Minden második londoni orosznak titkosszolgálati kapcsolatai lehetnek

Publikálás dátuma
2018.11.06. 14:08
Oroszország londoni követsége
Fotó: Alex McNaughton / AFP
Akár 75 ezren is lehetnek azok, akik információkkal látják el az orosz titkosszolgálat ügynökeit. Utóbbiak száma is 700 körül lehet a brit fővárosban.
A Londonban élő orosz közösség tagjainak akár a fele is az orosz titkosszolgálatok informátora lehet - írja az MTI egy brit kutatóintézet kedden ismertetett elemzése alapján. A Henry Jackson Society nevű konzervatív külpolitikai elemzőműhely által összeállított 28 oldalas tanulmány szerint - amelynek elkészítéséhez szakértői segítséget nyújtott a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt vezérigazgatója, Richard Dearlove is -
  • 200-ra tehető a londoni orosz nagykövetség diplomáciai állományában, vagy azon kívül, fedetten dolgozó orosz titkosszolgálati tisztek száma, és
  • 500-ra az előbbiek által közvetlenül irányított ügynökök száma.
Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen titkosszolgálati tevékenységet folytató, a különböző orosz felderítő és hírszerző szolgálatok alkalmazásában álló nagy-britanniai orosz ügynökhálózat létszáma. Egyedül Londonban 150 ezer orosz állampolgár tartózkodik életvitelszerűen, és közülük
akár 75 ezren is dolgozhatnak külső informátorként az orosz hírszerző, illetve katonai hírszerző szolgálatoknak

- áll a "Putyin mindent lát és mindent hall" címet viselő tanulmányban. A szakértők szerint az orosz hírszerző és biztonsági szolgálatok mérete 52-szeresen haladhatja meg a hasonló profilú brit szolgálatokét, és jelenleg ötször annyi orosz titkosszolgálati ügynök dolgozhat Nagy-Britanniában, mint 2010-ben.
A brit kormány tavasszal, a Szkripal-ügy kapcsán kiutasított 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytattak Nagy-Britanniában. Theresa May brit miniszterelnök ekkor azt mondta a brit parlamentben, London ezzel a lépéssel a következő évekre "alapvető mértékben leépítette" Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét. A Henry Jackson Society tanulmánya szerint azonban a brit kormánynak még sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie az orosz hírszerzési kapacitás leépítésére. Az intézet ajánlásai között szerepel egyebek mellett annak megfontolása is, hogy nem kellene-e megvonni az olyan médiaszervezetek tagjainak parlamenti belépőit, amelyekről kiderül, hogy orosz kémeket is foglalkoztatnak.
Szerző

Bejelentette lemondását az ukrán főügyész a savval leöntött aktivista halála miatt

Publikálás dátuma
2018.11.06. 13:42

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP
A parlament alelnöke szerint a kormánykoalíció nem fogja megszavazni Jurij Lucenko távozását.
Jurij Lucenko ukrán főügyész kedden, a parlament plenáris ülésén bejelentette, hogy lemond posztjáról a Katerina Handzjuk herszoni civil aktivista nő halála kapcsán a bűnüldözési rendszert ért bírálatok miatt. Az MTI összefoglalója szerint Lucenko közölte: még aznap benyújtja lemondását Petro Porosenko államfőnek, és kérte a parlamentet, hogy még a héten szavazzon róla. Irina Herascsenko, a parlament Porosenko-párti alelnöke viszont kijelentette, hogy a kormánykoalíció nem fogja megszavazni a főügyész távozását posztjáról. A helyi oroszbarát szervezetek ellen fellépő, Majdan-párti, az utóbbi időben viszont főleg állami, rendőrségi korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó 33 éves aktivistát – aki a herszoni polgármester tanácsadója is volt – július végén kénsavval öntötte le egy férfi a lakása előtt. A támadás következtében testének több mint 30 százalékán szenvedett égési sérüléseket. Vasárnap, az előzetes vizsgálatok szerint trombózis következtében meghalt abban a kijevi kórházban, ahol a támadás óta ápolták.
A különös kegyetlenséggel elkövetett merénylet nagy visszhangot váltott ki Ukrajnában, egyúttal ráirányította figyelmet arra, hogy a hatóságok gyakran félvállról veszik a civil aktivisták elleni támadásokat, és nem sietnek felkutatni a tetteseket. A rendőrség először ez esetben is csak garázdaságnak minősítette az esetet, majd súlyos testi sértésnek, később viszont a társadalmi felzúdulás és a sajtó hatására már különös kegyetlenséggel elkövetett bérgyilkossági kísérletté minősítette át. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csak azt követően kapcsolódott be az ügy vizsgálatába, hogy Jurij Lucenko személyesen kereste fel Handzjukot a kórházban.

Öt embert elfogtak

Augusztus 20-án Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök bejelentette, hogy öt személyt vettek őrizetbe az aktivista ellen elkövetett támadás végrehajtásában való részvétel gyanújával, köztük a támadót és azt a férfit, aki a nyomozóhatóságok szerint megvásárolta a kénsavat. A rendőrség szerint a csoportot egy 41 éves herszoni férfi irányította, aki korábban a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében szolgált és egy helyi veteránszervezetet alapított – írta az UNIAN ukrán hírügynökség. A gyanúsítottak nem árulták el, ki volt a támadás megrendelője. Jurij Lucenko még augusztus elején a Facebookon nyilvánosságra hozott egy részletet az SZBU vizsgálati anyagából, amely szerint valamilyen „rendőrségi, illetve állami szervek” állnak az aktivista ellen elkövetett támadás mögött. Ennél konkrétabb azonban azóta sem derült ki. Katerina Handzjuk szeptember 26-án a kórházi ágyában felvett videofelvételen keresztül arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az elmúlt évben rajta kívül még negyven civil aktivistát ért különböző súlyosságú támadás Ukrajnában, de még egyetlen eset megrendelőjét sem nevezték meg a hatóságok.
Szerző
Témák
Ukrajna lemondás

Hősként tisztelték: magyar hajléktalant gyászol egy angol város

Publikálás dátuma
2018.11.06. 12:58

Fotó: Artur Lesniak / Reach plc
A helyeik gyűjtést szerveztek Kakas István emléktáblájára.
Gyűjtést szerveztek a helyiek, hogy az Avon folyó hídján elhelyezhessék egy magyar hajléktalan férfi emléktábláját – írta a BBC. A cikk szerint Kakas István a Bath-i Halfpenny-hídon árulta a Big Issue-t, a helyi hajléktalan-újságot. A férfi október elején, 52 éves korában hunyt el leukémiában, utolsó napjait a Dorothy House Hospice-ban töltötte. Kakas István 2014-ben díjat kapott a polgármestertől, miután seprűjével kimentett egy folyóba esett hatéves kislányt, valamint édesapját, aki utánaugrott. A BBC cikkét a 444.hu vette észre, a férfiról a Big Issue és a megyei lap, a Somersetlive is megemlékezett.
Szerző