Megdöbbentően viszketegek mifelénk a cégek

Publikálás dátuma
2018.11.07 19:28

Fotó: Shutterstock/
Csak idén 300 hazai vállalkozás tulajdonosa cserélődött több mint négyszer, 33 pedig legalább háromszor váltott fő tevékenységet.
Néha extrém méreteket öltenek a hazai vállalkozások adatváltozásai - állapítja meg friss elemzésében Pertics Richárd, a céginformációval foglalkozó Opten igazgatója. Az természetes, ha egy társaság életpályája során kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok kerülnek hozzá: ezek a vállalkozási életciklus természetes velejárói. Jelenleg mintegy 530 ezer cég működik Magyarországon, ami elég magas szám a lakosság számához viszonyítva. De az adatmódosítások mondhatni még ehhez viszonyítva is feltűnően gyakoriak. A hazai társaságok közül havonta 2500-an váltanak székhelyet, 10 ezer kerül új tulajdonoshoz, ezernek módosul a fő tevékenysége, 700 elnevezése, több tízezer további esetben pedig az egyéb adatok cserélődnek. Évente a hazai vállalkozások több mint 12 százaléka él meg tulajdonosváltást, tehát még a cégek egyik legmeghatározóbb adata is sűrűn módosul – emelte ki az Opten szakértője. Az aláírásra jogosult személyek hasonló arányban változnak: ez alapján átlag 7-8 évente kicserélődik az összes hazai cég vezetősége. Az adatbázis nem mentes kiugró példáktól, hisz szép számmal találni notórius nyughatatlanokat. Így 2018 első 10 havában 300 cég tulajdonosi szerkezete módosult legalább négyszer. Illetve 33-uknak csak idén több mint háromszor változott a fő tevékenysége. A gyakori váltakozás kihat a teljes magyar gazdaságra. Jóhiszemű értelmezésben ez a rugalmasságot, fejlődési képességet mutatja. Kicsit rosszmájúbb megközelítés szerint viszont bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba. Ez a hazai cégvilág szereplőire is fokozott figyelmet ró: a meglévő vagy lehetséges partnerek nyilvános adatait érdemes folyamatosan nyomon követni - javasolja a céginformációs társaság.
Szerző
Témák
Optencég
2018.11.07 19:28

Ennyit a műanyag elleni háborúról: maradnak a zacskók

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:13

Fotó: Shutterstock/
Hiába van uniós kötelezettség, a kormány kivár, amíg lehet.
Nem nyerte el a kormány tetszését a műanyag zacskók termékdíjemelési terve - közölte a tegnapi kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. Az innovációs és technológiai tárca első körben a normál, könnyű és nagyon könnyű műanyag szatyrokra darabonkénti, az egyszerhasználatos műanyag étkezési eszközökre pedig kilónkénti termékdíj kiszabását javasolta. Hosszú távon teljes tiltást terveztek. Gulyás Gergely indoklása szerint az erre vonatkozó uniós kötelezvényt csak akkor léptetik érvénybe, ha az már elkerülhetetlen.
Témák
hír
2018.11.15 21:13

Ha a 11 év fizetését összegyűjti, na akkor lesz új lakása Pesten

Publikálás dátuma
2018.11.15 20:32
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Gyorsul a budapesti ingatlanárak növekedése, tovább nyílik az olló főváros és vidék között.
Budapesten még az átlagkeresetek emelkedése ellenére is egyre kevésbé megfizethetőek a lakások – idézi az Index a Magyar Nemzeti Bank friss Lakáspiaci Jelentését. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy 2018 első félévében is nőtt az árolló a fővárosi és vidéki ingatlanok között.
2018 második negyedévére ugyanis a 2017. év végi 15,6 százalékhoz képest 20,2 százalékra gyorsult a budapesti lakásárak éves nominális növekedési üteme, miközben vidéki városokban  13 ,3 százalékról 16,3 százalékra nőtt, a községekben pedig 16,9 százalékról 11,8 százalékra csökkent a növekedési ütem. Az átlagfizetésekhez képest Budapesten érdemben emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. Míg országos átlagban nem nőttek érdemben az átlagos négyzetméterárak az átlagkeresetekhez viszonyítva, addig Budapesten még az átlagkeresetek emelkedése ellenére is egyre kevésbé megfizethetőek a lakások. Országos átlagban 5,4 és 9,4 évnyi nettó átlagbér összegét teszi ki egy 65 négyzetméteres használt és új lakás ára, és ezek az értékek nem változtak érdemben 2013 óta. Budapesten viszont egyre nehezebb lakáshoz jutni: 2013-ban még csupán 5,9 évnyi átlagbér kellett egy 65 négyzetméteres lakás megvásárlásához átlagosan, ami 2018-ra 8,9 évnyi átlagjövedelemre emelkedett. Mindez budapesti új lakások esetén már több mint 10 évnyi jövedelmet tesz ki - teszi hozzá a portál.
2018.11.15 20:32