Előfizetés

Valamiben egyetért a kormány és az ellenzék: parlament előtt a túlórapénzek

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.25. 17:04
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A rendvédelmi dolgozók és a katonák túlórapénzeinek átmeneti megtartására nyújt be önálló indítványt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága – jelentette be Kósa Lajos. A grémium fideszes elnöke felidézte, hogy a jelenlegi – rendőröket, a büntetés-végrehajtásban, a katasztrófavédelemben dolgozókat, katonákat érintő – szabályozás szerint év végével megszűnne a túlórapénz, és szabadságot adnának az elrendelt túlmunka után. A most benyújtandó törvényjavaslat szerint az átmeneti szabályozás határidejét 2022 végéig meghosszabbítanák. Így – a javaslat elfogadása esetén – a rendvédelmi dolgozók és a katonák továbbra is választhatnának, hogy túlóráik ellentételezéséért szabadnapot vagy pénzt kérnek.    Mint ahogy lapunk megírta a javaslatot eredetileg Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese nyújtotta be. (Demeter Márta, az LMP társelnöke is hasonló tartalmú beadványt adott be.) Ritka pillanat, hogy a kormány egyetért az ellenzékkel, de az tény - mondta lapunknak Harangozó -, hogy az eddigi törvény miatt a kormány és a Belügyminisztérium a magyar emberek biztonságát veszélyezteti. Mint ahogyan Harangozó a beadványában írta, a probléma súlyosságát jól jelzi: az egyébként is létszámhiánnyal küzdő rendvédelem területén így már néhány hónap után nem lenne, aki dolgozzon, mert mindenki a "kényszerszabadságát" töltené. A legsúlyosabb helyzetben a büntetés-végrehajtás lenne, a jelenlegi létszámhiányra tekintettel az eddigi szabályozás az összeomlás szélére sodorná azt. - Már csak egy kérdés marad: ha a javaslat átmegy a parlamenten, honnan teremtik elő a fedezetet. A 2019-es évre ugyanis 1-2 milliárd forint van betervezve túlórapénzre, viszont 10 milliárdos nagyságrendre lenne szükség – mondta Harangozó.

Nem lesz népszavazás az uniós ügyészségről

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.25. 16:50
Fotó: Shutterstock
Nem hitelesítette az Európai Ügyészséggel való együttműködésről szóló népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdést Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke fogalmazta meg és arra irányult, hogy az Országgyűlés módosítsa az ügyészségről szóló törvényt. Ezzel pedig tegye a legfőbb ügyész feladatává az Európai Ügyészséggel való együttműködést. Az NVB 5:5 arányú voksolás után elnöki szavazattal nem hitelesítette a kérdést, mondván, nem egyértelmű. Rádi Péter - aki Patyi András helyét vette át a bizottság élén – szerint a választópolgárok abban nyilvánítanának véleményt, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, de a kérdésnek nincs ilyen vonatkozása, az ugyanis a legfőbb ügyészre vonatkozik, de csak a kormány dönthet a csatlakozásról. Rádi úgy vélte, hogy emellett a legfőbb ügyésznek ma is vannak feladatai az Európai Ügyészséggel való együttműködésben, azaz egy népszavazáson a választópolgárok egy ma is létező kötelezettség megerősítéséről döntenének, ilyen referendum azonban nem tartható. Az NVB határozata nem jogerős, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene a Kúriához. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként csütörtöki kormányinfóján az Euronews kérdésére azt mondta: az Európai Ügyészség „szuverenitás-korlátozó”, mert Magyarországon a közvádat az ügyészség képviseli. Az NVB döntött arról is, hogy a Fidesz-KDNP közös listájáról Budai Gyula egykori elszámoltatási biztos kaphatja meg a Balog Zoltán lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet.

Melegszik az idő, pénteken már 20 fokot mérhetünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.25. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütésre is számíthatunk, de többfelé megélénkül a szél.
Pénteken az Északi-tenger fölött kimélyülő ciklon előoldalára kerül a Kárpát-medence, és a délire, délnyugatira forduló áramlással további enyhe légtömegek érkeznek hazánkba – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Az előrejelzés szerint közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak több-kevesebb napsütéssel, estig csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. 
Szombaton az ország északi felén erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor. Máshol a több-kevesebb napsütés mellett változóan felhős időre számíthatunk, és kevesebb lesz a csapadék. Északnyugaton az északi, másutt a délnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északnyugaton 10 és 16, másutt 17 és 24 fok között alakul.
Vasárnap eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a déli óráktól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. A déli szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.