Keményen nekiment a Facebook-nak a Nyílt Társadalom Alapítvány

Publikálás dátuma
2018.11.15. 15:46

Fotó: AFP
Nem hagyták szó nélkül, hogy Soros-ellenes cikkeket író PR-vállalatot bérelt fel a cég. A Facebook elismerte a vádak nagy részét, jóformán csak annyit tagad, hogy antiszemita lett volna a Soros-bérencezése.
Levélben kereste meg a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) elnöke, Patrick Gaspard a Facebook-ot vezető Sheryl Sandberget, miután kiderült, a vállalat egy Republikánus PR-céget bérelt fel azért, hogy az Soros-bérencezze a Facebook oldal kritikusait. Mindez Michael Vachon, Soros György szóvivőjének közleményéből derül ki.
Aggasztó, hogy a Facebook ezt a megoldást választotta - fogalmaz Vachon. Különösen, mert a jelek szerint ezzel Soros januárban megfogalmazott kritikájára reagáltak, melyben a jobboldali körökben közellenséggé kikiáltott üzletember éppen a gyűlöletbeszéd és propaganda elleni fellépés hiányát rótta fel a közösségi oldal vezetésének.
"Vajon mire készülhet még a Facebook?"

- írja Vachon. Az is felmerül szerinte, vajon a Facebook a vállalatot számon kérő köztisztviselőkkel szemben is hasonló támadásokat rendelt-e meg. És a legaggasztóbb pedig Mark Zuckerberg vezérigazgató és Sandberg ügyvezető állítása, mi szerint erről az egészről nem tudtak semmit, teszi hozzá a szóvivő. A helyzetet a cég PR- és lobbitevékenységét kivizsgáló külső szakértő bevonásával oldaná fel.
Az OSF elnökének bemutatott levelében Gaspard felháborodásának ad hangot afelett, hogy a Facebook is beszállt a Soros György démonizálását célzó globális kampányba. Emlékeztet, ez - egyebek mellett - számos halálos fenyegetést és egy postán küldött csőbombát eredményezett eddig.
A gondolat, hogy a Facebook aktívan hozzájárult azon emberek lejáratásához, akik alkotmányos jogukkal élve kritizálták a vállalat szerepét a rosszindulatú propaganda terjesztésében, őszintén megdöbbentő

- fogalmazott Gaspar. Mint írta, már az is csalódásra adott okot, hogy nem tudja megfékezni platformján a gyűlöletkeltést a vállalat. Az pedig, hogy annak terjesztésében még részt is vesz, minden határon túlmegy. Levele végén személyes találkozóra hívta a Facebook ügyvezetőjét. Nem derült ki, milyen választ kapott.

Magyarázkodik, de nem tagad a Facebook

Közleményt adott ki a Facebook is a New York Times-ban megjelent cikk kapcsán. Ebben nagyrészt elismerik a cikkben szereplő állításokat. Azt hangsúlyozzák: a Definers PR-céggel a cikk megjelenésének napján szerződést bontottak, mivel ők sosem kérték, hogy "félrevezető" híreket közöljenek az érdekükben.
Elismerik ugyanakkor, hogy kapcsolatait vizsgálva, Soros Györgyhöz kötve akarták lejáratni az egyik kritikus civil szervezetet. Ezzel kapcsolatban csak azt utasítják vissza, hogy ennek antiszemita felhangja lett volna.

Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 10:24
A szakemberek szerint évekbe fog telni Paradise város újjáépítése
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

Pokoli tájat hagy maga után a kaliforniai tűzvész

Csupán az érintett területek harmadán sikerült megfékezni a lángokat, pedig már tízezer tűzoltó és a Nemzeti Gárda küzd a kiújuló tüzekkel.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.11.16. 16:42
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege
Fotó: DAVID MCNEW / AFP
A szakemberek szerint évekbe fog telni Paradise város újjáépítése
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít
Fotó: DAVID MCNEW / AFP
A Woolsey tűzvészben megsemmisült híd Cornellben
Fotó: ROBYN BECK / AFP
A híres díszletváros, The Paramount Ranch romjai
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Az Old Place fogadót elkerülte a Woolsey tűzvész
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért
Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt
Fotó: Barbara Munker / AFP
William Ayub sheriff eligazítást tart a Thousand Oaks-i városházán a mentőalakulatok központjában
Fotó: APU GOMES / AFP
A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Mentőkutya áldozatok után kutat. Több mint 7600 épület semmisült meg
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Az otthon nélkül maradt helyiek, parkolókban és kempingekben jutnak ételhez, ruhához
Fotó: JAVIER TOVAR / AFP
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég
Fotó: Ronen Tivony / AFP
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket
Fotó: DAVID MCNEW / AFP
Délen, San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki
Fotó: ROBYN BECK / AFP

Már havazik a Kárpátokban

Publikálás dátuma
2018.11.15. 14:35

Fotó: SHUTTERSTOCK
Az ismertebb síközpontokban leesett az első hó, és az idő tovább fog hűlni.
Hó borította be a kárpátaljai Drahobrat-, a lembergi Zakhar Berkut-, és az ivano-frankivszki Bukovel síközpontokat az elmúlt napokban, de a Csornahora hegygerincen található Pop Ivan-hegycsúcsot is hó fedte be, írja a karpatalja.ma.
A reggeli órákban az észak-keleti szél 5-6 km/h és a levegő hőmérséklete -5 °C volt, és - csak úgy, mint Magyarországon - a meteorológiai szolgálat az időjárási viszonyok további romlására figyelmeztet. Így a Kárpátalján nemsokára már a síszezon kezdődik.
Szerző