Ungár Péter;LMP;BIF;Mészáros Lőrinc;

2018-11-04 20:12:00

Húszmilliárdos hitelkeretet kap Ungár Péter és Mészáros Lőrinc közös vállalkozása

A BIF Zrt. - amiben Ungár és Mészáros mellett Schmidt Mária is közvetetten tulajdonos – az állami tulajdonú fejlesztési bankkal írt alá nagyvonalú szerződést.

20 milliárd forint keretösszegű hitelkeret-szerződést írt alá keden az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel - jelentette be a BIF szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.    A közlemény szerint a 10 éves futamidejű, fix kamatozású, forintalapú finanszírozást biztosító hitelkeret ingatlanvásárlási, ingatlanfejlesztési és hitelkiváltási célra is felhasználható.   

A BIF 100 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papírok záróára szerdán 2000 forint volt, 20 forinttal, 0,99 százalékkal alacsonyabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 2180, a legalacsonyabb 1060 forint volt- idézi a bejelentést a távirati iroda.

Bár a közlemény erre már nem tér ki, a 444.hu szépen összefoglalta a kedvezményezett vállalt tulajdonosi hátterét.

 

A BIF többségi tulajdonosa a Pió-21 Kft., aminek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyereke (Ungár Anna és Péter) tulajdonrésze pedig egyhatod-egyhatod rész. A magyar állam tulajdonában lévő bank egy hónappal azután jelent meg a cég körül, hogy  a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárolt belőle részesedést. 

Az LMP országgyűlési képviselőjeként aktívan politizáló, és az elmúlt években a BIF-el milliárdokkal gyarapodó Ungár Péter akkor ezt úgy kommentálta, hogy  „folyamatosan gondolkozom a helyzetről, amit ez a vagyontárgy jelent. Bármilyen változás beáll ez ügyben, azt nyilvánosan és átláthatóan fogom megtenni.” 

Ungár ellen nem mellesleg pártján belül is belső vizsgálatot kezdeményeztek, amiért az oligarchának tartott Mészárossal üzletel.