Megdöbbentően viszketegek mifelénk a cégek

Publikálás dátuma
2018.11.07 19:28

Fotó: Shutterstock/
Csak idén 300 hazai vállalkozás tulajdonosa cserélődött több mint négyszer, 33 pedig legalább háromszor váltott fő tevékenységet.
Néha extrém méreteket öltenek a hazai vállalkozások adatváltozásai - állapítja meg friss elemzésében Pertics Richárd, a céginformációval foglalkozó Opten igazgatója. Az természetes, ha egy társaság életpályája során kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok kerülnek hozzá: ezek a vállalkozási életciklus természetes velejárói. Jelenleg mintegy 530 ezer cég működik Magyarországon, ami elég magas szám a lakosság számához viszonyítva. De az adatmódosítások mondhatni még ehhez viszonyítva is feltűnően gyakoriak. A hazai társaságok közül havonta 2500-an váltanak székhelyet, 10 ezer kerül új tulajdonoshoz, ezernek módosul a fő tevékenysége, 700 elnevezése, több tízezer további esetben pedig az egyéb adatok cserélődnek. Évente a hazai vállalkozások több mint 12 százaléka él meg tulajdonosváltást, tehát még a cégek egyik legmeghatározóbb adata is sűrűn módosul – emelte ki az Opten szakértője. Az aláírásra jogosult személyek hasonló arányban változnak: ez alapján átlag 7-8 évente kicserélődik az összes hazai cég vezetősége. Az adatbázis nem mentes kiugró példáktól, hisz szép számmal találni notórius nyughatatlanokat. Így 2018 első 10 havában 300 cég tulajdonosi szerkezete módosult legalább négyszer. Illetve 33-uknak csak idén több mint háromszor változott a fő tevékenysége. A gyakori váltakozás kihat a teljes magyar gazdaságra. Jóhiszemű értelmezésben ez a rugalmasságot, fejlődési képességet mutatja. Kicsit rosszmájúbb megközelítés szerint viszont bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba. Ez a hazai cégvilág szereplőire is fokozott figyelmet ró: a meglévő vagy lehetséges partnerek nyilvános adatait érdemes folyamatosan nyomon követni - javasolja a céginformációs társaság.
Szerző
Témák
Optencég
2018.11.07 19:28

Továbbra is 318 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.24 08:41
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Valamicskét gyengült az euró forinthoz viszonya a forinthoz képest, de alapvetően nem mozdultak az árfolyamok a devizapiacon.
Minimálisan változott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelre a bankközi piacon szerda estéhez képest. Röviddel fél hét után 318,02 forintra gyengült az euró a szerda esti 318,04 forintról.A svájci frank jegyzése 280,69 forintról 280,71 forintra, a dolláré pedig 279,17 forintról 279,36 forintra nőtt.
Az euró jegyzése sem változott érdemben a dollárhoz képest: szerda este 1,1390 dollárt, csütörtök kora reggel 1,1384 dollárt ért az euró, írja az MTI.
2019.01.24 08:41

Nagy a kereslet a lakások iránt, de csak hitelből telik rá

Publikálás dátuma
2019.01.23 21:14
Lakótömbök az Őrmezőn. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Kiugró emelkedéssel nyitotta az évet a lakáspiac: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál is – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.
Eszerint a magánszemélyek által kínált eladó lakások iránti érdeklődések száma 84 százalékkal nőtt, az ingatlanközvetítők pedig másfélszer annyi érdeklődőről számoltak be. A kiadó lakásokat több mint kétszer annyian keresik, mint tavaly ilyenkor. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakások iránti fokozott érdeklődés több dolognak is köszönhető. Januárban egyrészt szokásos a most is tapasztalt megugrás, tavaly ugyanakkor visszafogottabban indult az év, így a növekedés most látványosabb. A kereslet felfutásához ugyanakkor nagy valószínűséggel az is hozzájárult, hogy a vevők a további áremelkedésre számítva mielőbb szeretnék megtalálni a következő lakásukat vagy házukat. A kínálat viszont egyelőre nem bővül.    A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni, egy túlárazott ingatlan esetében hónapokat csúszhat az eladás – hangsúlyozta a szakértő. Az elmúlt hat hónap adatai alapján a lakóingatlanok értékesítése Budapesten átlagosan 80 napot vett igénybe, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig 113 napot. A budapesti lakásárak növekedésével párhuzamosan emelkedett a felvett jelzáloghitelek összege is, vidéken viszont a kedvezőbb árfekvésű ingatlanok miatt érezhetően kevésbé adósodnak el a vevők – ezt már a Duna House közölte saját Hitelcentrumának adatai alapján. Eszerint Budapesten néhány hónap alatt 32-ről 38 százalékra nőtt a legalább 15 millió forintot elérő jelzáloghitelek aránya, vidéken viszont csak a hitelügyletek 13-20 százaléka haladja meg ezt az összeget; itt a legtöbben 5-10 millió forint közötti jelzáloghitelt igényelnek. 
Szerző
2019.01.23 21:14
Frissítve: 2019.01.23 21:15