Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20. 15:25

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
Szerző

Magyar Idők: a magyar hatóság szerint jár Gruevszkinek a menedékjog

Publikálás dátuma
2018.11.20. 13:55

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
„Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak” – a Magyar Idők információi szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem „részletes” kivizsgálása után.
A Magyar Idők szerint a hatóság „megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát”. A Bevándorlási és Állampolgári Hivatal (BÁH) a kormánylap szerint arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve. Mint arról írtunk, törvény szerint a menedékjogi eljárás 60 napig tart, majd ezt követi 15 nap, amíg a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) szakvéleményt ad. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy megszületett-e ténylegesen a döntés Gruevszkiről.

A Nemzetbiztonsági Bizottság nem tudja azt, amit a kormánylap

Kedden az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságban is szóba került Gruevszki, ám nem tudtak az arról, hogy Nikola Gruevszki ügyében döntött volna Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Pontosabban a grémium ülésén az hangzott el, hogy egyelőre nem született határozat a hazájában két év börtönre ítélt macedón miniszterelnök menedékjogi beadványa ügyében. Dacára annak, hogy a kormányszócsőként működő Magyar Idők kedd reggel megírta: elbírálta a BMH Gruevszki kérelmét.
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Mirkóczki Ádám korábban jelezte: „az nem kérdés”, hogy a testület keddi ülésén kiemelten foglalkoznak a hazájában korrupcióért elítélt Nikola Gruevszki ügyével (aki az azóta nyilvánosságra került információk szerint magyar diplomaták autóján érkezett Magyarországra).  A testület jobbikos elnöke lapunknak elmondta: a bizottság keddi ülésén az hangzott el, hogy nem született döntés Gruevszki ügyében. „Nincs még döntés” - fogalmazott Mirkóczki Ádám. Nem ez lenne az első eset, hogy a kormánysajtó hamarabb értesül egy hivatalos eljárásról, mint az ügy többi érintettje. Így korábban Gyurcsány Ferenc felesége Dobrev Klára az origo.hu-ról tudta meg, hogy az ügyészség ki akarja őt hallgatni a Czeglédy ügyben. Később Nikola Gruevszki elfogadott menedékkérelme miatt Mirkóczki Ádám bejelentette, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökeként szerdára rendkívüli ülést hívott össze. „Magyarázatot várok arra, hogy ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát. A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették" -indokolta döntését Mirkóczki. Ezt követően a Belügyminisztérium közölte: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága 2018. november 20-án tartott zárt ülésén elhangzottakról az ellenzéki képviselőknek tulajdonított nyilatkozatokról a tárca ellentmondást nem tűrően leszögezi, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről. „A tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul. A Belügyminisztérium emlékeztet rá: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartása érdekében nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és – az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével – más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják” – tették hozzá. 
Frissítve: 2018.11.20. 20:16

Ne várjunk postásra, menjünk magunk a csomagjainkért - Kéri a Magyar Posta

Publikálás dátuma
2018.11.20. 13:27
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Komoly nehézséget okoz a postának, hogy tartsa a lépést a bővülő online kereskedelemmel. Még úgy is, hogy most vettek egymilliárd forintból egy csomagfeldolgozó automatát.
Évenként 20 százalékos az online kereskedelem bővülése, ez pedig kapacitásbővítésre kényszeríti a Magyar Postát is - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában. Ezért nemrég egy egymilliárd forintos beruházás keretében vett a társaság egy új csomagfeldolgozó automatát.
Emellett Panulin Ildikó szóvivő arra biztatja az embereket, hogy ne várjanak a postásra, inkább maguk menjenek el a csomagjaikért. Mint fogalmazott:
"sokkal gyorsabb az, hogyha személyes átvételt kérünk, és mi magunk megyünk el egy olyan átvételi pontra, amely mondjuk útba esik vagy közel van a munkahelyünkhöz vagy lakóhelyünkhöz".

Szerző
Frissítve: 2018.11.21. 18:21