szemétszállítás;szelektív hulladékok;kukaholding;

2018-10-27 14:31:48

A Kossuth térre zúdítaná az el nem vitt szemetet az MSZP

Az ellenzéki párt polgári engedetlenségi mozgalmat indítana az áldatlan hulladékhelyzet miatt.

Mindenki hozza az el nem vitt szemetét az Országház elé - erre biztatta az embereket      Szaniszló Sándor. Ha csak a budapestiek fogadják meg a szocialisták fővárosi képviselőjének javaslatát, és csak az el nem szállított szelektív hulladékukat hozzák magukkal, akkor is gigászi kupac hulladék gyűlhet össze az ország főterén. (Például a XV. kerület balos polgármestere most szólította fel levélben a fővárost takarító FKF-et, hogy tegyen eleget törvényben rögzített kötelességének, és végre vigye el a halmokban álló szelektív hulladékot.)

Amennyiben viszont nem csak a fővárosiak teszik magukévá a szocialista ötletet, hanem az ország más részén élők  is, akkor ki sem látszik majd a szemét alól a Kossuth tér. Ugyanis ahogy azt a Népszava megírta, 136 településen nem viszi el hétfőtől a kommunális hulladékot a számos önkormányzat által létrehozott Zöld Híd nevű vállalkozás. Egész egyszerűen azért, mert a nonprofit cég kivérzett: már benzinre sincs pénze.

És nem véletlenül alakult így a helyzet.  "A kormány "rákosista módon" központosította a hulladékgazdálkodást, aminek eredményeként jelentősen csökkent a szolgáltatás színvonala", jelentette ki Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke.

Abban mindenképp igaza van, hogy a kormány egy állami kukaholdingot kalapált össze, és kizárólag ez a vállalat gyűjthette be a szemétszállítási díjakat, majd oszthatta vissza a terepen dolgozó hulladékcégeknek. Csakhogy a kukaholding majdnem két évig hivatkozott arra, hogy rossz a számlázási rendszere, és késve, illetve részben fizetett. Így a helyi szolgáltatok felélték tartalékaikat és nem tudták megakadályozni gépparkjuk romlását, továbbá adósságot halmoztak fel. Annak ellenére, hogy a kormány a vidéki veszteséges szemétszállítás finanszírozására elvonta a budapesti szemétszállítási díjakból évente keletkező milliárdos profitot, amelyet korábban patkányirtásra és a város takarítására fordítottak.