Előfizetés

Emberi maradványokat találtak az indonéz repülőkatasztrófa helyszínén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 07:27

Fotó: SORA SOCHA / SPUTNIK / AFP
A búvárok eddig 14 zsákot töltöttek meg a helyszínen talált törmelékekkel és az utasok személyes tárgyaival, a testrészeket Jakartába szállítják azonosításra.
Szonártechnológiával és drónokkal folytatódik a keresés Indonéziában, a repülőgép-katasztrófa helyszínén, a kutatásban több százan vesznek részt. Továbbra sem tudni, pontosan mi okozta a tragédiát – derül ki a BBC cikkéből. A Lion Air JT 610-es belföldi járata, egy Boeing 737-es utasszállító tegnap zuhant a tengerbe 189 emberrel a fedélzetén. A gépen a nyolcfős személyzet mellett 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott. Az utasszállító az indonéz fővárosból, Jakartából Pankal Pinang városába tartott, a géppel körülbelül 13 perccel a felszállás után veszítették el a kapcsolatot. Korábban a pilóta engedélyt kért, hogy visszatérjen a repülőtérre, vészjelzést nem adtak le. A hatóságok abban bíznak, hogy hamarosan sértetlen állapotban előkerül a repülő feketedoboza, ami a műszerek adatait és a pilótafülkében elhangzottakat is tartalmazza. Muhammad Syaugi, az indonéziai kutatási és mentési ügynökség szóvivője elmondta: a búvárok eddig 14 zsákot töltöttek meg a helyszínen talált törmelékekkel és az utasok személyes tárgyaival, például cipőkkel, ruhadarabokkal és pénztárcákkal. Tíz zsáknyi emberi testrészt találtak, ezeket Jakartába szállítják azonosításra. Az indonéz kutató- és mentőalakulatok szóvivője, Yusuf Latief szerint „csoda” lenne, ha találnának túlélőket. Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem vezetője közölte, hogy a Karawang közelében lévő vizeken használják a szonáreszközöket. A gép törzsét még nem találták meg. A BBC azt írja, az utasszállítóval kapcsolatban technikai problémákat figyeltek meg, amikor korábban Baliból Jakartába repült. Edward Sirait, a Lion Air vezérigazgatója azonban azt mondta, a gépet megjavították, mielőtt ismét felszállt volna.
FOTÓ: ADEK BERRY / AFP
A Lion Air légitársaság korábban a BBC-vel közölte: a gépet egy tapasztalt pilóta vezette, aki már több mint 6000 üzemórát repült. A Boeing 737-800-es új modellnek számít, 2016-ban kezdték el kereskedelmi céllal használni. A légitársaság közlése szerint az utasszállítót 2018-ban gyártották és augusztus 15-én helyezték üzembe. A Lion Air légitársaságot 1999-ben alapították, és 2016 óta rendelkezik az európai légtérben való repülési engedéllyel. 2013-ban a légitársaság egyik járata túlfutott a leszállópályán és a tengerbe csúszott, a balesetben senki sem sérült meg súlyosan. 

Megtámadtak egy falut, embereket raboltak el terroristák Líbiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 21:08
illusztráció
Fotó: Shuttestock
Felgyújtották a kormányzati épületeket, megöltek négy embert, majd a hadsereg érkezésekor elmenekültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.
Legalább négy embert meggyilkoltak és elraboltak tízet az Iszlám Állam terroristái hétfőn Líbiában - írja a Reuters. A támadást az ország középső részén fekvő al-Foqha városában hajtották végre. Az önkormányzat és a rendőrség épületét is felgyújtották, majd a hadsereg érkezésekor elmenekültek.
A város fiataljai korábban segítettek elfogni a terrorszervezet egy vezetőjét, így vélhetően ezt torolta meg a hétfői támadás. Ám azon túl, hogy azt magára vállalta az Iszlám Állam, a történtek részletei még tisztázatlanok.
A környéket 2016 decemberében foglalta el a terroristáktól a jelenleg is tartó líbiai polgárháború legerősebb frakciójának, a Tobrukban működő kormánynak a hadserege.

„Nem kancellárnak születtem” - Távozik Merkel a CDU éléről

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.10.29. 19:30

Fotó: KAY NIETFELD / AFP/DPA
Utódlási harc kezdődött a német kereszténydemokratáknál, miután a német kancellár bejelentette, decemberben nem jelölteti magát pártja elnökének.
Angela Merkel hétfőn sajtóértekezleten jelentette be, 18 év után távozik a párt éléről, utódát a jobbközép párt december elején, Hamburgban esedékes kongresszusán választják meg. Merkel önkritikusan beszélt sajtótájékoztatóján. Elmondta, a két héttel korábbi bajorországi és a vasárnapi hesseni választás eredménye kiábrándító. Ezeken a CSU, illetve a CDU tíz százaléknál is nagyobb visszaesést könyvelhetett el. Mint fogalmazott, eljött az ideje annak, hogy új fejezet kezdődjék a párt életében.
„Nem kancellárnak születtem”

- hangoztatta.

Ez azt is jelenti, hogy 2021-ben már nem ő lesz az uniópártok kancellárjelöltje, parlamenti képviselőként sem indul, Mint mondta, ezt már a nyári szünetben eldöntötte, s eredetileg a CSU hétvégén esedékes tanácskozásán akarta bejelenteni. Elégedetlenségét fejezte ki annak kapcsán, milyen kép alakult ki jelenlegi kormányáról. Mint fogalmazott, ez nem csak a rossz kommunikációra vezethető vissza, mélyebb gyökerei vannak ennek.
„A munkakultúráról beszélek”

- fejtette ki.

Volker Bouffier elismerő szavakkal illette Merkel bejelentését
Fotó: Roger Murmann/Geisler-Fotopress / AFP
Feltételezések szerint Merkel meg akarta előzni, hogy a decemberi tisztújításon lázadás törjön ki ellene. Valószínűsíthető ugyan, hogy a CDU visszaesése ellenére ismét megválasztották volna pártelnöknek, ám egy gyengébb eredmény esetén még gyorsabban száguldott volna a párt lefelé a lejtőn, ami akár a nagykoalíció végét jelentené. A kancellár megerősítette, hogy a hozzá egyébként közel álló, nézeteit tekintve mérsékelt CDU-főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint a konzervatív szárny képviselője, Merkel legnagyobb pártbéli bírálója, Jens Spahn is indul a párelnöki székért, ám az esélyesek között emlegetik a gazdasági szárny által támogatott Friedriech Merzet, aki még 2002-ben éppen Merkel kérésére állt fel a frakcióvezetői székből. Politikai szempontból ő is konzervatív, viszont gazdaságpolitikáját tekintve egyértelműen liberális. Merkelt elismerő szavakkal illették hétfői bejelentéséért, Volker Bouffier hesseni vezető, aki miniszterelnök marad a tartományban, nemes és helyes lépésről tett említést, amellyel új lehetőségek nyílnak a CDU előtt. Ralph Brinkhaus kereszténydemokrata frakcióvezető örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Merkel továbbra is kancellár marad. Mint mondta, azon dolgozik majd a német kormány fejével, hogy a CDU sikeressé váljon. A pártelnöki tisztségről való lemondását Merkel szuverén döntésének nevezte. Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor CSU vezetője, akinek egyébként döntő szerepe van a nagykoalíció válságában mivel rendre szembement saját kormányával, sajnálkozását fejezte ki. Kifejtette, voltak köztük viták, de jól együttműködtek egymással. Christian Lindner, a szabaddemokrata FDP elnöke szerint Merkelnek a kancellári tisztségről kellene távoznia, Katja Kipping, a Balpárt vezetője úgy vélte, az SPD-nek ki kellene lépnie a nagykoalícióból. A következő hetek sorsdöntőek lesznek a CDU-nál, s eldől, marad-e az Angela Merkel által képviselt mérsékelt irányvonal, vagy jobbra fordul a párt.

Jelentős visszaesés Hessenben

A Merkel-bejelentés előtti nap rendezték a hesseni választást, amelyen a nagykoalíció mindkét pártja, a CDU és az SPD is több mint tíz százalékos visszaesést könyvelhetett el. A szociáldemokratákat a tartományban, ha hajszállal, a Zöldek is megelőzték. Az országosan már csak 14-15 százalékon mért SPD-t felmérések szerint az idősek tartják életben. A fiatalok, a 18-24 év közöttiek körében a Zöldek váltak a legnépszerűbb párttá. A tartományban ismét taroltak a környezetvédők, már a bajor választás során is ők szerepeltek legjobban a nagyobb településeken. A hesseni tartományi székhelyen, Frankfurtban szintén a Zöldekre voksoltak legtöbben. Hessen esetében hiába van szó az egyik legtehetősebb német tartományról, ahol a lakosság mintegy nyolcvan százaléka elégedett a kereszténydemokraták és a Zöldek közös kormányzásával, gyarapodik a gazdaság, rendkívül alacsony, négy százalék alatti a munkanélküliség, s több mint kétharmad jónak tartja Volker Bouffier kormányzását, a tartomány sem tudja függetleníteni magát az országos trendtől, a nagykoalíció pártjainak visszaesésétől. Felmérések szerint a kereszténydemokratáktól elpártolt szavazók közül a legtöbben a Zöldekre voksoltak, de sokan a szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) mellé tették az ikszet, amely valamivel több mint 13 százalékot szerzett. Az SPD volt szavazóinak többsége szintén a környezetvédőket tisztelték meg bizalmukkal. A kereszténydemokrata Volker Bouffier tartományi miniszterelnök maradhat, eddigi koalíciós partnereivel a Zöldekkel folytatná a kormányzást, a kabinetbe azonban az FDP-t is bevonná.

Nehéz Európát elképzelni nélküle

A német kancellár évek óta rendre a Forbes által összeállított, a világ legbefolyásosabb női személyiségeit tartalmazó listáján az első helyeket foglalja el. A világon mindenhol odafigyelnek arra, amit mond. Nélküle nem létezne az Európai Unió, amelynek ő határozza meg az irányvonalát, mégha bírálatokat is váltott ki a menekültválság kezelése kapcsán.
A 13 éve a kancellári tisztséget betöltő Merkelt időnként Margaret Thatcherhez egykori brit kormányfőhöz hasonlítják.

Vezetési stílusuk azonban merőben eltér egymástól. A hasonlóság csak annyi: mindketten vegyészekből váltak politikussá, s kormányzásuk elején komoly imázsproblémákkal küzdöttek. Merkelnek elsőként frizuráján változtattak, no és megtanulta, hogyan kell rombuszalakba tenni a kezét a hasa előtt. Ez vált a védjegyévé. Minden német kancellárja, „édesanyja” kívánt lenni. Ez az „anyai” hozzáállás mintha megkopott volna a menekültválság nyomán.
Hatalomra kerüléséhez „királygyilkosságra” is szükség volt.

Itt Kohl még a CDU elnöke volt
Fotó: MICHAEL JUNG / AFP/DPA
Azt ugyanakkor még bírálói is elismerik, hogy ügyesen modernizálta pártját, s levetkőzte a CDU hagyományos konzervativizmusát. 1999-ben egykori mentora, Kohl ellen fordult, majd 2000 áprilisában 96 százalékos többséggel választották meg pártelnöknek. Vezetése alatt számos becenévvel illették. Männermörderinnek, azaz férfigyilkosnak is nevezték, mert jobban megbízott a nőkben, mint a férfiakban, ami közvetlen munkatársainak kiválasztásánál nyilvánvalóvá is vált. A szociáldemokraták egyébként többször is keseregtek amiatt, hogy a Merkel-féle program sokkal inkább az övékhez hasonlít, mintsem a CDU-éra. Merkel Európa-politikája miatt biztosan bevonul a történelembe, ő volt az EU egységének kovácsa. Amikor eldőlt, nem lesz Grexit, mentőövet nyújtott Görögországnak, a reformokat sokáig halogató görög kormánynak. Akkor sem arról beszélt, hogy nélküle vagy Berlin nélkül nem lehet megoldani egy ilyen, amúgy egyáltalán nem kis horderejű kérdést. „Európai szolidaritást” emlegetett, ami a populisták fülében, jól tudjuk, mennyire rosszul cseng. Az amerikai elemző, George Packer abban látja Merkel erejét, hogy nem akar feltűnő lenni. Óvatossága neveltetéséből is fakadhat. Az NDK-ban egy lelkész lányaként hamar megtanulta, hogy minden mondatát át kell gondolnia, nehogy baj legyen belőle. Amikor egy alkalommal megkérdezték tőle, mi volt a legnagyobb élménye azután, hogy leomlott a berlini fal, ezt válaszolta:
„Az, hogy nem kellett félnem attól, milyen hatást válthatnak ki a meggondolatlan szavak.”

Visszafogottsága már-már legendás. Nem az érzelmek embere, soha sem lenne képes arra, amire egykor Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár, aki a tévé képernyőjén keresztül vallott szerelmet szíve választottjának. Ugyanakkor ha Merkel felemeli a hangját, ha valakit rendre int, az feltűnést kelt, annak súlya van, mert mindenki tudja: nyomós oka lehetett ennek. Hosszú éveken keresztül hazája legnépszerűbb politikusa volt, a menekültválság óta, de főleg a tavaly szeptemberi parlamenti választás óta valami megtört. A CDU nem a régi, jelentős veszteségeket könyvelhetett el a különféle tartományi voksolásokon. Merkelnek azonban volt ereje felismerni: friss erőre van szükség a pártban, így félreállt.