Szivattyúkkal hűthetik a paksi atomerőművet, mert a Duna már nem elég

Publikálás dátuma
2018.10.18. 11:03

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Rekord alacsony a vízállás, de a paksi atomerőmű működését ez "nem befolyásolja".
Az előrejelzéshez képest előbb éri el a rekord alacsony vízszintet a Duna Paksnál - olvasható az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdai közleményében. Úgy számolták, csütörtök reggelre
a vízszint megközelíti és eléri az alacsonyvizes intézkedési terv 3. fokozatát jelentő szintet.

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint csütörtök reggel a paksi vízmércén -89 centiméteres vízállást mértek, ami a legalacsonyabb a mérések kezdete óta és a folyó még mindig apad.
Az atomerőműben a szakemberek már a szerdai, késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe lépetését és a szükséges beavatkozások végrehajtását. Ennek keretében csütörtökön
megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz ellátásához szükséges kisegítő szivattyúk telepítését.

Ha közben mégis emelkedne a Duna vízszintje (erre jelenleg az előrejelzések szerint még várni kell), a tervet mint gyakorlatot fogják végrehajtani. A 3. intézkedési fokozat elrendelése az atomerőmű működését nem befolyásolja - írják.
Szerző
Frissítve: 2018.10.18. 12:20

Sneider: Volner János a kizárásra játszott

Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:50

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Jobbik elnöke az EP-listavezetőség, a kamu-diploma és a Mi Hazánk bírósági bejegyzése miatt is egymásnak feszült a kilépett alelnökkel, mire elmérgesedett a helyzet.
Volner Jánost tavasszal a legnagyobb szavazatszámmal választották meg a Jobbik alelnökének, többen elnökként is szívesen látták volna, mégis botrányt kavarva lépett ki a pártból. Erről, és a "nem kurvának álltam" levélről kérdezte a Jobbik elnökét, Sneider Tamást az Index.hu.
Sneider szerint közel sem volt meglepetés, ami történt: "nyár közepe óta vártam" - fogalmazott. Szerinte Volner szavahihetősége "rettenetes nagy csorbát szenvedett, rendszeresen másképp emlékezik vissza a történtekre". Sneider azt nyilatkozta, a helyzet akkor kezdett elfajulni, mikor Volner EP-listavezető szeretett volna lenni.
"Elmondtam neki, hogy nyelvtudás és külpolitikai tapasztalat nélkül ez nem kivitelezhető, neki pedig minimális nyelvtudása sincs"

- fogalmazott a pártelnök. A következő konfliktusforrás már Volner a parlament honlapján szereplő nemlétező diplomája volt. A pontot pedig az tette fel az i-re, hogy kiderült:
"a barátnője volt az – nem a felesége, hanem a barátnője –, aki a Mi Hazánk nevezetű mozgalmat bejegyeztette a bíróságon, és a barátnője a mozgalom fő jogásza".

Felvetődik a kérdés, hogy János akkor hová drukkol, fogalmazott Sneider. Mikor Volnert egy frakcióülésen szembesítették ezzel, nem adott elfogadható választ. Az alelnök kilépése előtt felmerült kizárással kapcsolatban úgy fogalmazott Sneider: "Volner János is erre játszott az elmúlt egy hétben".
Szerző
Frissítve: 2018.10.18. 10:54

Szemetet hoz a Tisza, perre készül a kormány Ukrajna és Románia ellen

Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:30

Fotó: Bugány János / MTI
A kabinet 1,3 milliárd forintot biztosít a „felső-tiszai kommunális hulladék” eltakarítására.
A Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet felhatalmazta a belügyminisztert, hogy 1 milliárd 306 millió forint erejéig „kötelezettséget vállaljon” a felső-tiszai kommunális hulladék eltávolítására, vagyis legfeljebb ennyi pénzt költhet a folyó által hozott szemét eltakarítására.  A Tisza felső szakaszán évek óta probléma, hogy minden áradásnál nagy mennyiségű szemét – főleg műanyag palack – érkezik. A szemetet Ukrajnában és Romániában helyezik el illegálisan az ártéren, vagy szórják egyszerűen a Tiszába és mellékfolyóiba. A hulladék aztán a magyarországi ártereken, illetve a hidak, gátak mellett halmozódik fel.  A kormány arról is rendelkezett, hogy a külügyminiszter, más kormánytagokkal együtt vizsgálja meg: milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben – magyarul lehet-e kártérítést követelni a szomszédos országoktól a hulladék miatt, illetve ki lehet-e perelni azt lehet-e valamilyen nemzetközi fórumon.
Szerző
Témák
Tisza Hulladék