energiatakarékosság;háztartási gépcsere;

Megkésve, de négy órára újranyílik a gépcsere-program

Novemberben térségenként 4-4 órán át ismét igényelhető 25-45 ezer forint támogatás hűtő- és mosógépvásárlásra.

Újranyitja a tavalyi hűtő-, fagyasztó- és mosógépcsere-programot a megszüntetett nemzeti fejlesztési tárca helyébe lépő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – derült ki Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján.

A támogatás változatlanul 25 ezer, 40 ezer és 45 ezer forint - attól függően, hogy az új készülék A+, A ++ vagy A+++ energiaosztályba tartozik -, de legfeljebb a vásárolt berendezés árának fele. A jelentkezést a – kissé megtévesztő módon – hgcs2017.nfsi.hu elnevezésű internetoldalon elérhető kiírás szerint az ország hét térsége számára ismét más-más időpontban, november 5-e és 19-e között teszik lehetővé.

Kérelmet változatlanul kizárólag a megadott időpontban és internetoldalon lehet feladni. Bár az elődtárca korábban nem reagált érdemben ama kifogásokra, hogy a jelentkezések befogadását térségenként más-más időpontban zárták le – amivel komoly különbségeket mutatott az egy főre eső támogatási keret -, most az adott térségére vonatkozó napon az érdeklődők immár egységesen, délelőtt 10 és délután 2 között, 4 órán át adhatják be igényeiket.

Ez, bár előrelépés az igazságosabb elosztási felé, a most meghirdetett keret kétmilliárdos mértékét a korábbiaknál is vastagabb zárójelbe helyezi. Hisz – a korábbi példák nyomán – a megadott idősávon belül szabályos beadvánnyal élők közül nagy valószínűséggel ismételten mindenki megkapja az igényelt összeget. Ezt érdeklődésünkre Weingartner Balázs is megerősítette.

Négy év alatt harmincmilliárdAz Otthon Melege Program nyomán a kormány eddig harmincmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást juttatott több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez – sorolta az államtitkár. (A program négy éve fut és eme értékben egynek számít egy mosógépcsere éppúgy, mint egy lakás teljes felújítása.) Ez évi tízmilliárdos megtakarítást, illetve 270 kilowattóra áram, és 100 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását eredményez - hangsúlyozta Weingartner Balázs.

Tájékoztatóján ugyanis a mostani forrást a tavalyi kiírásban szereplő 600 millióval vetette össze. Ugyanakkor az elődtárca tavaly decemberben a befogadott igényekhez idomulva a keretet 2,6 milliárd forintra emelte. Ennek kapcsán az államtitkár lapunknak megerősítette, hogy - a rendelkezésre álló források függvényében – a jövő év elején várható elszámolás során az összes befogadott, szabályos pályázat pénzügyi szükségletét újfent igyekeznek kielégíteni.

A kiírást szakértők némiképp megkésettnek tartják, különösen annak függvényében, hogy ez csupán a - tavaly augusztusban lebonyolított - pályázat folytatása. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Weingartner Balázs jövő év elejére egy új szemléletű, a meglévő háztartási nagygépek felújítását célzó program lehetőségét is felvetette. Emellett jövőre - pontosabban meg nem jelölt időpontban - folytatódik a fűtésirendszer-csere, illetve a lakóépületek komplex felújításának állami támogatása is.

Korábban Kaderják Péter energiaügyi államtitkár ez év végére-jövő év elejére a rendszer jelentős átalakítását helyezte kilátásba, például a családi házak korszerűsítésének évi 40-50 milliárdos keretű támogatásával. Ezt Weingartner Balázs szavai egyelőre nem igazolták vissza. Tekintettel arra, hogy az állami támogatás forrásaként az ország fölös szén-dioxid-kvótáinak értékesítéséből származó bevételeket jelölik meg – aminek árfolyama ráadásul idén jelentősen megugrott -, szakértők szerint az idei csúszással akár tízmilliárd forint körüli forrás is az ITM-nél maradhatott.

Mindazonáltal ismét pályázatra fel, hisz idén még inkább a szemes térségeknek áll a világ.

Pályázati adatokKeret (millió forint) - Beadási időszak (november, 10-14 óra között) Észak-Alföld 300 - 5. Dél-Alföld 256 - 7. Észak-Magyarország 234 - 9. Nyugat-Dunántúl 201 - 12. Dél-Dunántúl 183 - 14. Közép-Dunántúl 216 - 16. Közép-Magyarország 612 - 19. Forrás: hgcs2017.nfsi.hu