Kiderült, hogyan okozhat rákot az elhízás

Publikálás dátuma
2018.11.14. 12:23
Illusztráció
Fotó: AFP
Ír tudósok felfedezése magyarázatot adhat arra, miért lesznek nagyobb valószínűséggel rákosok a kövér emberek - írta az MTI.
A londoni Trinity College kutatócsoportja feltárta, hogy a zsír által elzáródnak és megszűnnek működni azok a sejttípusok, amelyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére.
Az elhízás a rákbetegségek kialakulásának egyik legfőbb, de megelőzhető oka a dohányzás után. Nagy-Britanniában például 20 daganatos megbetegedés közül egyet, évente mintegy 22 800 esetet a túlsúly okoz a brit Cancer Research adatai szerint.
A Nature Immunology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Trinity tudósai bemutatták, hogyan zárja el a zsír a daganat ellen fellépő sejteket. Kutatásuktól azt remélik, hogy olyan gyógymódokat találnak, amelyek képesek helyreállítani ezeknek a "természetes gyilkos sejteknek a harcképességét" - olvasható a BBC News honlapján.

"Segíthet egy olyan vegyület, amely képes a blokkolni a természetes gyilkos sejtek zsírfelvételét. Kipróbáltuk laboratóriumban, és azt találtuk, hogy lehetővé tette ezen sejtek számára, hogy ismét öljenek. Viszont kétségtelen, hogy sokkal jobb mód lenne a testsúly csökkentése, azaz a fogyás, mivel az mindenképpen jóval egészségesebb mód mindenki számára."

- magyarázta Lydia Lynch professzor, a tanulmány egyik szerzője

Frissítve: 2018.11.14. 12:41

Egyre több fiatal nő kap szívrohamot, már ha egyáltalán észreveszi

Publikálás dátuma
2018.11.13. 21:15
Illusztráció
Fotó: AFP
Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint - írta az MTI.
Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében, ezt a korosztályt kevésbé vonják be a kardiológiai tanulmányokba.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30 százalékuk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27 százaléka, a végén 32 százalék. A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21 százalékról 31 százalékra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.
A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség.

"A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérők a tünetek. A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat"

- idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.

Témák
szívroham

Sokkoló számok: a felnőttek 13 százalékát támadja a lassan felőrlő betegség

Publikálás dátuma
2018.11.13. 14:34
illusztráció
Fotó: AFP
November 14-én tartják a cukorbetegség világnapját, amelynek célja a figyelem felkeltése. Erre különösen nagy szükség van, mert bár világszerte egyre több ember szenved a diabétesz valamelyik formájában, sokan semmit sem tudnak erről, a súlyos szövődményekkel járó anyagcsere-betegségről, gyakran még akkor sem, ha érintettek.
A cukorbetegség világnapját az inzulin felfedezésében jelentős szerepet vállaló Frederick Banting születésnapján tartják. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben a cukorbetegség gyors világméretű terjedése miatt kezdeményezte a figyelemfelhívást ezen formáját.
A cukorbetegség összetett anyagcsere-betegség, amely a glükóz feldolgozási zavara vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, illetve akár mindkettő következtében alakul ki. Két típusa létezik, az úgynevezett 1-es típusú okai nem ismertek, így megelőzni sem lehet. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása viszont az életmód megváltoztatásával megelőzhető. Kialakulásának fő oka az elhízás. A vércukorszint ingadozása miatt magas vérnyomás és magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is kialakul, amelyek együttesen a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát emelik.
A cukorbetegség a világon közel 382 millió embert érint és a számuk rohamosan emelkedik, az előrejelzések szerint 2035-re elérheti az 592 milliót.
Jelenleg Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Feltehetően ugyanennyien nem tudnak a betegségükről. Megközelítőleg ugyanennyien vannak, akik cukorbetegséget megelőző állapotban vannak, vagy jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé - olvasható az Egy Csepp Figyelem oldalán.
Ijesztő tény, hogy már a gyerekek körében is egyre gyorsabban terjed a cukorbetegség. Néhány évtizede még csak a diabétesz 1-es típusát mutatták ki, 2-es típusú cukorbetegséget csak felnőtteknél diagnosztizáltak, mára azonban egyre több fiatal is érintett. A betegség ezen típusa elhízás nélkül ritkán fordul elő, becslések szerint a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet cukorbeteg. Ennek hátterében is elsősorban az életmód áll: az egészségtelen táplálkozás és a mozgás sokszor teljes hiánya mellett a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás is okozhatja. 
Szerző
Témák
cukorbetegség
Frissítve: 2018.11.13. 14:43