pályázat;önkormányzatok;munkásszállások;

Harmadszor is az önkormányzatokkal építtetne munkásszállókat kormány

Két kudarcos pályázat kellett ahhoz, hogy 40-ről 20 százalékra csökkentsék a pályázó önkormányzatoktól elvárt önrészt. 5 milliárdos a keret.

Harmadszor is nekifut a Pénzügyminisztérium a munkásszállók építésének, ami elképzeléseik szerint egy újabb lépés lehet a teljes foglalkoztatottság eléréséhez - írja a Napi.hu. A feladatot ismét csak önkormányzatok vállalhatják magukra, akik jövő márciusig pályázhatnak.

Az első két - 2017-ben, illetve idén januárban kiírt - pályázat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a tavalyi 9 milliárd forintos keretből például mindössze 1,5 milliárdra volt jelentkező. Ezeknél a pályázatoknál feltétel volt a 40 százalékos önrész, és - mint azt sokan a kudarc okául említették - ilyen feltételekkel józan település nem vág bele ekkora beruházásba.

Ezért a kormány még szeptemberben döntött úgy, hogy már a 20 százalék önrésszel rendelkező önkormányzatok munkásszálló építését is támogatja, részben vagy egészben visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő formában. Minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas szállásra - építésre vagy felújításra - lehet pályázni egy 5 milliárdos keretből, egy férőhely kialakítására pedig közel 4 millió forintot lehet elnyerni.