Éger: bármelyik sürgősségi „beomolhat”

Publikálás dátuma
2018.11.14. 18:06

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szórólapokkal és plakátokkal „enyhítené” az orvos -, és a gyógyszerész kamara a sürgősségi ellátóhelyek zsúfoltságát. A szakmai köztestületek - Válasszon okosan – címmel infógrafikákkal magyarázná el, hogy milyen panaszokkal elegendő gyógyszerészhez, háziorvoshoz fordulni, és mikor  van szükség orvosi ügyeletre, mentőre, sürgősségire. A kamara szerint ugyanis a zsúfoltság nem csak az orvoshiánnyal magyarázható: sokan akkor is a sürgősségit keresik fel, amikor a gyógyszerész vagy a háziorvos is segíthetne.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: miután naponta szembesülnek avval, hogy a sürgősségi fogadóhelyek már nem győzik a rájuk zúduló tömeget, egyeztettek Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökével, majd döntöttek, hogy közösen lépnek. A két szervezet néhány százezer forintból mintegy tízezer „betegút tájékoztató” plakátot ragaszt ki a orvosi várókban, a négyoldalas szórólapokat pedig a gyógyszertárak közvetítésével juttatnának el a közönséghez.
Kérdés, hogy a kamara kezdeményezése mennyiben segíthet, a sürgősségik egyre kritikusabb helyzetén. A napokban például – tudta meg a hvg.hu – az orosházi sürgősségin mondtak fel többen, mert itt sem fizették ki a túlmunkadíjakat.
Az orosházi eset kapcsán Éger István azt mondta: az utóbbi időszak sürgősségi ellátással kapcsolatos hírei csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert szinte bármikor, bármelyik ilyen ellátóhely „beomolhat”. Alig van olyan hely, ahol a helyzet megnyugtató lenne. Hozzátette: az orvoskamara két évvel ezelőtti felméréséből az derült ki, hogy a rendszerben 140 sürgősségi orvos dolgozik a szükséges 600 helyett. Ha valaki szakvizsgázott is már azóta, túl sok szakembert biztosan nem sikerült pótolni.

„ A helyzet érdemben biztosan nem javult. Nagy-nagy késedelmet, ha finomat akarok fogalmazni, magára hagyatottságot, ha pedig durvábban, akkor azt mondanám: hanyagságot látok.”

- mondta Éger István.

 Hozzátette: mentőorvosként is azt tapasztalja, hogy a sürgősségi osztályok biztonságos működtetéséhez nincsenek meg a személyi feltételek. Az érdemi változáshoz „brutális módon” meg kellene fizetni az ott dolgozókat. Éger szerint a kormányzati béremelés megtorpant, a jövő évi költségvetésben már forrás sincs a célra.
Szerző

Hány embert érintene valójában a nyugdíjminimum emelése?

Publikálás dátuma
2018.11.14. 17:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kormány szerint a nyugdíjminimum nagyon kevés embert érint, mert a havi 28 500 forintos juttatásban részesülő ellátottak aránya tizedszázalékban mérhető. De ha ez így van, a kabinet miért nem emeli fel ezt a nevetségesen alacsony összeget? – teszi fel a kérdést a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata.
Nincs szükség a tíz éve változatlanul havi 28 500 forintos nyugdíjminimum emelésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint. Legalábbis ez derült ki kedden az Országgyűlésben a politikus Hohn Krisztina LMP-s képviselő kérdésére adott válaszából - írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  De ha ez tényleg így van, MASZSZ nyugdíjas tagozata nem érti, miért nem lehet a minimálnyugdíjat növelni. Juhász László, a tagozat vezetője szerint ez – ha az államtitkár állítása igaz – nem is elsősorban költségvetési, hanem inkább politikai kérdés, mert legfeljebb néhány ezer emberről lehet szó. Az érdekvédő úgy gondolja, nem jelenthet gondot, hogy valamennyit segítsenek az érintetteken. Másfelől felhívja a figyelmet arra, hogy egyes szociális juttatások összegét is a nyugdíjminimumhoz kötik, és akkor már nem csupán tizedszázalékokról van szó, hiszen például a gyes és az anyasági, valamint a gyermeknevelési támogatás összegét ugyancsak a 28 500 forintból kiindulva állapítják meg. A családok évében a kormánynak ezen is el kellene gondolkodnia – hangsúlyozza Juhász László. Meg azon is – teszi hozzá –, hogy az aktív dolgozók esetében a minimálbér elérte legalább a létminimum szintjét. Sok százezer szépkorú viszont jóval kevesebbet kap a nyugdíjasok esetében számított létminimumnál, s több mint felüknek százezer forintnál kisebb összegből kell gazdálkodniuk havonta. Itt súlyos bajok vannak Juhász László szerint. Nem vitatja, hogy a nyugdíjkassza kiadásainak határt kell szabni, a közteherviselés és a családtámogatási rendszer jelenlegi szabályait azonban elfogadhatatlannak tartják. Az egykulcsos – jövedelemtő függetlenül 15 százalékos – szja, illetve a családi adókedvezmények kifejezetten a tehetősebb rétegek érdekeit szolgálják, miközben a szegényebbek, illetve a nyugdíjasok egyre rosszabb helyzetbe kerülhetnek.
Szerző

Miniszterelnökség: Gruevszki miniszterelnök volt, ezért jöhetett Budapestre

Publikálás dátuma
2018.11.14. 17:29

Fotó: JOHN THYS / AFP
Elismerték, hogy Budapesten tartózkodik, és menedéket kért a bukott politikus. A kormány nem akar konfliktust Macedóniával, a kérelmet kizárólag jogi ügynek tekinti, és arról nem ad semmi további tájékoztatást az ügy lezárultáig.
Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel. Azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, írják, és úgy folytatják: ezért nem kíván a Miniszterelnökség semmilyen formában szuverén országok belügyeibe beavatkozni.

"A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának" - fogalmaztak. A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik - tették hozzá. A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.
Szerző
Frissítve: 2018.11.14. 19:28