Csoportos lefejezés az egészségügyben

Publikálás dátuma
2018.11.09. 16:49
Fotó: Molnár Ádám
Az államtitkár váltás után újabb személycserék jönnek az egészségügyi államtitkárságon. Így mind Nagy Szilárd, az általános helyettes-államtitkárnak, mind Fábián Attilának, aki a Soproni Egyetem dékáni székét váltotta áprilisban még helyettes államtitkársági pozícióra – távoznia kell. Értesüléseink szerint Nagy Szilárd feladatait és helyét Csányi Endre Péter veszi át. Az új helyettes államtitkár korábban az ember minisztériumban a Népegészségügyi főosztályt vezette, innen igazolt az április kormányzati választások előtt félévvel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. (Az új egészségügyért felelős államtitkár Horváth Ildikó is a Korányiban volt orvosigazgató.) Úgy tudjuk: egyelőre nem találtak senkit Fábián Attila, az E-Alap működtetéséért felelős államtitkár helyére, eddig ő felügyelte a kórházak gazdálkodásának átvilágítását is. Korábban ugyan az ágazatban az a hír járta, hogy Sélleiné Márki Mária, az OEP egykori főigazgatója a poszt jelöltje, ám kérdésünkre Sélleiné cáfolta a híresztelést, mondván: még csak felkérést sem kapott a feladatra. A háttérintézmények vezetői posztjain is van változás. Noha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is csak októberben kapott új főigazgatót, dr. Szentiványi Mátyást, a vele egy időben érkező helyettesét, Szabó Istvánt már fel is mentették.
Szerző
Frissítve: 2018.11.10. 07:23

Hétvégén is ködös, hideg reggelekre ébredünk

Publikálás dátuma
2018.11.09. 16:30
Az óbudai távfűtőmű ködben a Hármashatár-hegyről fotózva 2018. november 9-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Eső nem várható, vasárnap pedig akár 20 fokot is mérhetünk. Több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet napközben csak lassan oszlik majd fel, fagypont alatti területeken ónos ködszitálás is lehet. Az időjárási frontok viszont messze elkerülik térségünket – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombat napközben az északkeleti megyékben és a nyugati határvidéken is csökken a köddel, illetve rétegfelhőzettel borított terület nagysága, máshol többnyire napos, fátyolfelhős idő valószínű. Legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás, egyébként nem lesz csapadék. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél, más területeken gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Nyolc megyére – Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt. Éjjel és reggel a fagypont alatti, ködös területeken ónos ködszitálás is lehet.
Forrás: OMSZ
Vasárnap az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, de – elsősorban északkeleten – nem mindenütt tisztul ki az idő. Egyébként változóan felhős időre van kilátás többórás napsütés. Néhol ködszitálás előfordulhat, a déli szél pedig többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, de a szelesebb tájakon, jellemzően a Dunántúlon 8-10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható, de északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb lehet. A köd miatt Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Forrás: OMSZ
Szerző

A Momentum csatlakozott Verhofstadt pártcsaládjához

Publikálás dátuma
2018.11.09. 16:26
Fotó: Molnár Ádám
Az ALDE péntek délelőtt egy madridi kongresszuson vették fel tagjai közé a pártot.
Felvette a tagjai közé a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a Momentumot. „A jövő évi EP-választások mérföldkövet jelentenek mind a Momentum, mind az Európai Unió életében. A választás tétje, hogy az Orbán Viktor által képviselt széthúzó, nacionalista erők kicsi és gyenge Európája, vagy az európai progresszívek erős Európája valósul meg” – közölte a párt a Facebook-oldalán. Hozzátették:
„Örömmel jelentjük, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül: ma délelőtt az ALDE madridi kongresszusán a Momentum felvételt nyelt a pártcsaládba, akikkel együtt dolgozhatunk egy összetartó és erős Európáért.”

Az ALDE frakcióvezetője Guy Verhofstadt, aki – mint megírtuk – a minap jelentette be, mozgó plakátot indítanak Brüsszelben, hogy üzenjenek az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette. Korábban arról beszélt, hogy hazugságokkal van tele és antiszemita felhangokat mutat a magyar kormányzat Soros-tervről szóló kampánya, amely a közelmúltbeli európai történelem legsötétebb időszakát idézi.
Szerző
Frissítve: 2018.11.09. 16:27