Lázár megkapta gebinbe a Ménesbirtokot

Publikálás dátuma
2018.11.09 20:18

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A mai naptól Lázár János az állami Nemzeti Ménesbirtok tulajdonosi joggyakorlója – derül ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből. Az exminiszter a posztot 2020 szeptember végéig töltheti be. Lázár Jánost szeptemberben már az – általa addig is kiemelten kezelt - bábolnai agrárcég kormánybiztosává nevezték ki. A tulajdonosi joggyakorlás ennél magasabb rendű szint: a cégnél innentől minden részvényesi döntést a fideszes politikus hozhat meg és képviselhet. A kormányoldal júliusban egészítette ki a vagyontörvényt annak érdekében, hogy szervezetek mellett magánszemélyekre is bízhassák az állami cégek feletti joggyakorlást. (Ezzel egyidejűleg törölték azt a kitételt, hogy a Nemzeti Ménesbirtokért a vagyonminiszter felel.) A döntést az ellenzék élesen támadta, mondván: ennek révén tovább szűkülnek az állami gazdálkodás feletti ellenőrzési lehetőségek, illetve így a Fidesz privatizáció nélkül is átjátszhatja az állami vagyont a hozzá közel álló üzleti köröknek. Miközben Bártfai-Mager Andrea azóta több száz állami vállalat tulajdonosi joggyakorlóját módosította – a legnagyobbakat éppenséggel önmagára bízva -, magánember kijelölésére Lázár János személyében most került sor elsőként. A bukott kancelláriaminiszter emellett miniszteri biztosként a nemdohányzók védelméért, a – szűkebb pátriájának számító – Hódmezővásárhely és Szeged között tervezett vasútvillamos-összeköttetésért pedig kormánybiztosként felel. 
Szerző

Megállapodtak: véget ért az idegőrlő sztrájk a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:09

Fotó: Népszava/ Vajda József
A dunaújvárosi gumigyár dolgozói év végére legalább 18,5%-os emelést kapnak az előző esztendő végi bérükhöz képest.
Tíz nap után véget ért a sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, az üzemben csütörtök este 8 óra előtt nem sokkal ismét elindult a termelés – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökéről. A cég menedzsmentje kilenc napig nem is tárgyalt a szakszervezettel, ám szerda késő este egy "vezércsellel" bejutottak a szakszervezeti vezetők a Hankook dunaújvárosi gyárának felsővezetőihez, így végre tudtak egyeztetni. A találkozón ugyan némileg közeledtek az álláspontok, ám megállapodás akkor nem született. Többek között azért, mert a vállalat olyan bónuszrendszerről alkudott volna meg, amely alapján a sztrájkolók nem részesültek volna a pluszjuttatásokból – mondta lapunknak Székely Tamás. Csütörtök este azután újabb tárgyalási fordulóra került sor, amelyen végül megállapodás született. Részleteket a szakszervezeti vezető péntekre ígért, ám annyit elmondott: a cég által korábban adott 13,6 százalékos átlagos béremeléshez képest – amely egyeseknek 10, másoknak 22 százalékos bérnövekedést jelentett – további 8,5 százalékot tudtak kiharcolni a bérpótlékokkal és bónuszokkal együtt. Közölte azt is: garanciát kaptak arra, hogy ezekből a juttatásokból a sztrájkolókat sem zárják ki.
Számítások szerint tehát, aki a legrosszabbul járt, az is 18,5 százalékos béremelést kap év végére az előző esztendő végéhez képest.
A megállapodásban emellett más "paraméterek" is vannak, ezeket holnap ismertetik.

Az egyezséget megelőzően ebben a cikkben foglaltuk össze a dunaújvárosi gumigyárban zajló sztrájkkal kapcsolatos legfontosabb részleteket.


Több milliárd forintnyi tao-pénz ömlött Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:00

Fotó: Népszava
Csak állami tulajdonú cégek majdnem 3 milliárd forint közpénzzel támogatták a felcsúti fociakadémiát.
A Transparency International által kiperelt, 2011 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatokból kiderül, hogy csak állami tulajdonú vagy állami résztulajdonú cégek 2,7 milliárd milliárd forinttal támogatták a felcsúti fociakadémiát társasági adófelajánlásokkal – hangzott el az RTL Klub híradójában. Hozzáteszik, hogy másik 3 milliárd forint érkezett az Orbán-család, illetve Mészáros Lőrinc és üzlettársainak cégeitől 4 év alatt. Az adatokból az Átlátszó készített adatbázist. A 2012-es és 2013-as adatokat nem hozta nyilvánosságra az Emmmi. 
Frissítve: 2019.03.21 20:57