Koptokra támadtak Egyiptomban, legalább 7-en meghaltak

Publikálás dátuma
2018.11.02. 16:05
Illusztráció
Fotó: MOHAMED EL-SHAHED / AFP
Tüzet nyitott egy fegyveres egy monostorba tartó buszra, a halottak mellett 14 sérültje is van a merényletnek.
Legalább 7 halálos áldozatot követelt, mikor egy egyiptomi kopt keresztény monostorhoz tartó buszt pénteken megtámadott egy fegyveres -  írja a Reuters. Minya érseke nyilatkozott az ügyben, elmondása szerint további 14-en megsérültek.
A Kairótól 260 kilométerre fekvő Minyába tartó busz elleni merényletet egyelőre nem vállalta magára egyik terrorszervezet sem. A helyszín megegyezik egy tavalyi, 28 halálos áldozatot követelő támadás helyszínével, akkor szintén vallási fanatikusok támadtak a keresztény kisebbség tagjaira. Egyiptom népességének nagyjából a 10 százalékát teszi ki a koptok.
Szerző

Lázadás miatt csukhatnak le évtizedekre katalán civileket és politikusokat

Publikálás dátuma
2018.11.02. 15:21
Illusztráció - A katalán parlamentben sárga szalag jelöli a letartóztatott függetlenségpárti politikusok üres helyét.
Fotó: LLUIS GENE / AFP
Az ügyészség szerint a demonstrációikkal "megfélemlítettek" és veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét. 18-an ülnek a vádlottak padján.
Az ügyészség 16 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért a katalán függetlenségi törekvések miatt megvádolt, előzetes letartóztatásban lévő politikusokra a spanyol legfelsőbb bíróságnak benyújtott indítványában pénteken - írja az MTI.
  • Lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt az ügyész a legmagasabb, 25 éves szabadságvesztést és közügyektől eltiltást Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes esetében kérvényezte, aki egy éve előzetes letartóztatásban van.
  • Ugyanezért a szintén előzetes letartóztatásban lévő egykori katalán kormánytagok, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva és Dolors Bassa esetében 16 év börtön és közügyektől eltiltás a javasolt büntetés.
  • Lázadás bűncselekménye miatt Jordi Sánchez és Jordi Cuixart katalán függetlenségi civil szervezeti vezetőkre, valamint Carme Forcadell egykori katalán parlamenti elnökre 17 éves büntetési tétel szerepel az indítványban.
Érvelésében az ügyészség hangsúlyozta: a vádlottak veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervük pedig minden, a céljuk eléréséhez szükséges eszközt, így az erőszakot is tartalmazta. Erre példaként említve a tömegrendezvények "megfélemlítő erejét", valamint a katalán vezetők utasításainak alárendelt katalán rendőrség felhasználását. Utóbbi miatt a központi büntetőbíróságnál egyébként
  • Josep Lluís Trapero volt katalán rendőrfőnök esetében 11 éves börtönbüntetést indítványozott az ügyész, lázadás miatt.
A perben, amely az eddigi információk szerint várhatóan január közepén indulhat a legfelsőbb bíróságon, összesen 18-an kerülnek a vádlottak padjára. Eredetileg 25 politikus és civil szervezeti vezető ellen emeltek vádat márciusban a 2017. október 1-jén megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.
Carles Puigdemont volt katalán elnök és egykori kormányának szintén külföldön tartózkodó négy tagja nincs közöttük, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 21:35

Újabb 120 millió Facebook-profilt törhettek fel hackerek

Publikálás dátuma
2018.11.02. 14:31
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
81 ezer baráti beszélgetést vagy épp szerelmi vallomást tettek közzé a kiberbűnözők, hogy bizonyítsák, valódi profilok adatait árulják. A Facebook szerint a hiba most épp nem náluk van, adathalászat történt.
Nemrég megjelent az interneten egy hirdetés, ami 120 millió Facebook-felhasználó személyes adatait kínálta eladásra. Darabonként 10 cent, azaz kb. 29 forint volt az ár, írja a BBC nyomán a 444.hu. A hirdetés egy orosz IP-címről került az internetre, ám a brit hírcsatorna munkatársával kapcsolatba lépő egyik elkövető cáfolta, hogy köze lenne Moszkva bármely titkosszolgálatához.
Hogy bizonyítsák, hogy tényleg rendelkezésükre állnak az adatok, a hackerek 81 ezer felhasználó adatait tették közzé.

Részlegesen pedig elérhetővé tettek további 176 ezer felhasználói profilt, ám az ezekhez tartozó töredékes információkat a profilok feltörése nélkül is begyűjthették. Többségük ukrán és orosz felhasználóhoz tartozik, de voltak köztük britek és brazilok is. A BBC találomra ellenőrzött is néhányat közülük, és kiderült, hogy azok hitelesek. A 81 ezer profilból a felhasználók személyes üzenetei is felkerültek az internetre - köztük baráti beszélgetések és szerelmi vallomások.
A bűnözők állítása szerint a birtokukba került 120 millió személyes oldalból csak 2,7 millió orosz.

Szakértők ugyanakkor sokallják a 120 milliós számot, mondván, ezt azért észre kellett volna vennie a Facebook-nak. A közösségi oldal üzemeltetése szerint nálunk pillanatnyilag éppen nincs ismert biztonsági hiba,
az érintett felhasználók adatait és levelezését valószínűleg a böngészőjükbe telepített adathalász bővítményekkel sikerült ellopni.

A Facebook állítása szerint azonosította az adathalászathoz használt, meg nem nevezett bővítményeket, és kérte a Microsoftot, a Google-t és az Apple-t, hogy töröljék őket az áruházaikból.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 15:34