Bioritmus;fogyás;zsírégetés;

Zsírt éget a reszketés?

Egy új amerikai tanulmány szerint a hideg víz által kiváltott remegés fel tudja ébreszteni a vékonyságért felelős, inaktív barna zsírsejteket.

A hideg víz képes „levarázsolni” a felesleges zsírt - állítja az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) tanulmánya. Ehhez azonban nem meginni kell, hanem fázni benne. Ha ugyanis hideg vízzel vagy akár jéggel érintkezünk, kiráz a hideg, remegni kezdünk, amitől a bizonyos zsírsejtek raktározás helyett kalóriát kezdenek égetni  - olvasható az Amiről az orvos nem mindig beszél magazin Facebook-oldalán.

A kutatás szerint egy 15 perces intenzív remegés úgy hat a szervezetre, mint egy komoly, egyórás edzés. Ennek oka a zsírszövetek anyagcseréjében rejlik. Néhány éve fedezték fel, hogy a fehér mellett barna zsír is létezik, előbbitől teltek, az utóbbitól pedig vékonyak lehetünk. De - sajnos - a barnák általában nem aktívak. 

Ha viszont sikerül őket felébreszteni, az olyan szintű fogyást eredményezhet, amilyet sem diétával, sem edzéssel nem lehetne elérni. Az NIH kutatói ezt azzal magyarázzák, hogy a sötétebb zsírsejtek az átlagosnál több mitokondriumot tartalmaznak. Ezek az apró sejtösszetevők dolgozzák fel a táplálékból nyert cukrokat és lipideket, azokat az energiaforrásokat, amelyek a zsírsejtek működésében elengedhetetlenek.