Willi Orban csak itthon lesz Orbán

Publikálás dátuma
2018.10.19. 10:00

Fotó: Valda Kalnina / MTI/EPA
A magyar labdarúgó-válogatottban Orbán, klubjában, az RB Leipzigben Orban néven játszik ebben a szezonban a 25 éves védő. A futballista múlt pénteken, a Görögország ellen 1-0-ra elveszített Nemzetek Ligája-találkozón mutatkozott be a nemzeti együttesben.
„Nem tudtuk, hogy Willi a magyar válogatottban másképp íratja fel a nevét a mezére, mint nálunk, erről a klubban senkivel sem egyeztetett - mondta a Népszavának Benjamin Ippoliti, az RB Leipzig sajtószóvivője. „Szezon közben nem tudunk változtatni a feliraton a mezen, Willinek úgy kell nálunk végig játszani ezt az idényt, ahogy elkezdte, hiszen a nevét a rajt előtt le kellett adni a bajnokságot rendező Német Labdarúgó-ligának, illetve az Európa-liga-szereplés miatt az UEFA-nak is. Változtatni csak a következő szezonban, 2019/2020-ban lesz lehetőségünk.”
A sajtószóvivő hozzátette: Orbán Németországban évek óta ékezet nélkül írta a nevét, a klub bármikor szívesen beteszi a magyar „á”-t a nevébe, ahogy ez Gulácsi Péter esetében sem okozott gondot (a kapus szintén a lipcseieket erősíti). 
„Meglepődtünk, amikor értesültünk arról, hogy Willi más feliratot kért a mezére a magyar válogatottban, de ebbe természetesen nem szólunk bele, megmutatta nekünk a személyi igazolványát, ahol szintén Orbánként szerepel a neve” - emelte ki Ippoliti. 
Orban a játékosok piaci értékét nyilvántartó transfermarkt.de oldalon Orbán Vilmos Tamás néven található meg. Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben esetleg Willi helyett is Vilmosnak hívják-e a futballistát Lipcsében, a szóvivő nevetve annyit reagált, nem tudja. 
Szerző

Két mérkőzésre Csoknyai István a kapitány

Publikálás dátuma
2018.10.18. 21:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csoknyai már nem először szövetségi kapitány a kézi válogatottnál, és később is feladatot kap majd a csapat stábjában.
A Magyar Kézilabda Szövetség ideiglenesen Csoknyai Istvánt bízta meg a magyar férfi válogatott élén a szövetségi kapitányi feladatok ellátásával. A szakember a jövő heti Európa-bajnoki selejtezőkön Szlovákia és Olaszország ellen irányítja a nemzeti együttest. Csoknyai 2009-ben és 2010-ben már volt szövetségi kapitány a válogatottnál. A szövetségi közleményből kiderült, később is lesz feladata a Balatonfüred vezetőedzőjének a válogatott szakmai stábjában, de azt még nem tudni, pontosan mit fog csinálni. A válogatott hétfőtől Érden és Budaörsön készül majd a kvalifikációs meccsekre.
Szerző
Témák
kézilabda

Az agyára megy az MLSZ az amatőr focistáknak

Publikálás dátuma
2018.10.18. 16:20

Fotó: MLSZ
Rendkívüli tortúra vár arra, aki úgy gondolja, amatőr labdarúgócsapatot szeretne alapítani és elindítani a területi bajnokságban.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) állítása szerint, minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni az amatőr futballt. Nos, az igyekezetből a csapatok nem sokat látnak, aki pedig klubot szeretne alapítani, és elindítani a legalacsonyabb osztályban, egyenesen azt gondolja, mindenki, mindent megtesz azért, hogy elvegye a kedvét az egésztől.
Mielőtt valaki elkezd játékosokat keresni a csapatához, egyesületet kell alapítani. Csak cégbíróságon bejegyzett, adószámmal rendelkező egyesület szerepelhet az amatőr bajnokságban. A bejegyzéshez készíteni kell egy alapító okiratot (ügyvédek örömmel vállalják minimum 15-20 ezer forintos óradíjért) és természetesen kell aláírási címpéldány, adószám, saját, az egyesület nevére nyitott bankszámla is. De ez nem elég  a szövetségi nyilvántartásba vételhez: a bejegyzett egyesületnek igazolnia kell, hogy nincs adótartozása, és egy pályabérleti szerződést is be kell mutatnia. Muszáj igazolni, hogy meg tudja rendezni a hazai mérkőzéseit, mindezt akkor, amikor még játékosa sincs. Amíg az előbb említett feltételek nem teljesülnek, addig az egyesület nem kerül be az MLSZ Integrált Futball Alkalmazás nevű online nyilvántartási rendszerébe, amit mindenki IFA-nak hív. Csak ezután lehet elkezdeni játékosokat szerződtetni. A borzasztó név nem is fejezi ki kellően hűen, mennyi szenvedést és bosszúságot okoz ez a felület egy kis csapatnak. 
Az egyesület sikeres alapítása után – ami körülbelül egy hónap, ha minden rendben megy, és sikerül minden adminisztratív akadályt elsőre átvinni – jön csak az igazi feketeleves. A szerződtetni kívánt játékosok adatainak feltöltése az IFA-ba. 
Van a szabadon igazolható játékos, aki még sosem szerepelt nagy pályán bajnokságban. Az ő részére igazoló lapot kell kitölteni és beszkennelve feltölteni az IFA-ba. Ezen kívül szükség van a játékos fotójára, a születési anyakönyvi kivonatára és nyilatkoznia kell arról, hogy futsalban nem játszik külföldi bajnokságban. Hogy miért pont a futsalnál fontos ez ennyire, az rejtély, viszont jó hír, hogy nem kell hasonló nyilatkozatot leadni az összes olimpiai sportágról. Föl kell tölteni viszont a személyi igazolvány elő- és hátlapjának fényképét. Ha ezekből bármi hiányzik, a játékos nem lesz az egyesület igazolt futballistája. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy pecsét! Bármilyen céget be lehet jegyezni a bíróságon saját bélyegző nélkül is, a legalacsonyabb bajnoki osztályban működő amatőr csapat azonban saját pecsét nélkül nem igazolhat játékost. 
Ha olyan labdarúgó kíván az új egyesületben szerepelni, aki az előző szezonban más klubban lépett pályára, akkor neki az előző csapatától kell hoznia egy átigazoló lapot, melyen korábbi együttese kijelenti, hogy a futballistát átadja. Ezután az átvevő csapatnak nyilatkoznia kell arról, hogy átveszi a játékost. Ha bármelyik klub neve a papíron nem egyezik a bírósági bejegyzésben szereplő névvel, az IFA nem fogadja el a dokumentumot. Hiába futballozott valaki az előző bajnokságban, és az MLSZ számítógépes rendszere féltve őrzi a születési anyakönyvi kivonatát és a személyi igazolványainak fotóit, ismét föl kell a nevéhez ezeket tölteni. Annyi könnyítéssel, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem kéri ismét az IFA. Ha elmarad a személyi fotóinak ismételt feltöltése, az IFA elutasítja az átigazolási kérelmet és hiánypótlásra szólítja fel a klubot. Ilyenkor az a legegyszerűbb megoldás, hogy az ember az IFA-ba már feltöltött igazolványképeket lementi, és ismét betölti. Húsz játékosnál viszont ez már komoly időveszteség.
Ezek a folyamatok olyan felületen zajlanak, amit a profi klubok is használnak. Ezért vannak az IFA-ban a kis klubok számára értelmezhetetlen sorok. Az amatőr futballban nincs a csapatok között pénzügyi megállapodás, ezért sem ezt, sem számlamásolatot, sem átutalási bizonylatot nem tudnak az egyesületek feltölteni. Ezek nélkül viszont az IFA nem rögzíti az igazolásra váró amatőr játékosok adatait. Ezért ezekbe a menüpontokba mindenki azt tölt fel, amit akar – lehet ez fotó a családi nyaralásról, egy hangulatos grillpartiról, a kifogott legnagyobb halról, bármi -, a lényeg, hogy az IFA érzékelje, nem maradt üres egyetlen sor sem.
Bankok, biztosítók online rendszere évente kér új jelszót az ügyfelektől, az IFA két havonta, ráadásul az utolsó 24 jelszót nem lehet ismét megadni. Nyilván nagyobb külső veszélynek vannak kitéve a mérkőzések online jegyzőkönyvei, mint a bankok internetes felületei.
Így néz ki, amikor az MLSZ ösztönzi a kis csapatok alakulását, segíti az amatőr futballt. Belegondolni is rossz, mi történne, ha akadályokat gördítene az együttesek útjába...