Előfizetés

Robbantás volt egy moszuli étteremnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.08. 22:14
A kép illusztráció
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Legkevesebb négy ember életét vesztette és sokan megsérültek.
Autóba rejtett pokolgép robbant csütörtökön az iraki Moszulban, egy étterem közelében. A támadásban a legkevesebb 4 ember vesztette életét és 14-en megsérültek – írja a Reuters. Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A robbanásban több épület is megrongálódott.

Elfogták a tolvajokat, akik ékszereket loptak a velencei Dózse-palotából

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.08. 21:38

Fotó: JEAN DANIEL SUDRES / AURIMAGES / JEAN DANIEL SUDRES / AURIMAGES / AFP
Az eset a mogulok és maharadzsák kincsei című kiállításon történt, melyet a katari emír másodszülött fiának a gyűjteményéből rendeztek meg.
Horvát rendőrök olasz kollégáikkal közös akcióban több hónap nyomozás után először négy horvát, majd egy szerb állampolgárt tartóztattak le, akik még januárban több millió dollár értékben loptak el ékszereket a velencei Dózse-palotából – közölte csütörtökön a horvát belügyminisztérium (MUP). Egy több mint kétmillió dollár értékű rubinkövekkel övezett különleges, hibátlan tízkarátos gyémántbross és egy egymillió dollár értékű 30 karátos gyémántból készült, körte alakú, kisebb gyémántokkal díszített fülbevaló az indiai kézművesség csodáit bemutató kiállításról tűnt el a velencei Dózse-palotában. A mogulok és maharadzsák kincsei című kiállítást a katari emír másodszülött fiának, Hamad bin Abdulláh asz-Száni sejknek a gyűjteményéből rendezték meg, a lopás a tárlat zárónapján történt. A horvát rendőrség közleménye szerint egy 60, egy 43 és két 48 éves horvát állampolgárt tartóztattak le, egyikük összefüggésbe hozható a Rózsaszín Párducok nevű nemzetközi ékszertolvajbandával.
„A vádlottak ellen büntetőjogi eljárás folyik Velencében, összehangolt akcióban Zágráb megyében és Isztria megyében tartóztatták le őket európai elfogatóparancs alapján”

– közölte a rendőrség.

Egyik letartóztatott horvát állampolgár – aki több hamis személyigazolvánnyal is rendelkezik  –összefüggésbe hozható számos nagyobb ékszerrablással Európában, amelyet a Rózsaszín Párducok nevű nemzetközi ékszertolvajbanda követett el, és aki ellen Svájc is európai elfogatóparancsot adott ki a 2011-ben Bázelben, a „Baselworld 2011” elnevezésű kiállításon nyolcmillió svájci frank értékben ellopott ékszerek ügyében. Az akció keretében csütörtökön a szerb-horvát határon, a Sid-Tovarnik határátkelőn a horvát rendőrök letartóztatták a bűnbanda ötödik tagját is, egy 54 éves szerb állampolgárt, aki ellen szintén európai elfogatóparancs volt érvényben – olvasható a rendőrség honlapján.

Újabb szankciókkal sújtja Oroszországot az USA

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.08. 20:32

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A büntető intézkedések orosz és ukrán állampolgárokat, valamint vállalatokat érintenek.
Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben csütörtökön. A vállalatokat és egyéneket sújtó büntető intézkedéseket a Krím-félsziget megszállására hivatkozva hozta meg az amerikai kormány. A szankciók egy orosz és két ukrán állampolgárt, valamint Oroszországban és Ukrajnában lévő, összesen kilenc vállalatot érintenek. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az egyik vállalat a Rosszija Bankhoz és Jurij Kovalcsuk orosz üzletemberhez köthető, akit egyébként az amerikai sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes bankárjaként szoktak emlegetni. Az amerikai kormányzat továbbá büntető intézkedéssel sújtja a „Luhanszki Népköztársaság” néven ismert kelet-ukrajnai szakadár terület állambiztonsági minisztériumát is. A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez.