Előfizetés

Sneider: Volner János a kizárásra játszott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:50

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Jobbik elnöke az EP-listavezetőség, a kamu-diploma és a Mi Hazánk bírósági bejegyzése miatt is egymásnak feszült a kilépett alelnökkel, mire elmérgesedett a helyzet.
Volner Jánost tavasszal a legnagyobb szavazatszámmal választották meg a Jobbik alelnökének, többen elnökként is szívesen látták volna, mégis botrányt kavarva lépett ki a pártból. Erről, és a "nem kurvának álltam" levélről kérdezte a Jobbik elnökét, Sneider Tamást az Index.hu.
Sneider szerint közel sem volt meglepetés, ami történt: "nyár közepe óta vártam" - fogalmazott. Szerinte Volner szavahihetősége "rettenetes nagy csorbát szenvedett, rendszeresen másképp emlékezik vissza a történtekre". Sneider azt nyilatkozta, a helyzet akkor kezdett elfajulni, mikor Volner EP-listavezető szeretett volna lenni.
"Elmondtam neki, hogy nyelvtudás és külpolitikai tapasztalat nélkül ez nem kivitelezhető, neki pedig minimális nyelvtudása sincs"

- fogalmazott a pártelnök. A következő konfliktusforrás már Volner a parlament honlapján szereplő nemlétező diplomája volt. A pontot pedig az tette fel az i-re, hogy kiderült:
"a barátnője volt az – nem a felesége, hanem a barátnője –, aki a Mi Hazánk nevezetű mozgalmat bejegyeztette a bíróságon, és a barátnője a mozgalom fő jogásza".

Felvetődik a kérdés, hogy János akkor hová drukkol, fogalmazott Sneider. Mikor Volnert egy frakcióülésen szembesítették ezzel, nem adott elfogadható választ. Az alelnök kilépése előtt felmerült kizárással kapcsolatban úgy fogalmazott Sneider: "Volner János is erre játszott az elmúlt egy hétben".

Szemetet hoz a Tisza, perre készül a kormány Ukrajna és Románia ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:30

Fotó: Bugány János / MTI
A kabinet 1,3 milliárd forintot biztosít a „felső-tiszai kommunális hulladék” eltakarítására.
A Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet felhatalmazta a belügyminisztert, hogy 1 milliárd 306 millió forint erejéig „kötelezettséget vállaljon” a felső-tiszai kommunális hulladék eltávolítására, vagyis legfeljebb ennyi pénzt költhet a folyó által hozott szemét eltakarítására.  A Tisza felső szakaszán évek óta probléma, hogy minden áradásnál nagy mennyiségű szemét – főleg műanyag palack – érkezik. A szemetet Ukrajnában és Romániában helyezik el illegálisan az ártéren, vagy szórják egyszerűen a Tiszába és mellékfolyóiba. A hulladék aztán a magyarországi ártereken, illetve a hidak, gátak mellett halmozódik fel.  A kormány arról is rendelkezett, hogy a külügyminiszter, más kormánytagokkal együtt vizsgálja meg: milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben – magyarul lehet-e kártérítést követelni a szomszédos országoktól a hulladék miatt, illetve ki lehet-e perelni azt lehet-e valamilyen nemzetközi fórumon.

Egymilliárdból ad villát a kormány a Horthy érdemrendjével kitüntetett testületnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:27

Fotó: Wikimedia Commons
Az első Orbán-kormány által újra elővett Corvin-lánc kitüntetettjei végre megkaphatják az évek óta nekik ígért Tisza-villát. 1 milliárd forint közpénzt szán erre a Fidesz-KDNP.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Róheim-villa felújításához és hasznosításához idén 100 millió, jövőre 700 millió, 2017-ben pedig 200 millió forintot biztosítanának a költségvetésből, mint azt a hvg.hu észrevette.
Az egykori Tisza-villába a Corvin-lánccal kitüntetettekből álló Magyar Corvin-lánc Testület költözik majd.
A kitüntetést 1930-ban alapította Horthy Miklós, majd azt az első Orbán-kormány 2001-ben újraalapította.

Már 2015-ben született döntés a Hermina út 45. alatti, az építtetőjéről és tulajdonosáról Róheim-villának nevezett, 1900-ban neobarokk stílusban épült épületről, amit a Horthy- és Orbán-féle érdemrend aktuális birtokosai - egyszerre legfeljebb 15-en - többek közt irodaként és exkluzív vendégházként használhatnak majd. A felújítás mostanáig azonban nem valósult meg.
A nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzetgazdasági miniszter felelős a programért.