Előfizetés

Húszmilliárdos hitelkeretet kap Ungár Péter és Mészáros Lőrinc közös vállalkozása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 20:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A BIF Zrt. - amiben Ungár és Mészáros mellett Schmidt Mária is közvetetten tulajdonos – az állami tulajdonú fejlesztési bankkal írt alá nagyvonalú szerződést.
20 milliárd forint keretösszegű hitelkeret-szerződést írt alá keden az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel - jelentette be a BIF szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.    A közlemény szerint a 10 éves futamidejű, fix kamatozású, forintalapú finanszírozást biztosító hitelkeret ingatlanvásárlási, ingatlanfejlesztési és hitelkiváltási célra is felhasználható.    A BIF 100 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papírok záróára szerdán 2000 forint volt, 20 forinttal, 0,99 százalékkal alacsonyabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 2180, a legalacsonyabb 1060 forint volt- idézi a bejelentést a távirati iroda.
Bár a közlemény erre már nem tér ki, a 444.hu szépen összefoglalta a kedvezményezett vállalt tulajdonosi hátterét.   A BIF többségi tulajdonosa a Pió-21 Kft., aminek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyereke (Ungár Anna és Péter) tulajdonrésze pedig egyhatod-egyhatod rész. A magyar állam tulajdonában lévő bank egy hónappal azután jelent meg a cég körül, hogy  a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárolt belőle részesedést. 
Az LMP országgyűlési képviselőjeként aktívan politizáló, és az elmúlt években a BIF-el milliárdokkal gyarapodó Ungár Péter akkor ezt úgy kommentálta, hogy  „folyamatosan gondolkozom a helyzetről, amit ez a vagyontárgy jelent. Bármilyen változás beáll ez ügyben, azt nyilvánosan és átláthatóan fogom megtenni.”  Ungár ellen nem mellesleg pártján belül is belső vizsgálatot kezdeményeztek, amiért az oligarchának tartott Mészárossal üzletel. 

„Magyarország ma nem köztársaság”

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.11.04. 19:47

Fotó: Tóth Gergő
Volt olyan felszólaló, aki sírással küszködve mesélte el saját történetét a hajléktalanság kriminalizációja ellen szervezett tüntetésen.
Az érintett szakmák képviselői, civil aktivisták és maguk a hajléktalanok is felszólaltak azon a tüntetésen, amit a Város Mindenkiért csoport szervezett a hajléktalanság kriminalizációját eredményező, október 15.-én életbe lépett jogszabályváltozás ellen. Az új törvény miatt már több hajléktalant is őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak, a Székesfehérvári Bíróság ugyanakkor az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály miatt. Erdőhegyi Márta, a Város Mindenkiért aktivistája bátor lépésnek nevezte a döntést és a megjelent mintegy háromszáz ember nevében arra kérte az AB-t, „végre viselkedjen valós ellensúlyként” a hatalommal szemben és semmisítse meg az „embertelen és betarthatatlan jogszabályt”. (A tömegben Szél Bernadettet, Heller Ágnes és Pogátsa Zoltánt lehetett látni az ismertebb baloldali közéleti szereplők közül.) Az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstráción Kelemen Gábor szociális munkás arról beszélt, még a szakma saját etikai kódexét is megsérti a most elfogadott jogszabály, a tiltakozó petíciójukat eddig 767-en írták alá kollégái közül. Vida Katalin pszichológus (közülük már több, mint 1400-an tiltakoztak, szintén petíció formájában) szintén arról beszélt, betarthatatlan törvényt hozott az Országgyűlés. Az este leghatásosabb szónoklatát mégis egy hajléktalan mondta. Lakatos Jutka 28 éve él az utcán a férjével, ő arról beszélt, nem a rendőrök szégyene, hogy ilyen törvények alapján kell intézkedniük, de az ő felelősségük is, hogy ezt hogyan teszik. Misetics Bálint aktivista pedig azt mondta, „Magyarország ma nem köztársaság”, mert egy olyan országban, ahol egyesek a medencéjüket fűtik, mások az utcán élnek, erről nem beszélhetünk. Volt olyan felszólaló is, a Magyarországon állami gondozásban felnőtt Nnmani Bea, aki sírással küzdve mesélte el, hogy szeptemberben az utcára tették. „Magyar vagyok, és most úgy érzem, egy állami gondozott becsületes módon nem tud kiemelkedni a hátrányos helyzetéből” – mondta. Ő egyébként szerkesztőnek tanult az egyik kereskedelmi televíziónál korábban. A demonstráció rendben ért véget.

Vaddisznó vágtatott a forgalommal szemben a Római-partnál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 19:19

Fotó: Facebook
Az állat a harmadik kerületben riadtan kerülgette a járműveket.
Egy, a Facebookon vasárnap közzétett videón tökéletesen látszik, amint egy vaddisznó rohan a forgalommal szemben Budapest III. kerületében, a Királyok útján. Az állat kikerülte a vele szemben haladó járművet, majd az út szélén folytatta útját. A videó hamar népszerű lett, cikkünk megjelenéséig közel 10 ezer ember nézte meg.