Orbán török barátja már biztosan nyer a kínai kapcsolatokon

Publikálás dátuma
2018.11.07 14:06

Fotó: AFP/ Ahmet Sel
A miniszterelnök magával vitte Adnan Polatot Sanghajba, a török nagyvállalkozó egy megállapodást is aláírt a Powerchinával.
Egy török oligarcha a magyar delegáció tagjaként, a magyar kormány támogatásával Kínába, hogy ott kormányzati hátszéllel jusson kínai állami támogatáshoz egy magyarországi beruházáshoz – írja a Magyar Narancs. A cikk szerint Adnan Polatról lehet szó, aki Erdoğan török elnökkel is jó kapcsolatot ápol, és Tiborcz Istvánnal is üzletelt. A lap azt írja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye az első Kínai Nemzetközi Import Expón felállított magyar országpavilon megnyitójáról igen szűkszavú, bár pár részlet itt már kiderül a megállapodásokról. Ebben szerepel egy cégnév nélkül elejtett mondat is, miszerint „szerződést írtak alá egy magyarországi napelempark építéséről”. A Magyar Narancs tavaly szeptemberben írta meg, hogy Adnan Polat cége egy 1000 MW kapacitású napelem parkot tervez felépíteni Magyarországon, erre a hatalmas kapacitásra a török üzletember öt évet és 700 millió eurót szánt.   A kínai állami vállalatok azonban nem olyan szemérmesek, mint a magyar minisztérium. A Power Construction Corporation of China (Powerchina) egy állami tulajdonban lévő konglomerátum, mely megújuló energiával kapcsolatos beruházásokban vesz részt. A lap azt írja, a Powechina a honlapján részletes beszámolót közölt arról, hogy kedden Yao Qiang ellátogatott az Expó magyar pavilonjába. A Powerchina vezérigazgató-helyettese ott Orbán Viktorral és a magyar delegációval tárgyalt, majd a cég aláírt egy megállapodást a török Polat Grouppal, egy 750 MW-os fo tovoltaikus erőmű létesítéséről. Mint azt a Magyar Narancs észrevette, Polat az ATV riportjában is feltűnik a háttérben:
A keleti nyitás jegyében Orbán a sanghaji, első Kínai Nemzetközi Import Expo megnyitása alkalmából Hszi Csin-ping kínai államfővel is tárgyalt. A magyar miniszerelnök úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben. Azonban valójában egyoldalúak a kínai-magyar kapcsolatok, és persze, hogy a keleti birodalom javára – erről itt írtunk bővebben.
2018.11.07 14:06
Frissítve: 2018.11.07 14:06

Újra csúcson az üzemanyagkereslet

Publikálás dátuma
2019.01.21 21:36
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Tavaly 7,4 százalékkal 3,7 milliárd literre nőtt a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma – közölte a nagy hazai kőolajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Az érték adataink szerint újabb rekordot jelent. A növekedés üteme a válság óta csak 2015-ben állt magasabban, 2017-ben pedig mindössze 3,3 százalékra rúgott. Ezen belül a gázolajigények szaladtak meg igazán: a tavalyelőtti 3,4 százalékos értékhez képest a fogyasztás 2018-ban 8,9 százalékkal 2,3 milliárd literre ugrott, ami szintén történelmi rekord. A benzinforgalom 5 százalékkal 1,4 milliárd literre nőtt. Ez a bővülési ütem szintén történelmi rekord, bár a mennyiség még messze áll történelmi csúcsától. Mindehhez a jövedelmek emelkedése és a gazdasági fejlődés is hozzájárult. Tavaly már némiképp az árak is befolyásolták az igényeket: mint arra Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára felhívta a figyelmünket, a harmadik negyedév magasabb árai kissé már visszavetették a keresletet. Továbbra is határozott a prémiumbenzinek iránti igény élénkülése: forgalmuk tavaly 12 százalékos bővüléssel közel 100 millió literre nőtt. Az adalékolt dízelből 200 millió liter fogyott, ami csupán 2 százalékos emelkedést mutat. Ezt Grád Ottó azzal magyarázza, hogy prémium üzemanyagokat alapvetően a személygépjárművekbe tankolnak. Az országos forgalmat mérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból az a következtetés is levonható, hogy tavaly a mintegy kétezres hazai kútszámon belül körülbelül 1100 márkás töltőállomás forgalomnövekedése meghaladta a többiét. Vagyis a közlekedők körében kissé nőtt az ismert kútláncok népszerűsége.
Szerző
Témák
üzemanyag
2019.01.21 21:36

Tőkepótló hitel forintban, euróban

Publikálás dátuma
2019.01.21 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vállalkozások jelentős része hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, amelyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét.
Az MFB azt közölte lapunkkal, hogy a hétfőtől igénybe vehető, általuk kezelt, Versenyképességi Hitelprogramban, a hitelösszeg legfeljebb 40 százalékáig úgynevezett ballon típusú forrást biztosít, ezt az összeget csak a futamidő végén kell visszafizetni. A hitel egyébként a hagyományos beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra (vállalati felvásárlásra) is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként legalább 1 milliárd, legfeljebb 10 milliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő legfeljebb 10 év, forgóeszközhitel esetén pedig ennek a fele. A legfeljebb 10 éves futamidő esetén a fix kamat 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. (Jelenleg a 3 havi BUBOR 0,14 százalékos.) A legfeljebb 5 éves futamidő esetén a forint alapú hitel igényelhető a teljes futamidő alatt fix 2,7 százalékos kamat mellett, vagy változó kamatozású konstrukcióban 3 havi BUBOR plusz 1,4 százalékos kamattal. Maximum 10 éves futamidő esetén a forint alapú, fix konstrukció 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. A program érdekessége, hogy euró alapon is igényelhető. Maximum 5 éves futamidő esetén fix 1,7 százalékos, vagy 3 havi EURIBOR plusz 1,6 százalékos változó kamattal, míg maximum 10 éves futamidő mellett fix 2,7 százalékos, illetve 3 havi EURIBOR plusz 2 százalékos változó kamat mellett kérhetik a vállalkozások. (A 3 hónapos EURIBOR jelenleg -0,31 százalékos.) Az új hitelprogram jól kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix hitelét, ahol az igényelhető maximum összeg 1 milliárd forint, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja e fölötti finanszírozási igényeket elégít ki.  A programban 100 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére, de kedvező piaci visszajelzések esetén az MFB kész bővíteni a keretösszeget. A konstrukció közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a hitelkérelmeket 2022. december 30-ig nyújthatják be az ügyfelek. 
2019.01.21 20:34