Opten;cég;

Megdöbbentően viszketegek mifelénk a cégek

Csak idén 300 hazai vállalkozás tulajdonosa cserélődött több mint négyszer, 33 pedig legalább háromszor váltott fő tevékenységet.

Néha extrém méreteket öltenek a hazai vállalkozások adatváltozásai - állapítja meg friss elemzésében Pertics Richárd, a céginformációval foglalkozó Opten igazgatója. Az természetes, ha egy társaság életpályája során kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok kerülnek hozzá: ezek a vállalkozási életciklus természetes velejárói. Jelenleg mintegy 530 ezer cég működik Magyarországon, ami elég magas szám a lakosság számához viszonyítva. De az adatmódosítások mondhatni még ehhez viszonyítva is feltűnően gyakoriak.

A hazai társaságok közül havonta 2500-an váltanak székhelyet, 10 ezer kerül új tulajdonoshoz, ezernek módosul a fő tevékenysége, 700 elnevezése, több tízezer további esetben pedig az egyéb adatok cserélődnek.

Évente a hazai vállalkozások több mint 12 százaléka él meg tulajdonosváltást, tehát még a cégek egyik legmeghatározóbb adata is sűrűn módosul – emelte ki az Opten szakértője. Az aláírásra jogosult személyek hasonló arányban változnak: ez alapján átlag 7-8 évente kicserélődik az összes hazai cég vezetősége.

Az adatbázis nem mentes kiugró példáktól, hisz szép számmal találni notórius nyughatatlanokat. Így 2018 első 10 havában 300 cég tulajdonosi szerkezete módosult legalább négyszer. Illetve 33-uknak csak idén több mint háromszor változott a fő tevékenysége.

A gyakori váltakozás kihat a teljes magyar gazdaságra. Jóhiszemű értelmezésben ez a rugalmasságot, fejlődési képességet mutatja. Kicsit rosszmájúbb megközelítés szerint viszont bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba. Ez a hazai cégvilág szereplőire is fokozott figyelmet ró: a meglévő vagy lehetséges partnerek nyilvános adatait érdemes folyamatosan nyomon követni - javasolja a céginformációs társaság.