Fegyveresek ostromolták meg Kína pakisztáni konzulátusát

Publikálás dátuma
2018.11.23. 07:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Legalább két rendőr meghalt, többen megsebesültek, amikor egy szakadár csoport indított támadást Kína Karacsiban fenntartott képviselete ellen. Később 35 halálos áldozattal járó merénylet történt a pakisztáni Hangu városban is.
Robbanást, fegyverkelepelést lehetett hallani péntek reggel a karacsi kínai konzulátus utcájában: fegyveres szakadárok támadtak az épületre és az azt védő rendőrökre,
Helyi televíziócsatornáknak a helyzetről szóló közvetítéseiből úgy tűnik, a feltételezett támadásnak még nincs vége, de a pakisztáni biztonsági erők már kiérkeztek a helyszínre – olvasható a hirado.hu honlapon.
A heves tűzpárbajban legkevesebb két rendőr meghalt, további kettő pedig megsebesült – jelentették hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva. A rendőrségi közlés szerint ismeretlen fegyveresek támadták meg a képviseletet. Az incidens a jelentések idején még tartott. A támadók az egyik rendőrségi forrás szerint behatoltak az épületbe. Egy másik szerint egy támadó is meghalt. A Beludzsisztáni Felszabadítási Szervezet nevű szakadár szervezet szóvivője telefonon jelentkezett, hogy embereik támadták meg a kínai konzulátust – jelentette az AFP hírügynökség.  Atterrortámadást később sikerült megfékezni: Amír Sejk, az ország legnagyobb, több mint 15 millió lakosú városának rendőr-főkapitánya elmondta, a helyzetet ellenőrzésük alá vonták, minden támadó meghalt, a diplomáciai személyzet sértetlen.  Az összecsapásban ugyanakkor életét vesztette  két rendőr és egy biztonsági őr is. 

Merénylet Hanguban, 35 halott

A reggeli merénylettel összefügghet, hogy péntek délelőtt nagy erejű pokolgép robbant az északnyugat-pakisztáni Hangu város piacterén. A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma 25, a sérülteké pedig legkevesebb 35. A robbanást egy házi készítésű pokolgép okozta – közölte egy helyi közigazgatási vezető. Egy másik forrás szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a pokolgépet. A szerkezetet a piactérnek azon a részén helyezték el – illetve a feltételezett motorkerékpáros merénylő egy olyan helyen állt – , amely közel van egy síita vallási iskola főkapujához, az áldozatok többsége is síita. A Mint a köztévé portálja emlékeztet, a síiták kisebbségben vannak a szunnitákhoz képest az országban. Hangu az afganisztáni határnál lévő törzsi területen fekszik Haibár-Pahtunhva tartományban, ahol az utóbbi években szunnita szélsőségesek számos támadást követtek el síiták ellen. Szunnita terrorszervezetnek számít többek között a Beludzsisztáni Felszabadítási Szervezet is.
Szerző
Frissítve: 2018.11.23. 13:00

Az Eiffel-toronynál tüntethetnek szombaton a sárga mellényesek

Publikálás dátuma
2018.11.22. 21:38

Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / AFP
Hétfő óta szervezik az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-re tervezett emelése elleni tiltakozás „második felvonását”.
Az üzemanyag adóemelése ellen útblokádokkal tiltakozó sárga mellényesek mozgalma szombaton Párizsban, a Mars-mezőn tiltakozhat, miután ott adottak „a szükséges biztonsági körülmények” – közölte csütörtökön a francia belügyminisztérium. Christophe Castaner belügyminiszter közleményében azt írta:
„Több kérelmet is benyújtottak ehhez a Mars-mezei tüntetéshez. Miután a helyszínen adottak a szükséges biztonsági körülmények, oda mehetnek a tüntetők”

Hozzátette, hogy a főváros érzékeny pontjain megerősítik a tüntetés idejére a biztosítást. A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma hétfő óta szervezi az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-re tervezett emelése elleni tiltakozás „második felvonását”, amely az útblokádok után egy tömegdemonstráció lesz. Hétfőn két felhívás jelent meg a Facebookon, amely szombaton Párizs elfoglalására kéri a sárga mellényeseket. Az egyiket a szuverenista Talpra Franciaország nevű párt délnyugat-franciaországi vezetője, Frank Buhler, a helyi sárga mellényes mozgalom kezdeményezője tette közzé.
„A következő tömegmegmozdulás november 24-én szombaton lesz Párizsban. Mindannyiótoknak végig kell menni Párizs valamennyi utcáin, gyalog, lovon vagy autóval. Foglaljátok el az egész várost! November 24-én Párizs blokád alatt, Párizs halott város”

– mondta a Facebookra hétfőn feltöltött videóban a szuverenista jobboldali politikus.

Egy másik Facebook-oldal, „Második felvonás. Egész Franciaország Párizsba” elnevezéssel szervezi a tüntetést szombatra. A megmozdulás tartalma és lefolyása azonban egyelőre körvonalazatlan, miután a tiltakozó hullámnak nincsenek vezetői és a követelések sem egyértelműek. A tiltakozók először az elnöki hivatalhoz közeli Concorde téren akartak gyülekezni, de azt a hatóságok nem engedélyezték.
„A tüntetés szabadsága alapjog, ezért természetesen szó sincs arról, hogy betiltanánk egy tüntetést. Ugyanakkor kizárt, hogy az a Concorde téren legyen, egyértelmű biztonsági okok miatt”

– olvasható a belügyi közleményben.

A minisztérium hozzátette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe a főváros érzékeny helyszíneinek védelmére, és ezzel kapcsolatban kiemelték a bevezető utakat, a pályaudvarokat és a vasúti útszakaszokat. Miután Franciaországban továbbra is fokozott a terrorfenyegetetttség, minden tömegdemonstrációt a résztvevők érdekében biztosítania kell a rendőrségnek. A megmozdulás hatodik napján az országban még mintegy ötven helyen, elsősorban az üzemanyagraktárak közelében és a nagyobb autópályák találkozásánál tiltakoztak a sárga mellényesek, de már sehol nem akadályozták a forgalmat. Hajnalban harmincan az észak-franciaországi Calais-nál, a La Manche-csatorna alatti alagút közelében tiltakoztak, a rendőrök azonban országszerte az útblokádokat teljesen felszámolták. Incidensek és zavargások már csak a tengerentúli Réunion szigetén folytatódtak, ahol a kijárási tilalom kihirdetése ellenére a helyzet továbbra is nagyon feszült a sárga mellényesektől függetlenül kitört külvárosi zavargások miatt. A párizsi tüntetés ötlete ugyanakkor megosztja a tiltakozókat egyrészt pénzügyi okok miatt, másrészt sokan attól tartanak, hogy a várható rendbontások elijesztik a tiltakozókat attól, hogy Párizsba induljanak. A hét folyamán az úttorlaszoknál bekövetkezett incidenseknek a belügyminiszteri összesítés szerint két halálos áldozata és 552 sérültje van, közülük 95 rendőr.
Szerző
Témák
Franciaország

Halálra verték testvérei a 9 éves francia fiút, mert nem írta meg házi feladatát

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyermek anyját is őrizetbe vették a rendőrök.
Egy család négy tagját vették őrizetbe a franciaországi Mulhouse-ban, miután életét vesztette egy kilenc éves fiú – írja a BBC. A rendőrség tájékoztatása szerint a fiút azért ölték meg, mert nem volt hajlandó megírni a házi feladatát. A fiút egy seprűnyéllel bántalmazták. Bátyja, nővére és féltestvére is jelen volt a történtek idején, valamint a gyerek anyját is elfogták, aki – bár nem volt otthon – tudta, mi történik, és bátorította is az idősebb gyerekeket, hogy büntessék meg a fiút. A gyermek szívelégtelenségben szenvedett, de az orvosok szerint a halál oka egyértelműen a bántalmazás volt.
Szerző
Témák
Franciaország