Állami Ménesgazdaság;Lázár János;

2018-11-09 20:18:45

Lázár megkapta gebinbe a Ménesbirtokot

A mai naptól Lázár János az állami Nemzeti Ménesbirtok tulajdonosi joggyakorlója – derül ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Az exminiszter a posztot 2020 szeptember végéig töltheti be. Lázár Jánost szeptemberben már az – általa addig is kiemelten kezelt - bábolnai agrárcég kormánybiztosává nevezték ki. A tulajdonosi joggyakorlás ennél magasabb rendű szint: a cégnél innentől minden részvényesi döntést a fideszes politikus hozhat meg és képviselhet. A kormányoldal júliusban egészítette ki a vagyontörvényt annak érdekében, hogy szervezetek mellett magánszemélyekre is bízhassák az állami cégek feletti joggyakorlást. (Ezzel egyidejűleg törölték azt a kitételt, hogy a Nemzeti Ménesbirtokért a vagyonminiszter felel.)

A döntést az ellenzék élesen támadta, mondván: ennek révén tovább szűkülnek az állami gazdálkodás feletti ellenőrzési lehetőségek, illetve így a Fidesz privatizáció nélkül is átjátszhatja az állami vagyont a hozzá közel álló üzleti köröknek. Miközben Bártfai-Mager Andrea azóta több száz állami vállalat tulajdonosi joggyakorlóját módosította – a legnagyobbakat éppenséggel önmagára bízva -, magánember kijelölésére Lázár János személyében most került sor elsőként. A bukott kancelláriaminiszter emellett miniszteri biztosként a nemdohányzók védelméért, a – szűkebb pátriájának számító – Hódmezővásárhely és Szeged között tervezett vasútvillamos-összeköttetésért pedig kormánybiztosként felel.