Csak előkerültek a rendőrök a hajléktalanok vegzálására

Publikálás dátuma
2018.10.17 07:30

Fotó: Népszava
Egy nap alatt kiosztották az első bő kéttucatnyi figyelmeztetést az otthontalanoknak azért, mert az utcán élnek. Az aluljárók után a kiserdőkben folytatódnak a razziák.
Hétfő éjfélig huszonhét embert figyelmeztetett a rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt – közölte a Népszava kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Mint arról többször is írtunk, hétfőn lépett életbe az a törvény, amely megtiltja „a közterületek életvitelszerű használatát”, azaz gyakorlatilag a hajléktalanságot. Az új szabályok szerint, ha az otthontalan a rendőri felszólítás ellenére sem hagyja el az „elkövetés” helyszínét, nem megy hajléktalanszállóra, akkor szabálysértési őrizetbe vehetik, és végül akár elzárásra is büntethetik. Ha a hajléktalan odébb áll, de 90 napon belül negyedszer is felszólítják, akkor rögtön őrizetbe veszik, előállítják, ingóságait elveszik, „tárolhatatlan” holmijait megsemmisítik. A rendőrség a sokat bírált szabályozás életbe lépése napjának reggelén és délelőttjén még visszafogott volt, később azonban többször is bevetette a hajléktalanok elleni új „fegyvert.” A Deák téri aluljáróban például hétfő reggel még féltucat hajléktalan aludt, este viszont már máshol húzták meg magukat. Az aluljáróban egyetlen otthontalan maradt, akitől megtudtuk: a rendőrök figyelmeztették az ott „élőket”, akik ezután gyorsan távoztak. A helyzetről sokat elárul az is: míg hétfő reggel elvétve láttunk rendőrt, kedden már legalább öt járőrpár cirkált az aluljáróban.
Az Oktogonhoz közeli egyik téren rendőrökkel nem, hajléktalanokkal viszont találkoztunk kedden. Két férfi – tömött szatyrok társaságában – egy padon üldögélt. Kérdésünkre, hogy a rendőrök intézkedtek-e ellenük hétfő óta, mindketten a fejüket rázták. „Egyelőre nem” – állapította meg a fiatalabb férfi, aki az új hajléktalanellenes törvényt minősítve gyorsan hozzátette: „Engem nem érint, de nem is érdekel.” Magyarázata szerint a rendőröknek semmi okuk arra, hogy bármit is tegyenek. „Nem alszom, fent vagyok, beszélgetek. Éppen egy verset készültem elmondani” – intett fejével a társa felé. Misetics Bálint, a hajléktalan emberek méltóságáért és a lakhatáshoz való jogért küzdő A Város Mindenkié csoport képviselője lapunknak elmondta, az érintettektől több jelzést is kaptak: a rendőrök kilátásba helyezték, hogy elbontják a külső területeken lévő kunyhókat. Az eljárás jogsértő lenne – hangsúlyozta. Nem tud olyan esetről, hogy ez ténylegesen megtörtént volt. Ha a rendőrök mégis kísérletet tesznek rá, akkor – mondta Misetics Bálint – „erőszakmentes ellenállással fogunk válaszolni”.

Visszafogott brüsszeli reakció

Magyarország, akár csak a többi tagállam, az EU polgárok szociális jogait tartalmazó Szociális Jogok Európai Pillérének elfogadásakor vállalta, hogy megfelelő menedéket és szolgáltatást nyújt a hajléktalanoknak annak érdekében, hogy elősegítse társadalmi beilleszkedésüket. A hajléktalanokkal való bánásmódnak ezt a vezérlőelvet kell követnie. Így reagált lapunknak az Európai Bizottság szóvivője arra a kérdésre, hogy a hajléktalanságot betiltó rendelet megfelel-e az uniós értékeknek és emberi jogi normáknak. Christian Wigand hozzátette: a szerződések őreként működő brüsszeli testület megítélése szerint a magyar alkotmány júniusi módosítása — amely büntethetővé teszi a hajléktalanságot — valószínűleg nem ütközik az EU jogszabályaiba.

Szerző
Frissítve: 2018.10.17 07:30

Nem tudja kifizetni a 2 milliós bírságot, a Facebookon kalapozik Márki-Zay

Publikálás dátuma
2019.04.24 21:03
Márki-Zay Péter
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Három perben is jogerősen elmarasztalták Hódmezővásárhely polgármesterét, aki állítása szerint saját zsebből nem tudná rendezni a költségeket.
Facebookon kér támogatást Márky-Zay Péter, akit kedden, jó hírnév megsértése miatt három perben is elmarasztalt a szegedi bíróság. A hódmezővásárhelyi városvezető szerint összesen 2 millió forintot, na és a perköltségeket vasalnák be rajtuk, ami családjának három havi teljes bevételét jelenti – és amit ki sem tudnának fizetni. A polgármester bejegyzésében megosztotta számlaszámát, ahova – a hozzászólások alapján – már érkeztek is felajánlások. 
Hódmezővásárhely vezetője külön posztban számolt be az elvesztett perek hátteréről. Mint ebben írja, a sorozatos pereskedés célja szerinte a teljes ellehetetlenítés, idő, energia, pénz tekintetében egyaránt.  Beszámolója szerint:
1. Az első perben egy építési vállalkozó perelte be Márki-Zayt, akiről (a polgármester szerint) még az elsőfokú bírói döntés is elismerte, hogy saját ingatlanvásárlásának is maga volt az ingatlanbecslője. „A másodfok az ítéletet megerősítve immár ezt a dokumentumokkal igazolt tényt is vitatja és, továbbra is a vállalkozó jó hírnevének megsértésének tartotta, hogy ezt én kifogásoltam - 500.000 Ft sérelemdíjat ítéltek meg neki, plusz perköltségeket.” - fogalmazott a városvezető. 2. A hódmezővásárhelyi kórház szintén a jó hírnevének megsértéséért perelte a polgármestert, kampánybeszédében elmondott véleményéért. („a „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják” ), a bíróság itt 800 ezer forintos sérelemdíjat ítélt meg. 3. Egy magánszemély azért perelte be a polgármestert, mert Márki-Zay korábbi városvezetés lakásértékesítési gyakorlatát kritizálva azt mondta, hogy az illető és két gyermeke által beszerzési ár alatt megvásárolt három lakás esetében felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is. „A bíróság most kimondta, hogy (...) becsületét az elsőfokú ítélettel szemben nem sértettem meg, de a jó hírnév sérelmét fenntartotta, a kért 2 milliós és első fokon megítélt 1 milliós sérelemdíjjal szemben 700.000 forintot ítélt meg, ami még így is érthetetlenül magas összeg, különösen annak fényében, hogy a konkrét ügyben azóta hűtlen kezelés gyanújával feljelentés is született - olvasható Márky-Zay bejegyzésében.
A polgármester hangsúlyozta, a szegedi bíróság ítéletei ügyében a Kúriához fordulnak, ezt követően pedig akár az Európai Bírósághoz is elmennek. Hozzáteszi, „Mindez évekig tarthat és nagyon sokba kerül, de számomra elfogadhatatlan, perekkel korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást és elhallgattatják azokat, akik feltárják a visszaéléseket”.

Lift és padlófűtés is lesz a szegedi dómban, 1,7 milliárd forintért

Publikálás dátuma
2019.04.24 20:37
Illusztráció
Fotó: Népszava
A  Szeged-Csanádi Egyházmegye ennél olcsóbb beruházást akart, de nem bánták a félmilliárdos pluszköltséget sem.
Vége az idős asszonyok templomi fagyoskodásának – legalábbis a szegedi dómban, ahol Kiss- Rigó László szeged-csanádi püspök átfogó felújítást rendelt el, beleértve a fűtésrendszer kiépítését is. 
Mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderül, a  Szeged-Csanádi Egyházmegye összesen 1,74 milliárd forint értékben rendelt meg korszerűsítési munkálatokat a Dóm téri fogadalmi templomban (a . A megbízás többek között kiterjed a templom teljes, 6500 négyzetméteres homlokfelületének szerkezeti javítására, restaurálására, új, fehér mészkő lépcsőburkolatra is. Mindez azért meglepő, mert a Délmagyar cikke szerint
a dómot már 2014 és 2015 között is felújították, akkor 2,1 milliárd forintnyi uniós és állami támogatással.
(A korábbi forrásból jutott a templom látogatóközpontjának felújítására, ahol aztán egy Katedrális nevű luxuséttermet alakítottak ki.) A Google Maps-en publikált friss, márciusi képen mindenesetre úgy tűnik, hogy „a homlokfelület” kifogástalan állapotú. 

Kell oda lift, meg csobogó is

Az egyházmegye nem érte be a szimpla (bár megkérdőjelezhető szükségességű) külső felújítással: a megbízás alapján csobogóval és díszkivilágítással látják el a Páduai Szent Antal szobor előtti vizes medencét, a templom liturgikus tere pedig 1366 négyzetméteres területen kap padlófűtést és persze új padlóburkolatot – „hang, fény- és látványtechnikai fejlesztéssel”. És hogy a misét celebráló idős püspökök se fáradjanak el, a 
a püspöki sekrestye bejárata előtt egyedi kivitelű új, 4 megállós, 11,68 méter emelőmagasságú liftet építenek
A közbeszerzési dokumentumból azt is megtudtuk, hogy az építkezés ideje alatt bekamerázzák a templomteret, a felújításról pedig fotókönyv készül. Ez - mármint a felszerelt webkamerák száma – külön pontot jelentett a pályázatok elbírálásakor. Bár az egyházmegye eredetileg 1,25 milliárd forintra becsülte a pályázat összértékét, a beérkező ajánlatokból gyorsan egyértelművé vált, hogy 1,7 milliárd alatt nem ússzák meg az újabb felújítást. A tendert végül a Kalotherm Építőipari Zrt. nyerte el, 1,74 milliárdos ajánlatával, ami közel félmilliárddal többet jelentett a tervezett összegnél, a beruházó azonban erre is rábólintott.
A két felújítás során tehát 3, 8 milliárdot szántak a fogadalmi templom restaurálására. Ebből az összegből számos szociális bérlakást, hajléktalanszállót – adott esetben kórházi részleget – is lehetett volna építeni. De, mint Semjén Zsolttól tudjuk, az egyház nem valamiféle emberbaráti egyesület