Nyílt levélben tiltakoznak a fogorvosok: pontosítják Rétvári Bencét

Publikálás dátuma
2018.11.22. 16:28
illusztráció
Fotó: Karen Fox / AFP
A humán tárca parlamenti államtitkára Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére adott válaszában egyebek mellett azt állította: a fogorvosok ugyanolyan támogatást kapnak, mint a háziorvosok. Ezt viszont vitatják az érintettek. Kárász Anikó, és Karászi Zsolt alapellátó fogorvosok által írt nyílt levél szerint a fogorvosi körzetek még mindig alig több mint a felét kapják annak, amit a háziorvosoknak utal az alapellátásért az egészségbiztosító. Miközben az anyag és eszközköltségük összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a háziorvosi szolgálatoké. Sőt a tavalyi évre egy összegben kifizetett 3 millió forintos kompenzációs kiegészítő támogatásukat, erre az évre vonatkozóan egyoldalúan visszavették. Mint írták: legutóbb Ónodi-Szűcs Zoltán egykori egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy ezt a 3 millió forintos egyszeri, plusz támogatást a jövőben is szeretnék biztosítani, csak abban kell megállapodni, hogy milyen formában juttassák el ezt az összeget hozzájuk. Mint azt a két fogorvos írja: ez a megállapodás, a mai napig nem jött létre, a kormányzat által a fogorvosoknak tett vállalásokból semmi sem valósult meg. Rétvári válaszának az a része sem igaz - állították -, hogy eredményesek lennének a letelepedési pályázatok. Az üres körzetek száma érdemben nem csökkent, sőt egyre több lesz belőlük. Kárász Anikó és orvostársa a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait idézte: eszerint 2017-ben 36, idén pedig már 45 fogorvosi körzet maradt orvos nélkül, eközben hét szolgálatnak pedig végleg megszűnt a közfinanszírozása. Összesen pedig idén már 270-ben nincs fogorvos, és így 750 ezer ember nem jut közfinanszírozott ellátáshoz.
Szerző

Tóth Bertalan: A Fidesz Szegedre is rátenné a kezét

Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:58

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A hatalom mindent megtesz azért, hogy kikezdje a baloldali városvezető jó hírét – közölte az MSZP elnöke.
„Tudjuk a Fideszről, hogy ha gyűlöletkampányról van szó, akkor nem ismer határokat, főleg annak tudatában, hogy a hazugsággyárakba öntött milliárdok ellenére is töretlen a szegediek bizalma a szocialista polgármester iránt”

– közölte Tóth Bertalan a Facebook-oldalán. Az MSZP elnöke szerint a hatalom képtelen feldolgozni, hogy Botka László 16 éve sikeresen vezeti Szeged városát és emiatt mindent megtesz azért, hogy kikezdje a baloldali városvezető jó hírét.
„A Fidesz rá akarja tenni a kezét Szegedre is, mert látja, hogy minden aljas próbálkozásuk ellenére a szegediek nem hajlandók a fideszes álvalóságban élni”

– tette hozzá.

Botka László szegedi polgármester, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje a HVG-nek adott nagyinterjúban arról beszélt: néhány hónapja bement hozzá egy fideszes képviselő azzal, hogy neki már most felfordul a gyomra, semmilyen módon nem tud azonosulni azzal, ami jön, és készüljön fel a legocsmányabb dolgokra. „Visszakérdeztem, ennyire kell Orbánnak Szeged? Mondta, hogy igen, és ennyire kell a te fejed is” – jelentette ki. A belsős figyelmeztetés megbízhatóan jelezte előre a Botka elleni támadásokat, amik közül talán a legélesebb Lázár Jánosé volt: a volt kancelláriaminiszter szintén egy lapinterjúban beszélt arról, hogy a szocialista polgármester szerinte baloldali bűnözők kezére adta Szegedet.
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 16:00

Durván lerövidítenék a közszolgák szabadságát

Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:54
illusztráció
Fotó: AFP
A gyereket nevelő köztisztviselőknek több pótszabadságot ígér a kormány, de közben tőlük is elvesznek egyheti pihenést. A szakszervezetek tiltakoznak.
Óriási a felháborodás a köztisztviselők körében, mert a központi közigazgatásban dolgozók éves alapszabadságát az eddigi 25 napról 20-ra akarja csökkenteni a kormány egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint. Csak olaj volt a tűzre, hogy az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár egy konferencián azt mondta, a terv a családok támogatása jegyében öt napos pótszabadsággal jutalmazná a házasságban élő közszolgákat. Nem tudni, Soltész Miklóst rosszul készítették fel a nyilvános szereplésre, vagy tudatosan akarta félrevezetni a közvéleményt, a valóság mindenesetre az, hogy az általa említett egyhetes nyaralás csak és kizárólag az először házasodóknak jár, mindenki életében tehát egyetlen alkalommal. A törvénytervezet pótszabadságokra vonatkozó fejezete így fogalmaz: „A kormánytisztviselő első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár”. Már a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-ben megszületett, majd az állami köztisztviselők munkáját szabályozó 2016-os törvény alapján is sokan rosszabbul jártak, mint a sima Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók. Utóbbiaknak ugyanis a 20 napos alapszabadság fölött már 25 évesen jár egy nap, 45 éves kortól pedig plusz tíz nap pótszabadság. A két korábbi köztisztviselői törvény már nem az életkor, hanem a beosztás alapján osztotta a pótszabadságokat, de mindkét körben 25 nap volt az alapszabadság, a legalacsonyabb beosztású fogalmazók is kaptak hozzá 3 napot, a főosztályvezetők pedig 13 napot. Ezekből januártól el kell venni öt napot. Az egyetlen minimális pozitívum a mostani kormányjavaslat javára, hogy a gyerekek 16 éves koráig járó pótszabadság idejét meg akarják duplázni. Ennek ellenére, akárhogy számolnak, épp a nagy munkatapasztalattal, és aktivitással bíró középkorosztály járhat a legrosszabbul a szabadságok terén. Öt közszolgálati szakszervezet tegnap írásban is elküldte kifogásait a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel kapcsolatban a kancelláriára. A múlt héten csütörtökön egyetlen éjszakát adott nekik a kormány, hogy reagáljanak a rendvédelmi dolgozók munkáját hasonló módon érintő javaslattal együtt több mint 300 oldalnyi törvényszöveg változtatásaira, s amikor az idő rövidsége miatt haladékot kértek, azt az ígértet kapták, hogy ennek a hétnek a közepén ismét tárgyalóasztalhoz ülnek velük. Eddig nem érkezett meg hozzájuk a meghívó.