Átadták a Fenntartható fejlődésért díjakat

Publikálás dátuma
2018.10.18. 15:08
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Idén másodszor adták át a Fenntartható fejlődésért díjakat a fenntarthatóság területén tett kiemelkedő vállalati, vezetői és személyes teljesítmények elismeréseként csütörtökön Budapesten.
A Fenntartható jövőjért díj nyertese 2018-ban változásvezető kategóriában Molnár Ferenc (Ilcsi Szépítő Füvek) lett, vezető nő kategória nyertesei Demeter Bubalo Zdravka (Mol) Urbán Anita (Grundfos), Verő Barbara (Nestlé), és Vörös Mónika (Unilever). A legjobb üzleti megoldás díjat a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a digitális iroda programja, a Heineken Zrt. műanyagmentes-komposztálható pohár programja, és a Mol Nyrt. autómegosztó programja nyerték.
Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke a díjátadón rámutatott: az ENSZ jelentése szerint már csak 12 év van a klímaváltozás megállítására, amelyhez elengedhetetlen a fenntartható működés az üzleti életben is. A BCSDH az üzleti szféra számára két pontból álló ajánlást fogalmazott meg: az első pont szerint üzleti modellváltásra van szükség a fenntartható termékek és szolgáltatások versenyképessé tételéhez. A második pedig a fogyasztók szemléletváltása - mondta. 
Doreswamy Nandkishore, a Nestlé SA korábbi ügyvezető alelnöke előadásában rámutatott: nagy változások korában a szervezetek túlélése attól függ, hogy képesek-e alkalmazkodni és változni. A vezetők elsődleges felelőssége a fenntartható értékteremtés - tette hozzá. 

Wilson jól működött: elkezdődhet a szemétsziget eltakarítása

Publikálás dátuma
2018.10.18. 11:11

Fotó: The Ocean Cleanup
Sikeres volt a teszt: célba ért az óceántisztító szerkezet, így elkezdődhet a Csendes-óceán közepén lévő műanyaghulladék eltávolítása.
Szeptember elején megírtuk, hogy elindult az Ocean Cleanup elnevezésű óceántisztító projekt. A 24 éves, holland fiatalember ötlete alapján megvalósított berendezést két héten át a kaliforniai partoktól ötszáz kilométerre fekvő helyen tesztelték, a Wilson névre keresztelt, 600 méter hosszú műanyag cső visszaért a bázisra, így a kétezer kilométerrel odébb, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez vontatják, és megkezdődik az eltakarítása.
A szerkezet vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, a három méter mélyre lenyúló része pedig egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az U-alakú sorompóhoz az áramlatok sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre - írja a Sokszínű Vidék.
 Az óceánokba évi 150 millió tonna műanyaghulladék kerül. Ez a szám a következő évtizedekben megtriplázódhat,, aminek komoly következményei lehetnek. 
"A szemétsziget itt lesz jövőre. Itt lesz tíz éve múlva. És talán itt lesz száz év múlva is. Az egyetlen megoldás tehát az, ha kimegyünk és összeszedjük az egészet"

– mondta Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója.

A műanyag cső segítségével 2019 áprilisára 50 tonna hulladékot szeretnének begyűjteni, 2040-re pedig az óceáni műanyagszemét 90 százalékát fel szeretnék számolni. 
A cég 2013-ban közösségi finanszírozásban több mint kétmillió dollárt gyűjtött,azóta pedig több mint 30 millió dollárt gyűjtött a projektre. 
Szerző

Piszeorrú majmok szemlélődnek az év természetfotóján

Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:40

Fotó: Marsel van Oosten / 2018 Wildlife Photographer of the Year
Távolba meredő piszeorrú majmokat ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen, amelynek eredményhirdetést a londoni Természettudományi Múzeumban rendezték meg.
A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt. A fotós napokon át követte a piszeorrú majmokat (rhinopitecus), hogy kiismerje szokásaikat és viselkedésüket. Van Oosten egyetlen képen akarta megmutatni egy hím káprázatos hátszőrét és kék színű pofáját - írja a BBC hírportálja alapján az MTI.
A fotós kitartása végül elnyerte jutalmát és a díjnyertes felvételen még egy kisebb testű nőstényt is sikerült megörökítenie. A két állat egy kövön ülve mered - látszólag - a távolba, ám a fotós elárulta, hogy valójában a csapatuk tagjai közt kirobbant heves vitát szemlélik.
"Örülök, hogy ezzel a képpel sikerült nyernem, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek még csak a létezésről is kevesen tudnak"

- mondta a BBC-nek a győztes, hozzátéve, fontos, hogy az emberiség tisztában legyen azzal, hogy a bolygón élő fajok egy nagy része fenyegetett.

"És nem csupán az orrszarvúak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek a fajok is sokkal több figyelmet érdemelnek, minden lehetséges védelmet meg kell adni nekik"

- hangsúlyozta a fotós.

 Az év természetfotója sokszor erőteljes, sokkoló tartalmának köszönheti győzelmét. Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke szerint azonban előfordul, hogy egy képben van valami lebilincselő, ami magával ragadja az embert.
"Ahogy haladtunk végig a képeken, valahogy mindig visszatértünk ehhez az egyhez. Olyan, mint egy beállított fotó. Azt hiszem, a színek és a fények miatt. Ezek a majmok általában a fákon táplálkoznak, de Marselnek valahogy sikerült a talajon lefotóznia őket, miközben nagyon finoman megvilágította a jelenetet, hogy kiemelje a lenyűgöző szőrzetet".

- mondta Cox.

Az ifjú természetfotós kategóriában a 16 éves Skye Meaker diadalmaskodott, aki a botswanai Mashatu vadrezervátum Mathoja nevű leopárdját kapta lencsevégre, ahogy a nagymacska épp egy fán pihen. Az állat még fiatalkorában eltörte az egyik lábát, ami azt jelenti, hogy társaival ellentétben nem képes felcipelni a fákra az elejtett zsákmányt, hanem a talajon kell elfogyasztania azt a hiénák próbálkozásait visszaverve.
Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.