Bajban a cseh miniszterelnök, jövőhéten megbukhat a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.16 08:57

Fotó: AFP/ Michal Cizek
Egyre súlyosabb belpolitikai válság alakul ki Csehországban, aminek nyomán a jövő pénteki bizalmi szavazással megbukhat Andrej Babis kormánya.
Csütörtök este a prágai Vencel téren több ezren követelték a miniszterelnök távozását, köztük ismert művészek. A szenátus is távozásra szólította fel Babist. A felsőház indoklása szerint, amíg nem zárul le a vele szembeni eljárás, addig elfogadhatatlan, hogy szerepet vállaljon a kormányzatban.
A háttérben az uniós támogatásokkal való visszaélés áll.
Babissal szemben már tavaly nyomozás indult amiatt, hogy a gyanú szerint jogtalanul vett fel 50 millió koronás (580 millió forint) támogatást Gólyafészek nevű szabadidőközpontjához. A szociáldemokraták tavasszal is épp ezen botrány miatt mondtak nehezen igent a parlamenti választáson győztes ANO pártnak a kormányzati részvételre. Végül azonban létrejött a kétpárti kabinet, amelyet kívülről támogatnak a kommunisták. Babist egyebek mellett azzal vádolják, hogy szabadidőközpontját azért íratta gyermekei nevére, hogy hozzájusson az uniós pénzhez.
Babis eddig minden vádat tagadott, a héten azonban robbant a bomba. Egyik fia ugyanis azt közölte egy tévéstábbal, 2016-ban azért vitték akarata ellenére a Krím félszigetre, hogy ne tanúskodhasson az apja ellen. Az ifjabb Andrej Babis jelenleg Svájcban él. Apja erre azt állította, fia mentális betegséggel küzd, 2015 óta skizofréniával kezelik, s szó sincs arról, hogy arra kényszerítették volna, távozzék külföldre. A fiú a Seznam TV-nek adott interjúban egyébként többször ismételgette, hogy nem akarja apját bajba sodorni. Ugyanakkor Babis ápolója azt állította nem történt bűncselekmény.
A vallomás alaposan felforgatta a cseh belpolitikát. Babis ellen szombaton ismét tüntetéseket szerveznek. Ennél is kellemetlenebb lehet azonban számára, hogy várhatóan
egy hét múlva, november 23-án bizalmi szavazást tartanak ellene, aminek a végkimenetele igencsak kérdéses.
Már csak azért is, mert a szociáldemokratákkal eleve kisebbségi kormányt alkot. A CSSD vezetője, Jan Hamácek azt közölte, minden elképzelhető a voksoláson. „Komollyá vált a helyzet, s a lehető legalaposabb vizsgálatot kell folytatnunk” – jelentette ki az állami televíziónak, a CT-nek.
Amennyiben megbukna a kabinet, a kormánynak le kell mondania, az új miniszterelnököt azonban Milos Zeman oroszbarát elnök nevezheti ki, ami nem igazán jó hír az Európai Unió számára. Ennél azonban egy még rosszabb opció is szóba jöhet. A bevándorlásellenes, szélsőjobboldali SPD nevű párt közölte, a szociáldemokraták távozása esetén támogatná a kormányt.
Mindezek fényében inkább az a valószínűbb, hogy a CSSD végül nem szavaz Babis távozására. Azért is nagyobb erre az esély, mert egyes felmérések szerint még az sem biztos, hogy egy előrehozott választás esetén a párt átlépi-e az öt százalékos küszöböt. A CVVM ügynökség október végén például éppen öt százalékon mérte, de a Sanep csak 4,9 százalékon.

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.