Előfizetés

Egymilliós öltönyben küzd meg Brüsszellel Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 19:16
Orbán Viktor lelkesít, mögötte az úri szabóság öltönye
Fotó: Facebook/ Orbán Viktor
A miniszterelnök talán megtakarítani sem tudott annyit, mint amennyibe a furgonjában lógó öltöny kerülhet.
Újabb szabadságharcát megvívni indult Brüsszelbe Orbán Viktor, és szokásához híven erről a Facebookon is beszámolt. A miniszterelnök az EU vezetői csúcsértekezletére tart, ahol lelkesítő beszéde szerint jól megvédi majd a magyar kerítést a bevándorláspárti Európai Bizottságtól. Orbán szavainál azonban érdekesebb a mögötte látható öltöny, amit a Galamb Szabóságtól hoztak el – a nem elhanyagolható részletet a Sztárklikk fedezte fel.
Az úri szabóság luxus kategóriás, egyénre tervezett (bespoke) ruhadarabokat kínál: honlapjukon diszkréten nem említenek összegeket – ez bizonyos társadalmi helyzetben nem is lehet a döntést befolyásoló kérdés – de a HVG korábbi cikke azért képet ad róla, milyen árfekvésben dolgoznak.
A cikk szerint a Galamb Szabóság öltönyei két éve legkevesebb 2500 euróba kerültek, de a 3500 eurós darab is átlagosnak számított náluk - az árak pedig azóta sejthetően emelkedtek.
A két évvel ezelőtti, átlagos öltönyár ma 1,1 millió forintot jelent, vagyis nagyobb összeget, mint amit Orbán Viktor tavaly megtakarítani tudott: 993 ezer forintot.

Kormányzati honlapon listázzák a volt pártfunkcionárusokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 18:01
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond a Párt-Állam-Párt című nyilvános internetes adatbázis b
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Nyilvános adatbázis készült az egykori pártfunkcionáriusokról, háromezer személy adatai kerültek fel egy honlapra. A kancelláriaminiszter szerint „az embertelen rendszereket emberek működtették", ezért személyes felelősségük megkerülhetetlen.
Szeretné tudni, hogy a szomszéd bácsi pártbizalmi volt-e az átkosban, vagy hogy a parlamentben ma hány volt pártfunkcionárius ül? A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Levéltár közös adattára választ adhat a kérdésekre, a két intézet ugyanis  listát állított össze a a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási és városi pártfunkcionáriusairól. 
A Párt -Állam-Párt néven működő adatbázis jelenleg 3000 ezer funkcionárius és 1500 testület és szervezeti egység adatait tartalmazza, és később is folyamatosan bővülni fog. A projekt szerdai budapesti bemutatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is részt vett, aki – az MTI összefoglalója szerint – arról beszélt, hogy kollektív felelősség nem létezik, „Az embertelen rendszert emberek működtették”, és ha a felelősök élettörténetét nem tárják fel, „az azzal a veszéllyel járhat, hogy a demokráciában is áldozattá válnak azok, akik a diktatúra áldozatai voltak”.
Jó észben tartani, hogy Gulyás ezt egy olyan demokráciában beszél embertelen rendszerekről, amelyben a kormány:
  • kriminalizálja a hajléktalan életformát, ahogy Kádár-rendszerben a munkakerülőnek tartott személyekkel tették;
  • bűnözőként kezeli a menekülteknek alamizsnát, jogsegélyt nyújtó civileket;
  • egyetlen nap alatt felszámolja százezrek előtakarékossági és otthonteremtési terveit.
  • Ahol a miniszterelnök március 15-én, választások előtt azzal fenyegeti az ellenzéket és a Fidesz kritikusait, hogy elégtételt vesz majd rajtuk.
  • Ahol a miniszterelnök azok, akik a migránsoktól rettegve rongálnak és fenyegetőznek, csak határozottan és érthetően fejezik ki véleményüket – és ez helyes.
Ezek után csak még igazabbnak tűnik a kancellária miniszter megállapítása, hogy kollektív felelősség nem létezik.
Az adatbázis a paap.mnl.gov.hu oldalról érhető el – elvileg, hiszen már már a honlap betöltésekor akadályba ütköztünk. A kormányzati szerverről működő lap ugyanis felhasználónevet és jelszót kér. Bár erre vonatkozó leírást nem találtunk, a belépéséhez és böngészéshez valószínűleg a NEB honlapján kell regisztrálni, megadva nevünket és email-címünket

Bombát találtak a Lánchídnál

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.17. 17:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.
Markovics Zita elmondta: egy német gyártmányú, 120 milliméteres második világháborús aknavetőgránátot találtak.
A tűzszerészi munkálatok miatt csak egy rövid időre korlátozták a gyalogosforgalmat - közölte a kommunikációs tiszt.