Erdogan: Hasogdzsi kivégzését a szaúdi vezetés csúcsán rendelték el

Publikálás dátuma
2018.11.02. 21:41
Erdogan török államfő és Szalmán szaúdi király 2017-ben.
Fotó: YASIN BULBUL / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
De hangsúlyozta, hogy nem a király adott parancsot az újságíró-gyilkosságra, mert ő a szent mecsetek őrzője, és Szaúd-Arábia amúgy is nagy barátja Törökországnak.
Véleménycikket jelentetett meg Recep Tayyip Erdogan török államfő a Washington Post internetes oldalán pénteken - számol be az MTI. Ebben Törökország elnöke azt írja, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett.
A cikket Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg fényképével illusztrálták.

A kép megválasztása egyértelmű utalás a koronaherceg érintettségére, akit az ország de facto vezetőjeként szoktak emlegetni. Talán annak is van szándékolt jelentése, hogy a kép a koronaherceg Egyesült Államokban márciusban tett látogatása során, a Pentagonban készült.
A szaúdi koronaherceg az Egyesült Államok Fehér Házában, 2018. márciusában.
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A török államfő ugyanakkor felmenti cikkében a törvény szerinti uralkodót, Szalmán bin Abdel-Azíz királyt a felelősség alól. "Egyetlen másodpercig sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre rendelte el a Hasogdzsira mért csapást" - szögezte le a török államfő.
Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy "Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatai barátiak", és a kivégzés nem része Rijád "hivatalos" politikájának.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 21:58

Üzemanyaghiányt hozott a valaha mért legmelegebb év Németországban

Publikálás dátuma
2018.11.02. 20:50
"Üzemen kívül" - hirdeti a tábla. A Rajna rekordalacsony vízállása akadályozza az üzemanyag szállítását.
Fotó: THOMAS FREY / DPA
A felmelegedés egyértelműen trendszerű: az ezredforduló óta csak egyszer volt az átlagnál hidegebb, és az idei már a harmadik történelmi rekord. A példátlan meleg olyan üzemanyaghiányt hozott, hogy a kormány már a stratégiai olajkészleteket is megnyitotta.
A január-októberi időszakban - vagyis abban, ami eddig eltelt a 2018-as évből - az átlaghőmérséklet 11,6 Celsius-fok volt, ami a legmagasabb érték a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta, és 2,2 Celsius-fokkal meghaladja a 9,4 Celsius-fokos sokévi átlagot - közölte az MTI tájékoztatása szerint szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD).
Csaknem valamennyi hónapban kiugróan magas átlaghőmérsékletet regisztráltak - csak februárban és márciusban volt az átlagosnál hidegebb a német időjárás.

A DWD adatai alapján a felmelegedés trendszerű, ezt jelzi, hogy az ezredforduló óta mindössze egyszer - 2010-ben - volt a sokévi átlagnál hidegebb a január-októberi időszakban, míg az idei már a harmadik történelmi rekord a 2007-es és a 2014-es csúcs után.
Az ország északi és keleti részén nemcsak meleg, hanem száraz is az időjárás.

Berlinben például áprilistól október közepéig nem volt számottevő csapadék, és az ország egészét tekintve a tavalyinál 20 százalékkal kevesebb búzát takarítottak be a számos térséget sújtó hőség és aszály miatt. A folyók apadása is súlyos gondot okoz, főleg a legfontosabb belvízi szállítási útvonalon, a Rajnán, amelyen keresztül az ország nagy részét ellátják üzemanyaggal. A tartályhajók az alacsony vízállás miatt a lehetséges mennyiség felét vagy annál is kevesebbet tudnak szállítani.
Az ellátási nehézségek révén a gázolaj országos literenkénti átlagára az október elején regisztrált 1,34 euróról (440 forint) 1,42 euróra emelkedett a hónap végére, holott a nyersolaj világpiaci átlagára több mint 10 százalékkal csökkent.

A Die Welt című lap pénteken arról írt, hogy egy szászországi töltőállomáson 1,98 euróra emelték a gázolaj árát, mert egyszerűbbnek tartották a hallatlanul magas árral elriasztani az autósokat, mint mindenkinek külön megmagyarázni, hogy elfogyott az üzemanyag.
A kormány a fenyegető üzemanyaghiány miatt a napokban megnyitotta a stratégiai olajkészleteket a piaci szereplők számára,

 a nagykereskedők érdekképviselete pedig a vasárnapi kamionstop felfüggesztését sürgeti, hogy az üzemanyag-szállító tartálykocsik minél több töltőállomásra eljuttathassák az utánpótlást.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 21:59

Mentesülhet 8 ország Trump Irán-ellenes szankciói alól

Publikálás dátuma
2018.11.02. 19:42
Donald Trump az Irán elleni szankciókról szóló, frissen aláírt dokumentummal, 2018. május 8.
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Újabb szankciókat jelentett be Donald Trump Irán ellen. Ugyanakkor átmenetileg mentesülhet ezek alól többek közt India és Olaszország.
"Szankciók jönnek, november 5-én" - ez a felirat olvasható az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében, utalva arra, hogy a 2015-ben az Iránnal megkötött többhatalmi atomalku aláírása után feloldott büntetőintézkedéseket Washington hétfőtől ismét bevezeti - írja az MTI. Mike Pompeo külügyminiszter és Steve Mnuchin, a pénzügyi tárca irányítója megerősítette a szankciók bevezetését.
A szankciók az iráni pénzügyi és energetikai szektort, valamint hajózást és hajógyártást érintik, továbbá büntetik azokat az országokat, amelyek továbbra is Irántól vásárolnak nyersolajat, és azokat a vállalatokat, amelyek a szankciós listán szereplő perzsa cégekkel folytatnak üzleti tevékenységet.

Nyolc országot Washington átmeneti jelleggel felment a büntető intézkedések hatálya alól. Pompeo szerint olyan országokról van szó, amelyek már bizonyítottan jelentős mértékben csökkentették iráni olajimportjukat és visszafogták együttműködésüket a gazdasági élet más területein is az iráni vállalatokkal.
A kedvezményezettek listáját várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra. A The Hill című lap értesülései szerint valószínűleg szó van Indiáról, Dél-Koreáról, Japánról és Olaszországról.
Pompeo és Mnuchin hangsúlyozta: a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, a katonai szerepvállalással Szíriában, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját. Donald Trump idén májusban egyoldalúan mondta fel az iráni atomalkut. Két szakaszban vezette be újból a szankciókat; az első szakasz augusztusban járt le, a második pedig vasárnap éjfélkor ér véget.
Szerző