Elszántan hallgat a kormány, miképp választja ki az új embert a PIM élére

Publikálás dátuma
2018.10.27. 09:30

Fotó: Google Street View
Bár október 31-én lejár Prőhle Gergely igazgatói mandátuma, még mindig nem tudni, ki fogja vezetni a Petőfi Irodalmi Múzeumot november 1-től. Öt nappal a váltás dátuma előtt az igazgató kiléte mellett arról sincs információ, egyáltalán kiírtak-e pályázatot a posztra.
Prőhle Gergelyt október elején váltotta le Kásler Miklós, az intézményt felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a múzeumigazgatói posztról. A döntés hátterében a nyár eleje óta tartó ún. Kulturkampf állt, amelyet a Magyar Idők sorozata közvetít hétről hétre. A leváltásról hetekig keringtek hírek, mielőtt kimondatott volna. A leváltás miatt aggodalmát fejezte ki a Szépírók Társasága, és a múzeumi szakterület legnagyobb taglétszámmal működő szakmai szervezete, a Pulszky Társaság is.

A leváltás okairól feltett kérdéseinkre a minisztérium a hivatalos közleményével válaszolt: „November 1-i hatállyal a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatójának vezetői megbízatása Főigazgató Úr és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös megegyezésével megszűnik. Kulturális területen végzett eredményes tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten hatékonynak tartja, egyben köszönetet kíván nyilvánítani az eddigi munkájáért.”
Kásler Miklós miniszter ugyan egy október közepén megjelent interjúban megemlítette, hogy pályázatot írtak ki az intézmény igazgatói posztjára, ennek azóta sincs nyoma. A Népszava újra megkereste a minisztériumot, az alábbi kérdésekre várva választ: Hol található meg a pályázati kiírás?; Kik a tagjai a Magyar Időkben megjelent interjúban említett szakmai bírálóbizottságnak?; Prőhle Gergely október végén, azaz nem egészen egy hét múlva távozik a múzeum éléről. Amennyiben nem írtak még ki pályázatot, ki vezeti az intézményt november 1-től?; Ha nem pályázat útján választanak, hogyan döntenek az új igazgató személyéről?; Mikor derül ki, hogy ki vezeti a Petőfi Irodalmi Múzeumot? Kérdéseinkre két munkanap elteltével sem kaptunk választ.
Frissítve: 2018.10.27. 09:45

D. Tóth Kriszta újabb tévéműsort készít a testvérével

Publikálás dátuma
2018.10.27. 00:00

Újabb televíziós produkcióban is látható lesz D. Tóth Kriszta, képernyőre kerül a Nő comment! és Dombóvári István műsorvezetésével is indul új műsor – derült ki az AMC Networks új stúdióját és a Spektrum Home új műsorait bemutató sajtóeseményen.
Eddig inkább lakberendezéssel és designnal foglalkozó programok voltak láthatók a mára már 3 millió háztartásban látható Spektrum Home televíziócsatornán. Az új hazai produkciókkal új nézők figyelmére is számító televízióban az Elviszlek magammal című D. Tóth Kriszta-műsor látható már néhány hónapja.

Most azonban új Helló, tesó! című, saját testvérével D. Tóth Andrással közösen készülő produkcióval is jelentkezik a csatornán. A műsorban híres testvérpárokkal beszélgetnek köztük a Péterfy Bori-Gergely, Verrasztó Evelyn-Dávid, Trokán Anna-Nóra, Haumann Petra-Máté, Tóth Gabi-Vera párral. Lovász László produkciója Dombóvári István műsorvezetésével indul Tesztbeszéd címmel.

A Nő comment! A tv show című produkcióban Ábel Anita, Dobó Kata, Hadas Kriszta, Kovács Patrícia beszélgetéseivel eddig művelődési házakban, pódiumokon találkozhatott a közönség, novembertől a Kende Hofer Krisztina ötlete alapján készülő talk show képernyőn is követhető lesz. A négy nő mindig egy férfit lát vendégül, a sajtóbemutatón Hajós András vállalta ezt a szerepet.

Az új, saját gyártású műsorokat november 5-től, hétfőtől csütörtökig este 9-10 közötti idősávban mutatják be.
Szerző

Virulens amatőrök

Publikálás dátuma
2018.10.26. 13:00

Fotó: LESZSZ SZÍNPAD
Forráshiányosan ugyan, de nagy aktivitással működik az amatőr színjátszás. Fesztiválok, gálaestek sora jelzi ezt, és a műfajból a gyerekek, a gimnazisták, egyetemisták és a felnőttek is kiveszik a részüket.
Aki azt gondolná, hogy az amatőr színjátszás divatja elmúlt,  nagyon is téved. Sokunk gyerekkorának, diákéveinek része az amatőr színházi lét. Én is emlékszem korszakos tanár-rendezőkre, például Bicskei Gáborra, Máté Lajosra, vagy éppen a kilencven éves Debreczeni Tiborra. A műfaj azonban ma is létezik, gyerek, diák és felnőtt színjátszó csoportok alakulnak és szűnnek meg. Az ágazat Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke szerint ma is virulens, még akkor is ha elég nagy a fluktuáció. A felnőtt színjátszó csoportok többsége vidéki és határon túli. A műhelyszerűen működő csoportok közé tartozik például a győri RÉV, és a Celldömölki Soltis Lajos Színház, léteznek falusi színjátszókörök, illetve alkalmi produkciót létrehozók, valamint Regős szerint éledezőben van újra az egyetemi színjátszás, gondoljunk csak Debrecenre, Veszprémre, vagy Pécsre. Az elnök arról is beszélt a Népszavának, hogy ez a terület évek óta forráshiányos, de ígéretet kaptak a minisztériumról tervezhető, évi állandó 15 milliós támogatásra, amelyekből a fesztiválokat és más kiadásokat fedeznék.    Kaposi László drámatanár, rendező, a Magyar Drámapedagógiai Társaság vezetője arról beszélt, hogy az amatőr színjátszás a gyerekeknél kezdődik. Ezeknek a csoportoknak a többsége iskolai keretek között működik, de léteznek civil, vagy egyházi fenntartású társaságok is. Nagyon fontos a vezető személyisége, ez igaz a felnőttekre is, ő motorja, a mozgatója az adott csapatnak. A gyerekek megmutatkozásának a fő fóruma a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál, melyet idén Debrecenben rendeztek, jövőre pedig Szeged lesz a helyszíne. November elején rendezik meg a gyerekek, a diák és a felnőtt csoportok győzteseinek a seregszemléjét, a FESZT-FEST – Feszivál-nyertes Előadások Fesztiválját a MU Színházban, ahol mások mellett fellép a Füleki Gimnázium és a Csemadok Alapszervezet Apropó Kisszínpada a határon túliakat pedig a Nagykikindai József Attila Színjátszó Csoport képviseli. 

Hatvanéves csapat

A Hevesi Sándor Színtársulat 1958 októberi megalakulását követően folyamatosan Budapesten működő amatőr - nem hivatásos státuszú - csoport. A társulat annak idején a HVDSZ égisze alatt kezdte működését az azóta lebontott egykori Majakovszkij utcai székházban. 1996 és 2008 között a Belügyminisztérium társulataként a BM Duna Palota volt az otthona. Később a LÁNG Művelődési Központban találtak otthonra. A 60 év a alatt közel kétszázan fordultak meg a társulatban. Jelenleg huszonegy tagjuk van. A társulat fennállásának 60 éve alatt három vezetője, rendezője volt. A társulatalapító Radványi Sándornak azonban csupán alig több, mint fél év jutott. Zala Kornélia 1959 derekán újjászervezte a csoportot és 34 éven át vezette azt. 1992-ben Rácz Ferenc vette át tőle a stafétabotot, amit mind a mai napig a kezében tart. A társulat hatvan éves születésnapi gálaműsorát október 27-én este hatkor tartják a Láng Művelődési Központ színháztermében.    

Szerző