Előfizetés

Túl sok a Lucifer Vidnyányszky Tragédiájában

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2018.10.22. 12:00

Fotó: Vajda József / Népszava
A Nemzeti Színház főigazgatója saját színházában is színre vitte a Tragédiát, több Luciferrel, látványos képekkel, csaknem négy órán át. A tünékeny álmok sorozata próbára teszi a nézőt.
Vidnyánszky Attila nem először rendezte meg Az ember tragédiáját. Magam is láttam tőle többféle színpadi elképzelést. A legemlékezetesebb számomra, amit a beregszászi társulatával vitt színre, a Gyulai Várnál láttam, fő eleme volt a föld, a sár. Trill Zsolt Luciferként a sárból golyót tapasztva dobálta a Várat. Nagyon erős vízióként hatott az egész előadás. A csapat pedig értette és át tudta adni Vidnyánszky színházi látomását. A Nemzeti vezetője most újra elővette Madách művét és mintha ezzel a gesztussal már rögtön zavarba került volna. Nyilván nem akarta magát ismételni és egy érvényes számára is új olvasatot keresett. A színlapon is olvasható nyilatkozata szerint ezt a „ tünékeny álom képeiben” találta meg. A mű egyik kulcsmondatának pedig „ A hová lesz énem zárt egyéniségét” jelölte meg.

Ez így izgalmas is volna, csakhogy a rendező mintha több tévedést is elkövetett volna, ezzel önmagát és a nézőt is zavarba hozva. Kezdődik a nézőtér elhelyezésével. A művet a nagyszínpadra rendezte, de végül lezárta az emeleti nézőteret, meghagyta a zsöllyét és a közönség egy részét a színpadra ültette. Ezzel szétszakította a nézőket. A zsöllyében lévők pedig távol kerültek a színpadi események egy részétől, a repítő álom helyett pedig a technikai problémákat érzékelték, vagyis csak részben látták és a nem körültekintő hangosítás miatt csak részben hallották az előadást. Ráadásul az újabb és újabb színeken átívelő a színpadtechnika segítségével emelkedő és süllyedő világokra se láttak rá. Persze Olekszandr Bilozub most is, mint már korábban több alkalommal, nagyszabású látványt tervezett.
A másik vitatható koncepcionális kérdés, hogy szükség van-e több Luciferre. Erre is adott a rendező az egyik megszólalásában magyarázatot, amely szerint mindannyian Luciferek vagyunk, vagyis: mindannyiunkban benne lakozik az Ördög. Ez mély és bölcs gondolat, csakhogy színházilag át kellene, hogy jöjjön. Az az igazság, hogy egy idő után nem is számoltam, hány Lucifer van a színpadon. Az figyelmet keltő, hogy több generációsak a Luciferek, de ez sincs kifejtve, értelmezve. Jó lett volna inkább egy, jó legyen, kettő markáns Lucifer, a sok helyett. Ádámból és Évából szerencsére egy-egy van (Berettyán Nándor és Ács Eszter), szép is, ahogy az elején mezítelenül kibomlanak egy szőnyegből, igen zártak és ártatlanok. És rendkívül maiak − kíváncsi is lennék egy olyan Tragédiára, amely akár egy bevásárlóközpontban játszódó kerettel azt firtatja, mit is kezdenek magukkal és egymással a mai huszonévesek, ha kiűzetnek a „Paradicsomból”. Létezik-e számukra bármi esély, és ha mégis akad, akkor milyen áron? Vagy egyszerűen az dönt, hogy ki hová születik? − mint például a tényleg képileg és rendezőileg is talán a leghatásosabb londoni színben. A főszereplőkön kívül leginkább Nagy Marira emlékszem több epizódban. És őt értettem is. A kaposvári egyetemisták mindent megtesznek, de az álmok több esetben őket is elnyelik.
A végén többször halljuk az utolsó mondatot, amely szerint „Mondottam ember: küzdj, és bízva bízzál!” − csakhogy ez kissé leválik az előadásról. És inkább a küzdéssel lehet azonosulni, mint a bizakodással.

Infó: Madách Imre Az ember tragédiája Nemzeti Színház Rendező: Vidnyánszky Attila

Színházak, zenekarok mehetnek csődbe, ha ezt tényleg meglépik

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2018.10.22. 11:04
Orbán Viktor látogatása a szolnoki színházban
Fotó: A Szigligeti Színház Facebook-oldala
Az Index információi szerint megszűnik a kulturális tao, legalábbis a jelenlegi formájában. Fennáll a veszély, hogy tisztességes magánszínházak is bezárhatnak, az ügyeskedők helyett bűnhődve.
A fenntartói – az önkormányzati, illetve állami – támogatás, valamint a jegyeladások mellett a tao a színházak, zenekarok, táncegyüttesek harmadik legfontosabb bevételi forrása. Léteznek olyan magántársulatok is, amelyek központi támogatást nem kapnak, esetükben a tao még nagyobb jelentőséggel bír. Az Index információi szerint megszűnik az előadó-művészeti szervezetek tao támogatása, legalábbis a jelenlegi formájában. A portál a színházi forrásaira hivatkozva két forgatókönyvet ismertet: az előadó-művészeti szervezetek tao támogatását már most szerdán teljesen eltörlik, mások szerint megmarad, de annak kiosztásáról egy minisztériumi bizottság fog dönteni. Az Index úgy tudja, a tao törvénymódosítást a Pénzügyminisztérium kezdeményezte, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács megkerülésével. Mintegy tíz éve létezik a kulturális tao. A lényege: egy előadó-művészeti szervezet részére adott támogatással – ha arról az adózó támogatási igazolással rendelkezik – a támogatónak nem kell növelnie az adózás előtti eredményét, a támogatás adókedvezményként is igénybe vehető. A tao támogatott előadó-művészeti szervezet tárgyévi jegybevétele 80 százalékáig terjedhet. Egyszerűbben fogalmazva: 1000 forintos jegybevétel után további 800 forintot igényelhet egy színház, zenekar, vagy táncegyüttes. Számos sajtóorgánum, így a Népszava is többször beszámolt arról, hogy a tao rendszer kiskapuira szakosodva több haknitársulat jött létre, amely több száz millió, vagy akár milliárdos bevételre is szert tud tenni némi ügyeskedéssel. L. Simon László kultúrpolitikus júliusban a Magyar Időkben arról írt: 2017-ben a 37 milliárdos kulturális tao fele sem jutott el minőségi társulatokhoz, ebből az összegből pedig 7 milliárd kézen-közön eltűnt. A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila akkor a Népszavának úgy nyilatkozott: az előadó-művészeti szervezetek nagy része a tao manipulációjára jött létre. Mint elmondta: a Magyar Színházi Társaság, a teátrumi társaság és az alternatív színházak képviselői többször egyeztettek arról, hogyan lehet úgy megváltoztatni a tao rendszert, hogy a visszaéléseket csökkentsék. Volt, hogy ilyen egyeztetésen Fekete Péter kulturális államtitkár is részt vett. „Ha nem találunk ki valamit, végül mindnyájan bűnhődni fogunk: azok is, akik tisztességesek maradtak, jutalékot nem fizettek, hazug együttműködéseket, fals programokat, valódi előadásnak nem nevezhető, mégis előadásként elszámolt attrakciókat nem csináltak” – fogalmazott akkor a Nemzeti Színház vezetője. Vidnyánszky Attila nyáron még úgy nyilatkozott a Népszavának: az államtitkár inkább a tao-rendszer szigorításának, nem pedig a megszüntetésének híve.

Az alkat, amit az istenek adtak

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.10.22. 10:30

Fotó: Vajda József / Népszava
Nádas Pétert olvasni és hallgatni egyaránt különleges élmény, legyen szó nagyregényről, vagy széljegyzetről csupán. Nem volt ez másképp a Margó Irodalmi Fesztiválon sem.
Valaki szövegéhez a halála után hozzászólni illetlenség, s még a művészi szabadság illedelmessége is tud illetlen lenni – vélekedett Nádas Péter az Aranyossi Magda családi fényképekkel és levelekkel kiegészített, Én régi, elsüllyedt világom címen megjelent önéletírásához fűzött széljegyzetei kapcsán. Az íróval e kötet, valamint a nemrégiben megjelent monográfia apropóján annak írójával, Bazsányi Sándorral Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében. Az irodalomtörténész, kritikus úgy látta: Nádas széljegyzetei, megjegyzései elsősorban az olvasót szólítják meg, s többek között világossá teszik az emancipáció és asszimiláció fogalma közötti különbséget. Az író a rá jellemző pontos, analitikus módon elmondta: míg az előbbi egy kirekesztett embercsoport egyenlőségért folytatott küzdelmét, addig utóbbi a környezettel való azonosulást, elvegyülést jelenti.
Tóth-Czifra ezt követően a Nádasnál oly hangsúlyos alkati kérdésről kérdezte a beszélgetőket, mire Bazsányi hangsúlyozta: a monográfia azért szerencsés műfaj, mert írója alkatának nincs jelentősége, viszont nagyon megszeretheti tárgyát. – Az alkat az, amit az istenektől kapunk, egyszerűen szólva – pontosította Nádas Péter a fogalom magyarázatát Tóth-Czifra kérésére. Az író úgy vélte: mai nyelven az alkat az az elem, ami nem változtatható bennünk. Akkor is, ha az ember összevissza hazudozik, és a szülők, a kor, vagy a divat hatására próbál változtatni, képtelen rá. S nincs két azonos alkat, csak hasonló alkatok – tette hozzá. Az öröklés szerepe pedig szintén kérdéses, vannak azonban olyan dolgok, amik azonosnak tűnnek – mondta az író, és példaként az öccsével folytatott telefonbeszélgetéseket említette: különös ráismerésként éri, hogy hangjuk ugyanaz.
Bazsányi Sándor kiemelte, a széljegyzetek a közös családi alkatokra is rámutatnak: például a falánkságra, vagy a komorulásra való hajlamra. Tóth-Czifra Júlia a közös pontok mentén hangsúlyozta, az olvasó nem tudja nem egymásra vetítve olvasni az egy évvel korábban megjelent Világló részletek utolsó gondolatát Aranyossi Magdáéval. Míg a nagynéni úgy fejezi be a családban a polgári neveltetésnek megfelelő tiltott sírásra, zokogásra utalván: „És nem is szégyelltük magunkat.”, addig Nádas annyit ír: „Nagyon sajnálom.” Ami sokkal inkább érthető gúnyosnak, mint Aranyossi mondata. Mire Nádas megjegyezte: mondhattam volna azt is, hogy nyaljátok ki a seggemet!
Majd hozzátette: nagyon igyekszem, hogy ne keserítsek el másokat.