Előfizetés

A Mészáros-gyerekek cégének pályáznia sem kell, hogy közpénzt kapjon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 11:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Sokmilliárdos megbízásokat kapott a Fejér-B.Á.L. a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti foci-alapítványtól. TAO-pénzekről volt szó, amik közpénznek számítanak, és a megbízások idején még a közbeszerzési törvény vonatkozott rájuk. A Transparency International lépéseket vár a kormánytól.
A felcsúti fociakadémiát működtető, Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) sok milliárd forintnyi közpénzről döntött nyilvános pályáztatás nélkül - hívja fel a figyelmet nyílt levelében a Transparency International (TI). Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez címzett levelet kiszúró Átlátszó összefoglalja: a Kúria jogerősen kimondta a látvány-csapatsportok - azaz például a foci - TAO-támogatásról, hogy közpénz, és a közbeszerzési törvény hatálya alól csak a felcsúti beruházások után vették ki a TAO-pénzeket. Így igen csak ködös, hogy mégis miért mellőzte a pályázatok kiírását a FUNA.
A Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. sportcsarnokot és konferencia-központot épített Felcsúton. A beruházás 12,5 milliárd forintos költségét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető FUNA 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozta. Azaz nagyjából 8,7 milliárd forint közpénz volt a megbízásban, amit a Fejér-B.Á.L. közbeszerzés nélkül kapott a mészáros vezetése alatt álló alapítványtól.
Ehhez hasonló módon zajlott a közpénzköltés a korábbi FUNA / PFLA óriásberuházások esetében is: az egymilliárd forintos felcsúti kisvasútnál, és a 3,1 milliárd forintos, “Makovecz-stílusú” kazánház építésénél is. A kisvasút építését 600 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a kazánházra pedig 2,5 milliárd forintnyi TAO-támogatást nyertek el, a Fejér B.Á.L. Zrt. pedig mindkét beruházásban részt vett kivitelezőként.
Az antikorrupciós szervezet arra kéri Gulyást: egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a TAO-támogatásokat a törvény hatálya alól; másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy a FUNA közbeszerzési jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálja meg a FUNA szerződéseit közbeszerzési szempontból.

Rejtélyes üzenetet írt eltűnése előtt a 17 éves majsi lány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 10:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt írta, egy idős pár autójába szállt, hogy segítsen nekik benzinkutat keresni.
Továbbra is keresik a 17 éves majsi lányt, akinek pénteken veszett nyoma. A fiatal Bajáról indult el és a Tolna megyei Bátaszéken kellett volna másik buszra szállnia, ám ott – a családja eddigi információi szerint – egy idős házaspár autójába ült be – írja a Blikk
„Baján volt a barátjánál, úgy tudjuk, hogy a 14:30-as busszal indult el Bátaszékre. Ott viszont elvileg egy idős pár autójába szállt: az egyik barátjának írt egy üzenetet, hogy a sárga, talán Volkswagennel utazó páros éppen benzinkutat keresett. A testvérem, Erika segíteni szeretett volna rajtuk, megpróbálta a párt a kúthoz navigálni, legalábbis az utolsó üzenete szerint”

– mondta a lapnak a lány testvére.

A lányról azóta semmi hír, a mobilja szombat óta ki van kapcsolva, előtte pedig szinte minden hívásra foglaltat jelzett. Testvére szerint a rendőrök elvileg végigpásztázták az összes kút kamerafelvételét, de azt a bizonyos sárga autót, amit a nővére emlegetett, sehol nem látták
„Sosem történt még olyan, hogy több napra eltűnik, vagy, hogy nem lehet elérni telefonon. Ráadásul ez az üzenet, miszerint egy idős pár autójába ült, még rejtélyesebbé teszi az eltűnését, iszonyúan aggódunk érte”

– tette hozzá.

A rendőrség honlapján közzétett felhívás szerint a lány rózsaszínű nadrágban, egy zenei együttest ábrázoló pólóban, bordó kabátban és fekete tornazsákkal tűnt el.

Luxus BMW-ket lízingel Kósa-mama sertéstenyésztő cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 09:46
Kósa Lajos szereti a BMW motorokat
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Köztük egy olyan típusú motort, mint amivel 2017. szeptemberében látták a politikust.
Egyre furcsábbak a pénzügyei annak a sertéstenyésztéssel foglalkozó társaságnak, amelynek felét Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve: a nemrég 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyerő Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt – írja a 24.hu. A portál szerint a társaság három nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től. Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, melynek ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja. A cikkben felidézik, hogy Kósa egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén. Akkor a politikus vagyonnyilatkozatában két BMW motor szerepelt, ám egyik sem a képen látható típus volt, ezért a 444.hu megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát a járműről. Azt a választ kapták, hogy „Kósa Lajos frakcióvezető egy 4 éves, használt motorral érkezett a kihelyezett frakcióülésre, amelyet egy barátjától kipróbálásra kapott kölcsön. Amennyiben a motor beváltja a hozzá fűzött reményeket, az sem kizárt, hogy a későbbiekben meg is vásárolja”. Idei vagyonnyilatkozata alapján nem vásárolta meg a motort, de egy éppen ugyanolyan kétkerekű került az édesanyja cégének birtokába.    A BMW motor mellett a Méker Kft. két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel. Ennek a járműnek az alapára nagyjából 17 millió forint, ám különböző extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhet. A nyilvánosan elérhető adatok pedig arra utalnak, hogy nem az alapmodellt választotta Kósa Lajos édesanyjának cége: mindkét autó metálfényezésű, automataváltós és 248 lóerős motorral van szerelve, továbbá exkluzív bőrüléseket választottak hozzájuk.
A portál megkereste Kósa Lajost azzal kapcsolatban, van-e tudomása arról, hogy édesanyjának miként állt rendelkezésére 45 millió forint 2015-ben, a járműveket kik használják, és milyen jogcímen, szerinte sertéstenyésztéssel foglalkozó cégnek miért van szüksége luxusjárművekre és használta-e a motorkerékpárt. Kósa annyit válaszolt, hogy
„a MÉKER Befektetési és Tanácsadó Kft. magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás, minden felvilágosításért forduljon a cég ügyvezetőjéhez. További jó munkát kívánok!”

A MÉKER Kft. sertéstelepe
Fotó: Tóth Gergő
A kérdéseket a cégnek is elküldték, a társaság ügyvezetője pedig közölte:
„Az Ön által feltett kérdésekkel kapcsolatban azt tudom válaszolni, hogy a Társaságunk gépjárműveit Kósa Lajos nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker kft.-vel.”

Liberálisok: A NAV-nak vizsgálatot kell indítania

A Magyar Liberális Párt kedden arra szólította fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) vezetőjét, hogy hivatalból indítson vizsgálatot Kósa Lajos mamájával szemben, aki „mesébe illő módon gazdagodott meg nyugdíjas éveire”. „Egyértelmű és nyilvánvaló, hogy a fideszes képviselő kisnyugdíjas anyukája saját erőből képtelen lett volna sertéstelepet vásárolni, ahogy az is életszerűtlen, hogy ezek után még három BMW márkájú luxusautó és egy luxusmotor lízingelésére is telik neki” – fogalmaztak a közleményben. A Magyar Liberális Párt szerint a választópolgároknak joguk van tudni, hogyan és miből képes egy korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó asszony mindezt előteremteni. Szeretnénk megtudni, ki áll a luxusjárművek lízingelése mögött valójában, ki használja az autókat és a motorkerékpárt, amiket a sertéstelep nevére írtak. „Az illiberális államban általános gyakorlattá vált a közpénzek magánvagyonná alakítása. Kósa Lajos édesanyja vélhetően még fia fizetéséből sem engedhetné meg magának ezeket a beruházásokat. Arra kérjük ezért a NAV vezetőjét, vizsgálja ki a hivatal, milyen bevételekből finanszírozta a képviselő rokona ezeknek a luxustárgyaknak a lízingelését és a sertéstelep felvásárlását” – tették hozzá.