Erdogan: Hasogdzsi kivégzését a szaúdi vezetés csúcsán rendelték el

Publikálás dátuma
2018.11.02 21:41
Erdogan török államfő és Szalmán szaúdi király 2017-ben.
Fotó: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP/ YASIN BULBUL
De hangsúlyozta, hogy nem a király adott parancsot az újságíró-gyilkosságra, mert ő a szent mecsetek őrzője, és Szaúd-Arábia amúgy is nagy barátja Törökországnak.
Véleménycikket jelentetett meg Recep Tayyip Erdogan török államfő a Washington Post internetes oldalán pénteken - számol be az MTI. Ebben Törökország elnöke azt írja, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett.
A cikket Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg fényképével illusztrálták.
A kép megválasztása egyértelmű utalás a koronaherceg érintettségére, akit az ország de facto vezetőjeként szoktak emlegetni. Talán annak is van szándékolt jelentése, hogy a kép a koronaherceg Egyesült Államokban márciusban tett látogatása során, a Pentagonban készült.
A török államfő ugyanakkor felmenti cikkében a törvény szerinti uralkodót, Szalmán bin Abdel-Azíz királyt a felelősség alól. "Egyetlen másodpercig sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre rendelte el a Hasogdzsira mért csapást" - szögezte le a török államfő.
Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy "Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatai barátiak", és a kivégzés nem része Rijád "hivatalos" politikájának.
Frissítve: 2018.11.02 21:58

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző