Előfizetés

Árvíz ölt meg 13 embert Franciaországban, a helyzet tovább romolhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:57

Fotó: ERIC CABANIS / AFP
Ezreket kellett evakuálni, és a víz sodrása miatt sok helyen csónakokkal meg sem lehet kísérelni a mentést. A heves esőzés miatti áradás szintje tovább emelkedhet. A vihar feltehetően a szokatlanul meleg tenger miatt ilyen pusztító.
Az évszázad egyik legkegyetlenebb árvize pusztít Franciaország déli részén, Aude megyében - írja a Reuters.
A hatóságok szerint 7 hónapnyi eső esett le egyszerre.

Hétfőn legalább 13-an meghaltak, egy embert eltűntként tartanak számon, és ezreket menekítettek ki a környékről. Hét helikopter járja a környéket, hogy a rossz időjárással dacolva, a háztetőkön rekedt embereket mentse. Hajókkal nem boldogulnak: azokat egyszerűen elviszi a víz sodrása.
A legsúlyosabban Conques-sur-Orbiel és Villardonnel településeket érintette az ár, ami ezeken a helyeken néha fél-egy emelet magas.
És a rengeteg eső miatt jó eséllyel tovább fog emelkedni a vízszint.

A heves esőzések nem ritkák a környéken az évnek ebben a szakában. Ám a Földközi-tenger part menti vizeinek melegsége növeli a viharok erejét. És Franciaországban 1900 óta nem volt olyan meleg nyár, mint az idei.

Nincs pénze Bulgáriának az Eurovíziós Dalfesztiválra

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:20
A bolgár Equinox a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon
Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto
Nem indul Bulgária a jövő évi tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) igazgatótanácsa hozta meg és pénzügyi okokkal magyarázta azt.
A BNT vezetése a bolgár közszolgálati televízió honlapján megjelent közleményben hozta nyilvánosságra a döntést. A lépést azzal indokolta, hogy az része az általános kiadásoptimalizálási programjuknak.
Bulgária 2005 óta minden évben részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon. Hazája képviseletében Krisztian Kosztov tavaly a második helyen végzett Beautiful Mess című dalával, idén Lisszabonban az Equinox a 14. lett.
A jövő évi, 64. Eurovíziós Dalfesztivál 2019. május 14-től 18-ig lesz Tel-Avivban. Izrael Netta Barzilai idén májusi lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.

Túszt ejtett és gyújtogatott egy fegyveres a kölni főpályaudvaron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:06

Fotó: Oliver Berg / AFP/dpa
A rendőrök előbb tárgyalni próbáltak a támadóval, majd mikor kiderült, hogy megpróbálhatja felgyújtani túszát, a támadás mellett döntöttek. Nem zárható ki, hogy terroristával volt dolguk.
Túszejtés történt hétfőn a németországi Kölnben, a nagyváros főpályaudvaránál. Az MTI az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi rendőrség közleménye alapján azt írja, a túszejtés a főpályaudvar melletti tér, a Breslauer Platz térségében történt, a helyszínre bevetési egységeket küldtek. Azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint lövéseket lehetett hallani, hangsúlyozták, hogy nincs ilyen információjuk. A Deutsche Welle szerint egy férfi egy nőt ejtett túszul egy gyógyszertárban, a főpályaudvar épületében. A rendőrség kiürítette az épületet és lezárta a környéket. Mindenkit arra kértek, hogy kerüljék el a környéket, valamint ne osszanak meg fotókat vagy videókat az akcióról. A pályaudvarok biztonságáért felelős szövetségi rendőrséghez 13 óra körül jutott el, hogy egy fegyveres tartózkodik a gyógyszertárban. Az üzletből füst áramlott ki, ezért a tűzoltókat is riasztották. 
Rendőri akcióval ért véget a túszejtés.

A hatósági közlemény alapján a rendőrök végeztek a túszejtővel, aki még így is túlélheti a történteket: a legutóbbi hírek szerint megkezdték újraélesztését. A szövetségi rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete közölte, a műveletben egy túsz könnyebben megsérült.
Később bombát keresve kutatták át a továbbra is lezárt épületet.
Nem zárható ki, hogy terrortámadás történt

- írja a Spiegel Online. Egy a helyszínen talált igazolványból arra következtetnek a hatóságok, hogy egy 55 éves, büntetett előéletű szíriai állampolgár volt a támadó. Az okmány tulajdonosának 2021-ig volt engedélye Németországban tartózkodni. Korábban lopásért és csalás miatt került a rendőrség látókörébe. Azt ugyanakkor még nem lehet biztosan tudni, az igazolvány tulajdonosa és a súlyosan sérült túszejtő valóban ugyanaz a személy-e.
Molotov-koktélt is robbantott a támadó

- nyilatkozta egy rendőrségi szóvivő. Egy gyorsétteremben okozott tüzet, megsebesítve egy 14 éves lányt. A pontos körülmények nem ismertek; amit tudni, hogy a férfi az étteremből menekült a gyógyszertárba, ahol egy nőt túszul ejtett.
A lap szerint a hatóságok kapcsolatba is léptek a támadóval. Szabad elvonulást követelt, illetve azt, hogy az étteremben maradt bőröndjét és utazótáskáját visszakaphassa - valószínűleg a tűzszerészet ezekben kutatott robbanószerkezet után. Követelte továbbá egy tunéziai állampolgár szabadon bocsátását - ezzel kapcsolatban nem közöltek részleteket.
Mikor azonban a hatóságok tudomására jutott, hogy a férfinél gyúlékony folyadék van, úgy döntöttek, a tárgyalás helyett a támadás mellett döntöttek. Ez történt 14 óra 50 perc körül - közel két órával a krízis kezdete után. Egy rendőr szerint a túszejtő "komoly veszélyt jelentett" a túszra, és
mikor a rendőrség támadásba lendült, a férfi feltehetően megpróbálta felgyújtani a nőt.

Ezt sikerült megakadályozni azzal, hogy lelőtték. Fegyvernek látszó tárgy is volt a támadónál, de még nem tisztázódott, az valódi lőfegyver volt-e, vagy gázpisztoly. Súlyos sérüléseit kórházban látják el.