Franciaország;Orbán Viktor;Emmanuel Macron;

2018-11-04 16:29:10

Orbán és Salvini is megjelenik Macronék kampányvideójában

„Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal, rossz példaként tűnnek fel a kisfilmben.

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben – amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg – az MTI összefoglalója szerint a a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány „madárijesztőként” használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.

Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy Emmanuel Macron „közpénzből kampányol egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja”. A képviselő szerint „ez nem becsületes”.

Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta, hogy „amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk”. Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is „választási propagandának” tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron „más államfőket sérteget” a klipben.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig „tisztánlátásra” és „ellenállásra” szólított fel a „nacionalista lepra” erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.