Előfizetés

Berendelte a katasztrófavédelem a csődöt jelentő szemétszállító céget

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.10.26. 18:37
Illusztráció
Fotó: Népszava
Bekérette a katasztrófavédelem berendelte a Zöld Híd és hulladékgazdálkodási vállalat képviselőit - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A szemétszállítás zavartalansága érdekében a katasztrófavédelem ma délutánra egyeztetésre hívta a 116 település szemétszállításáért felelős Zöld Híd Kft. és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő képviselőit. Amennyiben a Zöld Híd Kft. nem képes ellátni az élő szerződésében vállalt feladatait és erről nyilatkozik, akkor a katasztrófavédelem kész a jogszabályban előírtaknak megfelelően mindent megtenni annak érdekében, hogy az érintett településeken biztosított legyen a szemétszállítás - zárul a közlemény.   Mint arról korábban beszámoltunk, a 116 Pest és Nógrád megyei település hulladékát elszállító Zöld Híd Nonprofit Kft. pénteki hatállyal levonult a területről. Az önkormányzati hátterű, gödöllői központú hulladékszállító vállalkozás több éve panaszkodik arra, hogy az állam túl kevés bevételt biztosít a számukra. A társaság a pénteki nappal szerződései felbontását helyezte kilátásba. Így jelen állapot szerint hétfőtől napi mintegy 250 tonna háztartási hulladék maradhat a térségben az utcán. Ilyen esetben a BM OKF feladata más hulladékszállító kijelölése. Már korábban is történtek hasonló esetek, ám akkor jellemzően csupán néhány kisebb településről vonult le a helyi ellátó, illetve lépett a helyükbe valamely környékbeli társaság. Ám a hulladékellátók pénzcsapját az Orbán-kormány oly mértékben elzárta, hogy a talpon maradt - szintén önkormányzati hátterű - hulladékcégek valószínűleg nem tolonganak a messze legnagyobb szállító nélkül maradt térség ellátása iránt. Lapunk érdeklődésére Gyenes Szilárd, a Zöld Híd ügyvezetője megerősítette a „berendelés” – megfogalmazásában: tárgyalások – tényét, d heozzáfűzte: pénzt továbbra se kaptak. Így - az erre az esetre vonatkozó korábbi ígéretükhöz híven - kénytelenek voltak a közszolgáltatás ellehetetlenüléséről szóló értesítést megküldeni úgy az érintett helyhatóságoknak, mint a pénzellátásukra hivatott NHKV-nak, illetve a BM OKF-nek is.

Ezzel mentheti meg a lakástakarékot a Fundamenta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 15:40

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A korábbinál kisebb támogatással, de megmaradhat a lakáskassza a rókás pénzintézetnél.
Noha már több mint egy hete nem jár állami támogatás a lakástakarék-pénztári szerződésekre, a konstrukció mégsem tűnt el a piacról, bár népszerűsége borítékolhatóan csökkenni fog. A Fundamenta mindenesetre lát jövőt a termékben – írja a Pénzcentrum, ami megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarék-pénztári termékének leírását. 
Az ismertetőből kiderül, hogy a lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk. A lap információi szerint az MNB jóváhagyására váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől. A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget, a minimális megtakarítási idő pedig immár "Rövid" módozat esetén 71, "Standard" verzió választásával 111 hónap. A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.
Kérdés,  mekkora tetszést arat az új ügyfelek körében, hogy az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük. A termék igazi vonzereje az olcsó hitel lehetősége lesz. 

Gázszerelési tendert nyert Mészáros cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 13:37

Fotó: Kállai Márton
A Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Vabeko nyolcból öt munkát szerzett meg.
Az NKM Földgázhálózati Kft. újabb, ezúttal nyolc munkából álló, nettó 2,2 milliárd forintos keretösszegű tenderénél hirdetett győzteseket, a Gázhálózaton végzett rekonstrukciós és gázhálózat-optimalizációs munkák keretmegállapodáson belül – vette észre a 24.hu. A portál felidézi: júniusban volt már a projektből egy 3 milliárdos részre eredményhirdetés, amit Mészáros Lőrinc családi cége, a Mészáros és Mészáros Kft. és a Vabeko Kft. nyert el karöltve. Júliusban pedig egy 4,4 milliárd forintos, amin kettejükön kívül az építőipari mamut Colas Alterra Zrt.-vel, valamint a SADE-Magyarország Kft. is üzlethez jutott. Most is ők négyen nyertek,  – a Mészáros és Mészáros Kft. + Vabeko öt munkát szerzett meg, nettó 1,7 milliárd forintért, – a Sade-Magyarország Kft. két részben volt sikeres (nettó 343 millió forint), – a Colas Alterra Zrt. pedig egyben (nettó 168 millió forint). Mindnyájan kicsivel kevesebbet fognak számlázni, mint amennyit az NKM Földgázhálózati Kft. eredetileg becsült.