Tízezrek követelték a cseh kormányfő lemondását

Publikálás dátuma
2018.11.18 12:22

Fotó: AFP/ MICHAL CIZEK
A cseh fővárosban legalább 20 ezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyen Andrej Babis hivatalban lévő miniszterelnök lemondását követelték. A résztvevők szerint a kormányfőnek haladéktalanul távoznia kell a hatalomból, miután a napokban új vádakkal illették. A tüntetést a bársonyos forradalom 29. évfordulójára időzítették. Babist uniós támogatások illegális felvételével, illetve azzal vádolják, hogy 1989 előtt együttműködött a hírhedt csehszlovák állambiztonsági szolgálattal, az StB-vel. A Babis elleni megmozdulások háttérben az uniós támogatásokkal való visszaélés áll. Babissal szemben már tavaly nyomozás indult amiatt, hogy a gyanú szerint jogtalanul vett fel 50 millió koronás (580 millió forint) támogatást Gólyafészek nevű szabadidőközpontjához. Babis eddig minden vádat tagadott, múlt héten azonban robbant a bomba. Egyik fia ugyanis azt közölte egy tévéstábbal, 2016-ban azért vitték akarata ellenére a Krím félszigetre, hogy ne tanúskodhasson az apja ellen. Az ifjabb Andrej Babis jelenleg Svájcban él. Apja erre azt állította, fia mentális betegséggel küzd, 2015 óta skizofréniával kezelik, s szó sincs arról, hogy arra kényszerítették volna, távozzék külföldre. Az új vádak napvilágra kerülése után az ellenzéki pártok bizalmi szavazást kezdeményeztek a kormányfővel szemben. Ezt várhatóan november 23-án tartják meg. Megfigyelők azonban valószínűbbnek tartják, hogy a kezdeményezés elbukik. A kormány kisebbik pártja, a szociáldemokraták ugyanis igen sokat veszítenének azzal, ha a miniszterelnökkel szemben voksolnának. Akadnak olyan felmérések, amelyek szerint az sem biztos, hogy egy előrehozott választás esetén átlépnék a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Ráadásul a szélsőjobboldali SPD jelezte, ja a szociáldemokraták felhagynának a kabinet támogatásával, szívesen segítenék kívülről a kabinet munkáját, ami egyfajta horror forgatókönyvvel érne fel az Európai Unió jövője szempontjából. Bár Babis váltig hangoztatja, nem hajlandó visszalépni, meglehetősen kellemetlenül érintette, hogy saját fia erősítette meg azt a tényt, amely szerint illegálisan vett fel uniós támogatásokat. Aligha véletlen, hogy a kormányfő meglehetősen szokatlan időpontban, szombatra virradó éjjel helyezett el koszorút a nemzeti emlékhelyen a bársonyos forradalom évfordulója alkalmából. Az 1989. november 17-én kezdődött tüntetéshullám nyomán bukott meg az akkori kommunista hatalom. Ez a nap 2000 óta ünnep Csehországban.
Frissítve: 2018.11.18 12:22

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.