Franciaország része marad Új-Kaledónia

Publikálás dátuma
2018.11.04. 14:48

Fotó: Theo Rouby / AFP
Az előzetes eredmények szerint 56,8 százalék nemet mondott a referendumon.
Az eddigi, magas feldolgozottság mellett közzé tett eredmények szerint az Új-Kaledóniában tartott népszavazáson a voksolók többsége, 56,8 százaléka nemet mondott a Franciaországtól való függetlenedésre – írja a BBC. A referendum megtartására még 1988-ban tettek ígéretet, ám a szavazást többször is elhalasztották. A részvételi arány magas, körülbelül 80 százalékos volt. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, a népszavazáson bebizonyosodott, hogy bíznak a francia államban. A függetlenséget elsősorban az őslakos kanak népcsoport támogatja, ám ők csak a lakosok 39,1 százalékát teszik ki.
Szerző

Kamion tarolt le 31 autót Kínában, sokan meghaltak

Publikálás dátuma
2018.11.04. 14:14

Fotó: STR / AFP
A sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, és a gépkocsiknak hajtott. A baleset okait vizsgálják.
Legkevesebb 15 ember életét vesztette, 44-en pedig megsérültek Kínában, amikor egy kamion vezetője elvesztette uralmát járműve felett, és egy, az autópályánál található pihenőnél a várakozó gépkocsikba csapódott. A balesetben, melynek okait vizsgálják, összesen 31 jármű rongálódott meg. A Xinhua hírügynökség szerint a kamion sofőrje a hatóságoknak azt mondta, hogy elromlott a fék. A baleset Lancsou városában, Gansu tartomány székhelyén történt.
Fotó: STR / AFP
Szerző
Témák
Kína baleset kamion
Frissítve: 2018.11.04. 14:15

Csaknem egy év után engedtek szabadon egy szaúdi herceget

Publikálás dátuma
2018.11.04. 13:44
A rijádi Ritz-Carlton szálloda
Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP
Halíd bin Talalt a Ritz-Carlton szállodában tartották fogva.
A hétvégén, tizenegy hónap után szabadon engedték Halíd bin Talal szaúdi herceget, Szalmán király unokaöccsét, akit a rijádi Ritz-Carlton szállodában tartottak fogva – írja a BBC. Erről a közösségi médiában megosztott fotók tanúskodnak, melyeken az is látható, ahogy Halíd bin Talal üdvözli hozzátartozót. A herceget tavaly azt követően fogták el, hogy bírálta a királyi családon belüli, korrupcióra hivatkozva indított tisztogatásokat. Testére, Alvalid bin Talal is azok között volt, akiket korrupciós vádak miatt őrizetbe vettek. A szaúdi kormány – csakúgy, mint a herceg fogva tartására – Halíd bin Talal szabadon engedésére sem adott hivatalos magyarázatot. A lépésnek a BBC szerint köze lehet ahhoz, hogy Mohammed bin Szalmán koronahercegre nyomás nehezedik Dzsamál Hasogdzsi halála miatt. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak jóval később ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták. Rijád több embert is őrizetbe vett a gyilkossággal kapcsolatban, valamint a titkosszolgálatok átalakítását ígérték.
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 13:45