Vásárral a környezetbarát életmód felé

Publikálás dátuma
2018.11.06. 18:15

Fotó: Felelős Gasztrohős
Zöldülők Vására címmel fenntarthatósági kiállítást rendeznek vasárnap, amelyen környezetbarát életmód iránt érdeklődők számos kérdésre választ kaphatnak.
Hogyan lehet egyszerűen csökkenteni a háztartásunk által termelt szemét mennyiségét? Milyen eszközökkel lehet csökkenteni a műanyag-hulladékot? Tényleg annyira macerás a mosható pelenka? Hogy néz ki egy intimkehely és hogyan kell használni? Milyen az illata egy környezetbarát mosószernek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a környezetbarát életmód iránt érdeklődők az első Zöldülők Vásárán – derül ki az eseményt szervező, Felelős Gasztrohős közleményéből.
A rendezvény célja, hogy segítsen eligazodni a környezetbarát termékeket árusító online boltok kínálatában, hogy könnyebb legyen a választás, és ezáltal a mindennapi fenntarthatóság. A váltás ugyanis eleinte ijesztőnek, ismeretlennek, drágának vagy akár körülményesnek is tűnhet. Az első alkalommal megrendezett Zöldülők Vására azoknak segít, akik szívesen választanák a zöldebb utat, de keresik még a jó megoldásokat.
“A vásár ötlete régóta érlelődik az alapítványnál, de a kezdőlökést a tavalyi Műanyagmentes Piknik sikere adta. Szeretnénk, ha a Zöldülők Vására rendezvénysorozattá nőné ki magát, később tematikus vásárokkal, a fenntarthatósággal kapcsolatos kísérőprogramokkal, workshopokkal. Szeretnék megmutatni a mindennapi használati tárgyak környezetbarát alternatíváit, de nem azt mondjuk, hogy azonnal dobjunk ki mindent, ami otthon van, és cseréljük le ezekre. ”

- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány projekt-koordinátora.

A vásár idején három kerekasztal beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők, amelyeken a gyengéd babavárás és -ápolásról, a kevesebb hulladékkal létezésről és arról lehet többet megtudni, hogy a reklámok fogságában hogyan adhatja el magát egy zöld vállalkozás vagy egy civil/nonprofit szervezet. 
A rendezvényt egy olyan, fenntartható címmel is rendelkező étteremben tartják, ahol nincs PET palackos üdítő és polisztirol csomagolóanyag, szívószálat csak kérésre adnak, az ételek készítésénél nem használnak pálmaolajat. A vásáron nem használnak egyutas műanyagokat, szóróanyagokat, a keletkező szemetet pedig szelektíven gyűjtik majd. A Gasztrohősök arra biztatják a résztvevőket, hogy aki csak tud, hozzon magával kulacsot, vászon-, vagy papírtáskát, amelyből a felesleget le lehet adni az információs pultnál, hogy azok a vásárlók használhassák, akiknek nincs.
Szerző

Hát ezek az oroszok: Bagolykávézó nyílt Moszkva belvárosában (videó)

Publikálás dátuma
2018.11.05. 19:06
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Tizenegy bagoly él a kávézóban, ahol a "levegőért" percenként, a madarak etetéséért pedig külön kell fizetni.
A városközpontban megnyílt Owls' House-ban tizenegy bagoly repked és barátkozik a vendégekkel. A kávézóban töltött egy percért négy rubelt (nagyjából 17 forintot) kell fizetni, a madarak etetésének extra költsége is van. A bölcsnek tartott állatokat csak fertőtlenítővel alaposan megmosott kézfejjel lehet megérinteni. A kávézó különösen a gyerekek és a Harry Potter-rajongók körében máris nagy népszerűségnek örvend - számolt be az Euronews.
Szerző
Frissítve: 2018.11.06. 08:22

Rejtélyes betegség támadja a somogyi dámbikákat

Publikálás dátuma
2018.11.04. 13:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A további fertőzésnek úgy igyekeznek elejét venni, hogy kizárólag beteg egyedeket ejtenek el.
Rejtélyes, szarvasokat fertőző kór ütötte fel a fejét a Somogy megyei Lábod és Törökkoppány környékén. A gennyes agancstőgyulladás egyre több állatot érint, és komoly gazdasági károkat okoz – írja a sonline.hu. Sugár László, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa, vadbiológus a Somogyi Hírlapnak elmondta: a homlokcsont nyúlványa az agancstőnél a gennyes gyulladás után elszivacsosodik és utána torz, vagy szinte semmilyen agancsot nem épít fel rá a bika. A betegség kezdetén kisebb felületet érint, majd körbeér az agancson a gyulladás és elkezd csökkenni a hossza, tömege. Torzul az alakja és a végén csak egy dárda marad belőle. Amikor elharapódzott a betegség, a dámszarvas fejének agancs körüli területén gennyes, véres, felduzzadt lesz a bőre. A kórt a staphylococcus baktériumok öt különböző faja okozza, ám az nem világos, hogyan terjed. Barkóczi Istvántól, a Törökkoppányi Íjász Vadásztársaság elnöke arról beszélt: az elmúlt években egyértelműen több a beteg egyed. A további fertőzésnek úgy igyekeznek elejét venni, hogy a tagok kizárólag beteg egyedeket ejthetnek el. Tavaly Tolna megyében kezdtek egy vadbiológiai kutatást a betegség miatt, amelyhez később csatlakozott egy Somogy megyei vadásztársaság is. Lakatos István, a Kapos-Tolnai tájegység fővadásza elmondta, hogy a minták egy részét az Országos Állategészségügyi Intézetben elemzik és értékelik. Hozzátette: kiderült, nem csak dámokat támad a gennyes agancstőgyulladás, idén tavasszal két megbetegedés tüneteit mutató őzbakot ejtettek el.
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 13:17