gáz;gázkereskedelem;

2018-10-19 19:55:54

Kiürült a kassza: tűzoltás a tűzoltó gázcégénél

Pénz híján nem tudja ellátni fogyasztóit az ország egyik legkisebb, tavaly óta egy önkéntes tűzoltó jegyezte gázcége. Az ügyfeleket egyelőre az ország biztonsági készleteiből látják el.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 25-i hatállyal 90 napra felfüggesztette a nagymarosi Cross-Inergy Zrt. gázkereskedelmi engedélyét – derül ki a hatóság honlapján közzétett közleményből. Eszerint a gázkereskedő október 17-én jelezte, hogy „pénzügyi helyzetében a felhasználók folyamatos ellátását veszélyeztető helyzet állt be”.

A jelek szerint a társaság addig se képes fogyasztóit gázzal ellátni. Így 24-éig ügyfeleit az ország stratégiai gázkészleteiből látják el. 25-i hatállyal pedig majd egy másik gázkereskedőt jelölnek ki a fogyasztók kiszolgálására.

A helyzethez a felhasználók fizetési fegyelmezetlensége és a fedezetül szolgáló hitelkeret emelésének bizonytalansága vezetett – derül ki a Cross-Inergy lapunknak eljuttatott közleményéből. Ügyfélállományukat igyekeznek értékesíteni. Az ország stratégiai gázkészleteinek bevetését végső esetként említik. Ígéretük szerint mindenkivel mindenben együttműködnek. Ezt némiképp árnyalja, hogy honlapjuk, amin bővebb információt ígérnek, délelőtt üresnek, délután pedig már elérhetetlennek bizonyult.

A 2011-ben alapított Cross-Inergy az üzleti felhasználókat kiszolgáló, sokszereplős piacon tevékenykedik, lakossági ügyfele nincs. Tavalyi 1,6 milliárdos bevételével a kisebbek közé tartozik. Eredményei nem utalnak nehézségekre: tavaly az azt megelőző évekhez hasonló, hárommilliós nyereséget értek el. Igaz, a cégjegyzék szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére idén két végrehajtási eljárást is átéltek. A vezérigazgató, egyszersmind áttételes résztulajdonos a nagymarosi Marafkó Márk, aki a világhálón fellelhető adatok szerint önkéntes tűzoltóként is tevékenykedik. A céget közvetlenül a minimális forgalmú-eredményű fővárosi Kmes-Energetikai Kft. jegyzi: ahol idén már szintén kétszer csengetett az adóvégrehajtó.

E társaság ügyvezetője Marafkó Márk mellett tavaly év vége óta Czakó Kálmán, aki a 2015-ös alapítástól közel két évig vezérigazgatóként irányította a ködös célokra létrehozott, majd lényegében hamvába holt, ám mégis több milliárd forint közpénzt felemésztő állami KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt.-t. A Kmes-Energetikai Kft.-t és rajta keresztül a Cross-Inergyt a 2011-es alapítástól 2015-ig Keresztesi István, a Mol-tulajdonú, a hazai gázrendszereket irányító FGSZ korábbi igazgatósági tagja, illetve vezetékekért felelős igazgatója vezette és birtokolta.

Lapunk üggyel kapcsolatos kérdéseire Marafkó Márk vezérigazgató közleményükön túl nem kívánt válaszolni.