A 319-es, illetve Dassault Falcon 7X repülőgépet, amelyek beszerzéséről még decemberben adtak hírt, majd februárban, illetve augusztusban érkeztek meg. A HM az AirBerlintől vett Airbusok megérkezése folyamatosan azt állította, hogy azokat kifejezetten csapatszállításra, polgári személyek evakuálására, illetve sebesültszállításra szerezték be. Az Airbusok lépcsőjén ennek ellenére hivatalos kormányzati protokollfotókon a miniszterelnök tűnt fel. A másik – papíron szintén a honvédségnek beszerzett – Airbus pedig nemrég Áder János köztársasági elnököt szállította volna Bukarestbe. Az augusztusban érkezett Dassault Falcon 7X-ről – ami sokkal inkább egy business jet, mint futárgép, aminek megpróbálták beállítani – szintén azt állította a HM, hogy „katonai repülőgép lesz, katonák fogják üzemeltetni." A hvg.hu szeptember elején kérdezte meg a HM sajtóosztályától, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a Magyar Honvédség a két Airbus 319-est, illetve a Dassault Falcon 7X -et. Mint írják, a HM három nappal későbbi válaszában csak mellébeszélt, így konkrét, a felhasználókat és az úticélt is tartalmazó kimutatást kértek immár közérdekű adatigénylésben. Erre stratégiát váltottak és a hivatalos válaszadási határidő lejártának napján közölték, hogy
„a repülőgépeknek a Magyar Honvédség érdekében végzett szállítási, repülési adatai a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.”

Korábban egyébként Demeter Márta indított pert, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est. Facebook-oldalán a HM-től kapott választ is közzétette, melyben azt írták,
az általa kért információk minősített adatok.

A polgári repülésben teljesen értelmetlenül hangzó indokokkal próbálta megmagyarázni a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt, hogy miközben augusztus végén ukrán bérrepülővel kellett hazahozni az iraki kontingensnél szolgáló katonákat, addig a honvédségi célra vásárolt Airbus-szal a kormányfőt szállították – erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2018.10.15. 08:21