Csoportos lefejezés az egészségügyben

Publikálás dátuma
2018.11.09 16:49
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Az államtitkár váltás után újabb személycserék jönnek az egészségügyi államtitkárságon. Így mind Nagy Szilárd, az általános helyettes-államtitkárnak, mind Fábián Attilának, aki a Soproni Egyetem dékáni székét váltotta áprilisban még helyettes államtitkársági pozícióra – távoznia kell. Értesüléseink szerint Nagy Szilárd feladatait és helyét Csányi Endre Péter veszi át. Az új helyettes államtitkár korábban az ember minisztériumban a Népegészségügyi főosztályt vezette, innen igazolt az április kormányzati választások előtt félévvel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. (Az új egészségügyért felelős államtitkár Horváth Ildikó is a Korányiban volt orvosigazgató.) Úgy tudjuk: egyelőre nem találtak senkit Fábián Attila, az E-Alap működtetéséért felelős államtitkár helyére, eddig ő felügyelte a kórházak gazdálkodásának átvilágítását is. Korábban ugyan az ágazatban az a hír járta, hogy Sélleiné Márki Mária, az OEP egykori főigazgatója a poszt jelöltje, ám kérdésünkre Sélleiné cáfolta a híresztelést, mondván: még csak felkérést sem kapott a feladatra. A háttérintézmények vezetői posztjain is van változás. Noha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is csak októberben kapott új főigazgatót, dr. Szentiványi Mátyást, a vele egy időben érkező helyettesét, Szabó Istvánt már fel is mentették.
Szerző
2018.11.09 16:49
Frissítve: 2018.11.10 07:23

Folyamatosan csökken a dolgozók elégedettsége

Publikálás dátuma
2018.11.14 15:36
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Gyengül a magyar munkavállalók érzelmi kötődése cégükhöz – derül ki az Aon Legjobb Munkahelyek Program dolgozói elkötelezettséget vizsgáló kutatásából. A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyarok évről évre magabiztosabbak elhelyezkedési esélyeiket illetően.
Az Aon Magyarország immár 18. alkalommal állította össze a Legjobb Munkahelyek listáját; ezúttal 87 cég több mint 62 000 munkavállalója mondta el a véleményét. A felmérésből kiderült, hogy az előző évihez képest 1 százalékponttal csökkenve idén a megkérdezett munkavállalók mindössze 59 százaléka nyilatkozta azt, hogy elkötelezett munkahelye iránt, ez pedig azt jelenti, hogy immár három éve tart a negatív tendencia ezen a téren - derül ki a cég közleményéből.

Az év Legjobb Munkahelyei:

Az 50-250 fő közötti kategóriában az Atlas Copco Hungary Kft – Industrial Technique, a Cisco Systems Mo. Kft., a Carglass Magyarország - CG Hungary Kft., a Nutricia Early Life &Advance Medical Nutrition, a Starschema Kft., a WHC. A 250 és 1000 fő közötti cégeknél a  B.Braun Avitum Hungary Zrt., az EuroFamily. Az 1000 főnél többet foglalkoztató cégeknél a SAP Hungary Kft., a DECATHLON Magyarország, a Szerencsejáték Zrt. A nemzetközi mérésben részt vevő vállalatok közül két magyar leányvállalat kapta meg az elismerést: a Mars Magyarország Értékesítő Bt. és a profession.hu Kft..

Uzsák Éva Virág, az Aon Magyarország cégvezetője elmondta: a szervezeti változások kezelésében óriási a különbség a legjobbak és az átlagos cégek között. Azok a cégek tudnak a jövőben igazán sikeresek lenni, amelyek érzékenyen reagálnak a külső ügyfelek változó igényeire, gyorsan karolnak fel új ötleteket a siker érdekében, és lehetőséget adnak az új dolgok kipróbálására még akkor is, ha azok hibához vezetnek.
"A sikeres szervezetek képesek megújulni, tanulnak a hibáikból és felismerik, hogy ezáltal fejlődhetnek."
2018.11.14 15:36

Másodszor is bíróság elé állítják a felmentett pécsi hajléktalant

Publikálás dátuma
2018.11.14 15:33

Fotó: / Csortos Szabolcs
Két ügyben kell felelnie, ezek egyike ismét a hajléktalan-törvény. Ügyvédje szerint nem reális, hogy három hét alatt lakásba költözzön valaki az utcáról.
Csütörtökön lesz az újabb tárgyalása a három hete hajléktalanság miatt bíróság elé citált, de felmentett hatvanéves pécsi férfinak, Gyulai Istvánnak – értesült a Szabad Pécs. Gyulait többek közt az új jogszabályok kiforratlansága miatt mentették fel, így többek közt annak tisztázatlansága miatt, hogy a rendőrök hogyan rögzítik a hajléktalanság "abbahagyására" tett három felszólításukat.
Az övé volt az első pécsi hajléktalanper, és mostanáig az utolsó is. A pécsi volt az első felmentő ítélet is, majd nem sokkal később Kaposváron és Székesfehérváron is a pert felfüggesztő ítélet született. Utóbbi bíróságok az Alkotmánybíróságnál kezdeményeztek egyedi normakontrollt, minthogy az utcán élésre vonatkozóan módosított új Szabálysértési törvény esélyes, hogy alkotmányellenes.
Gyulai Istvánt az utcán élésre vonatkozó új szabályok feltételezett megsértése mellett most egy másik szabálysértési ügyben is ítéletet mondhatnak róla. Ismét ingyenesen vállalta védelmét Kiss Gábor Mihály ügyvéd, aki megerősítette:
csütörtök reggel kezdődik az első tárgyalás.
Az ügyvéd azt mondta a tárgyalás kapcsán, nem tartja életszerűnek, hogy valaki, akit három hete már bíróság elé vittek hajléktalanság miatt, ennyi idő alatt megnyugtató módon rendezni tudja az életét. A megszüntetett perben a múlt alkalommal arra is hivatkozott, hogy szerinte a magyar jogrendbe nem illeszkedik a hajléktalanság elleni jogszabály-módosítás.
2018.11.14 15:33