Választás Hessenben: nagyot zuhantak Merkelék és a szocdemek is

Publikálás dátuma
2018.10.28. 18:36
Volker Bouffier (CDU) tartományi miniszterelnök és felesége szavaz
Fotó: Boris Roessler / AFD/DPA
A két kormánypárt az exit-poll felmérés szerint több mint 10-10 százalékot vesztett támogatottságából. A nagy nyertesek a Zöldek és a bevándorlásellenes AfD. Jöhet a Jamaica-koalíció.
Este 6-kor bezártak a szavazóhelyiségek a nyugat-németországi Hessen tartományban, ahol nagy érdeklődéssel övezett tartományi választásokat tartottak. Ez lehet ugyanis az a voksolás, amivel elkezdődik a berlini nagykoalíció bomlása, sőt, Angela Merkel kancellár politikai pályafutásának végjátéka is (a választás jelentőségéről itt írtunk). A ZDF köztévé által megrendelt exit-poll kutatás szerint bekövetkezett, amitől a nagykoalícióban kormányzó CDU-ban és SPD-ben is tartottak: Merkel kereszténydemokratái maradtak ugyan a legerősebb párt, de mindössze a szavazatok 27,2 százalékát szerezték meg, ami 1966 óta a legrosszabb eredmény lenne (2013-ban még 38,3 százalék szavazott a CDU-ra). A szociáldemokraták 19,6 százalékos eredménye történelmi mélypont (öt éve 30,7 százalékon állak). A nagy nyertesek a Zöldek, akik a szavazatok 19,6 százalékát szerezhették meg, ami majdnem 8 százalékpontos növekedést jelent 2013-hoz képest. Ennél is nagyobb növekedést könyvelhet el a jobboldali populista, bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországnak): a felmérés szerint a szavazatok 12,4 százalékára számíthatnak, miközben öt éve még csak 4,1 százalékot szereztek. A liberális FDP is javított valamelyest a korábbi eredményén: a ZDF által megrendelt felmérés szerint 7,8 százalékra számíthatnak. A Baloldal 6,4 százalékot szerezhetett. A felmérések szerint nehéz lesz koalíciós kormányt alakítani Wiesbadenben: jelenleg a CDU és a Zöldek kormányoznak, ez a felállás elvileg újraalakulhatna – nyilván a Zöldek nagyobb befolyásával –, de a jelenlegi állás szerint egy mandátum hiányozna a többséghez. Nem lenne többsége egy SPD-Zöldek-Baloldal felállásnak és a CDU-SPD nagykoalíciónak sem. Az egyetlen megoldásnak jelenleg az látszik, ha a CDU és a Zöldek az FDP bevonásával szövetkeznének, ezt nevezik a német politikai szlengben Jamaica.koalíciónak.
Szerző
Témák
Németország
Frissítve: 2018.10.28. 20:55

Egyre forróbb a hidegháború, de a Pentagon nyugtatja a szövetségeseket

Publikálás dátuma
2018.10.28. 16:33

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Az amerikai védelmi miniszter nem nem zárta ki – de nem is erősítette meg –, hogy közepes hatótávolságú rakétákat telepítenének Európába, ha valóban felmondják az INF-szerződést.
James Mattis amerikai védelmi miniszter igyekszik eloszlatni az európai szövetségesek azon aggodalmát, hogy újra rakétafegyverkezési verseny kezdődhet Moszkvával. Vasárnap, Prágába menet a repülőgépen Mattis azt mondta újságíróknak: az Egyesült Államok konzultációt folytat a többi NATO-országgal a rövid- és közepes hatótávolságú rakétákat tilalmazó, még Mihail Gorbacsovval aláírt, 1987-es INF-szerződés jövőjéről. Donald Trump elnök október 20-án azt jelezte, hogy Washington fel fogja mondani a szerződést. Az amerikaiak részben azzal érvelnek, hogy Moszkva megsérti a tilalmat egy bizonyos rakétatípussal, részben pedig azzal, hogy az önkorlátozásnak nem részese Kína. Moszkva tagadja, hogy szerződésszegő lenne, ezzel szemben azt állítja, hogy az amerikaiak nem tartják be az összes előírást, de mindemellett ragaszkodik a szerződés érvényben maradásához. Mattis közölte, hogy az előző napon beszélt a kérdésről a német védelmi tárca irányítójával, és a konzultációk tovább folynak. Utalt arra, hogy az észak-atlanti szövetség tagországainak védelmi miniszterei decemberben tanácskozásra ülnek össze, és szerinte addigra valaminek már körvonalazódnia kell. Riporteri kérdésre válaszolva az amerikai miniszter nem zárta ki, de nem is erősítette meg, hogy Európában közepes hatótávolságú rakétákat telepítenének, amennyiben valóban megtörténne az INF-szerződés felmondása. „Számos lehetséges módja van a válaszadásnak, annak nem feltétlenül kell szimmetrikusnak lennie, és szoros konzultáció lesz a szövetségesekkel” – fogalmazott James Mattis. A Pentagon vezetője – miként korábban a hét végén rövid időre Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is - azért kereste fel Prágát, hogy részt vegyen a Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója alkalmából ott tartott ünnepi megemlékezéseken. A cseh fővárosba Mattis a bahraini Manamából érkezett, ahol részt vett egy biztonságpolitikai konferencián. Azon szóba került az isztambuli szaúdi konzulátuson megölt Dzsamal Hasogdzsi ügye is. Az amerikai miniszter élesen elítélte a gyilkos cselekményt, de tartózkodott attól, hogy Szaúd-Arábiát, mint országot felelősségre vonja a történtekért. James Mattis útban Prága felé a repülőgépen arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy a Pentagonban már készülődnek katonai erősítés küldésére az Egyesült Államok déli határához, miként arra Donald Trump utasítást adott, mert közép-amerikai – zömmel hondurasi – menekültek több ezer fős karavánja tart Mexikón át az amerikai határ felé, és az elnök erővel is meg akarja állíttatni az érkezőket.
Témák
USA Oroszország
Frissítve: 2018.10.28. 17:15

Lezuhant a Leicester City-tulaj helikoptere

Publikálás dátuma
2018.10.28. 10:55
A helikopter maradványai a Leicester City stadionja mellett
Fotó: Ben STANSALL / AFP
A gép leállt a levegőben, majd lezuhanása után felrobbant, fedélzetén utazhatott a Leicester tulajdonosa, a milliárdos Vichai Srivaddhanaprabha is.
Felszállás után a földhöz csapódott majd kigyulladt egy helikopter szombat este, a leicesteri King Power focistadion parkolójában: a magángépen utazhatott többedmagával Vichai Srivaddhanaprabha, a csapat tulajdonosa is – közölte a BBC.
A stadionban szombat este a hazai csapat játszott a West Ham Uniteddel, a helikopter-baleset pedig egy órával a meccs lefújása után történt; a csapattulajdonos gyakran távozott saját helikopterével a mérkőzésekről, ezúttal azonban valami meghibásodott: szemtanúk szerint a gép motorja leállt a levegőben, kerregő hangot hallatott - majd a helikopter a parkolóra zuhant, és pillanatokon belül kigyulladt; volt, aki úgy látta, hogy felszállás után meghibásodott a farokrotor, és ez vezethetett tragédiához. A helyszínen éppen két rendőr is járt, de ők sem tudtak segíteni a bent rekedt utasokon. Egyikük próbálta betörni a helikopter ablakait, de hirtelen robbant valami a gépben, és a gyorsan emelkedő hőség miatt a járőr is meghátrált.
Az sem egyértelmű, hogy a magánhelikopteren hányan utaztak, Vichai Srivaddhanaprabha ugyanis alkalmanként akár 20 utast is meghívott a fedélzetre.
Vichai Srivaddhanaprabha a 2016-os bajnoki trófeával
Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
 A négygyermekes thaiföldi milliárdos 2010-ben vásárolta meg az angol csapatot, ami vezetése alatt 2016-ban megnyerte, a Premier Legaue-t, vagyis első osztályú angol labdarúgó-bajnokságot.
Szerző